Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.02.2010.
18:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Monasi štrajkuju glađu

Povodom nekanonskog razrešenja upravljanja eparhijom Njegovog preosveštenstva Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog g. Artemija, bratstvo manastira Crna Reka je 23. februara 2010. g. uputilo pismo Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju. Tekst pisma je jednoglasno usvojen, potpisan od svih prisutnih članova bratstva i dostavljen Patrijarhu Irineju, nepriznatom administratoru episkopu Atanasiju i nastojatelju manastira Protosinđelu Nikolaju. U narednim redovima sledi sadržaj pisma.

Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom
Gospodinu Irineju,

Vaša Svetosti,

Obraćajući Vam se kao Arhipastiru i čoveku koji je svojim životom bio vezan za Kosovo i Metohiju, što ste naglasili i u prvoj patrijaraškoj besedi, naše bratstvo saopštava sledeće:

1. Priznajemo pravo Vaše Svetosti i Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC da, u skladu sa Ustavom SPC (Član 70, Tačka 20 i 35 b) pokrenete postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija.

2. Smatramo nekanonskom odluku SA Sinoda SPC da episkopa Artemija, našeg duhovnog Oca, razreši upravljanja eparhijom raško-prizrenskom, jer ga u skladu sa 111. Članom Ustava SPC, jedino SA Sabor SPC može “ukloniti sa uprave samo po kanonskoj osudi, ili ga razrešiti po dokazanoj nemoći”. Episkop Artemije nije ni kanonski osuđen ni dokazano nemoćan, niti je njegov slučaj razmatran na SA Saboru SPC.

3. Odbijamo da prihvatimo kao administratora Eparhije raško-prizrenske bivšeg zahumsko-hercegovačkog episkopa g. Atanasija jer on “u tor naše eparhije nije ušao na vrata (tj. po kanonima i važećem Ustavu SPC), nego je prešao na drugom mestu”. Zato on u našim očima nije pastir, nego po nelažnoj reči Gospodnjoj - “lopov i razbojnik” (Up. Jn. 10, 1). Po svim merilima Pravde Božije mi smo ovce Vladike Artemija, samo njemu otvaramo vrata, i samo njegov glas poznajemo. Za tuđinom nećemo poći jer ne poznajemo glas tuđinaca (Up. Jn. 2-5). Pri svemu ovome, Vaša Svetosti, dodajemo da monasi iz naše eparhije napuštaju svoje manastire sa suzama u očima (slučaj sestara iz manastira Gračanica i jeromonaha Pimena iz manastira Banjska), da su monasi i verni narod do krajnje mere uznemireni, zbunjeni i uplašeni, da naša bogosluženja protiču u grču, bolu i jaucima. Celu eparhiju je pokrio oblak tuge i nemira. Gubitci na duhovnom planu su već neuporedivo veći od nedokazanih materijalno – finansijskih pronevera a preti i potpuni duhovni krah sa tragičnim posledicama. Bolno podnosimo i činjenicu da je naš Vladika i duhovni Otac u kućnom pritvoru i da ispovest i duhovne razgovore sa njim možemo obaviti samo u mestu njegovog zatočenja.

S toga Vas, kao oca i arhipastira, kolenopreklono molimo da:

1.Vratite, pre redovnog sabora SPC upravu nad Eparhijom raško-prizrenskom našem duhovnom ocu, Episkopu Artemiju, ili, po Vašoj volji, sazovete vanredni SA Sabor SPC da mu eventualno sudi.

2. Uklonite od nas duhovnu i fizičku pretnju u vidu bivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog g. Atanasija i njegove samovolje.

Klečeći pred Vama i očekujući milost, do razrešenja naše nevolje ostajemo u neprekidnoj molitvi i strogom postu, jer znamo da se onaj rod koji u crkvi izaziva nemire izgoni samo postom i molitvom.

Celivajući Vam svetu desnicu i proseći Arhipastirski blagoslov u Hristu Vam odano

Manastir Crna Reka Bratstvo manastira Crna Reka


23. 02. 2010. godine

Kopiju ovog pisma dostavljamo:


1. Od nas nepriznatom, administratoru Eparhije raško-prizrenske, bivšem episkopu zahumsko-hercegovačkom g. Atanasiju.


2. Našem nastojatelju, Protosinđelu Nikolaju, s pozivom da nam se pridruži u postu i molitvi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online