Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.07.2015.
21:20
J. L. Petković - Vesti A

Mošti svetaca vidaju rane nevoljnika

Ovog leta, nekoliko hiljada vernika sa svih strana došlo je da se pokloni moštima Svetih vrača Kozme i Damjana u manastiru Zočište u Metohiji. Molili su se za svoje i zdravlje svojih bližnjih, za opstanak i povratak, u manastiru koji je posle rušenja 1999. i pogroma 2004. godine, monaštvo podiglo iz pepela.

Vesti
Stigli iz prihvatnih centara: Mole se za svoje i zdravlje najbližih

Veruje se da mošti svetaca Kozme i Damjana imaju isceliteljsko dejstvo i nevoljnici raznih nacionalnosti i vera, slepi, nemi, gluvi, nepokretni, epileptičari, dolazili bi o prazniku da čitaju molitve i sagnu se ispod moštiju Svetih vrača. Ustajali bi isceljeni.

O tome svedoči monaštvo, ali i građani, a jedan od njih, Ivan Tripković iz Plemetine ove godine je uzeo slavski kolač. Progovorio je kaže, tek u četvrtoj godini, kada ga je deda doveo na molitvu u Zočište.

- Moji preci su živeli ovde, a mene su ovi svetitelji izlečili. Probleme sa govorom je imala i moja sedmogodišnja kćerkica Tijana, ali u njenoj drugoj godini, posle dolaska u svetinju i molbi svetiteljima, ona je progovorila. Preporučio bih svima, naročito roditeljima čija deca imaju zdravstvenih problema da dođu u ovu svetinju i pomole se za njihovo zdravlje.

Datira iz 11. veka

Vesti
Sa liturgije hramu Zočište
O Zočištu se zna da je sagrađeno u vreme vladavine dinastije Nemanjića na ostacima vizantijske svetinje. Po predanju ova svetinja je tri veka starija od Visokih Dečana i datira iz 11. veka, a arheološka istraživanja kojim se došlo do ranohrišćanskog nadgrobnog spomenika i keramike, upućuju da je manastir osnovan čak u četvrtom veku. Manastir je 1999. godine eksplozivom do temelja srušen, a svetinja potpuno opustošena. Obnova je počela 2004. godine, a mošti Svetih vrača vraćena su 2007. iz manastira Sopoćani.
 

Bogata zbirka ikona

Manastir Svetih vrača Kozme i Damjana se nalazi se pet kilometara jugoistočno od Orahovca, u blizini Prizrena. Prvi put se spominje 1327. godine u darovnoj povelji Svetog kralja Stefana Dečanskog. Manastir je posedovao bogatu zbirku ikona, liturgijskih knjiga, crkvenih relikvija i riznicu iz 15. veka, a duborez je bio čuven po umetničkoj lepoti. Zočište su posećivali pripadnici albanskog naroda i islamizovani Romi, koji su uvek izražavali duboko poštovanje prema svetinji. Često bi dovodili svoje bolesne i nemoćne, da im monasi očitaju molitvu za isceljenje.

Iz Beograda i ostalih gradova centralne Srbije, Udruženje Đakovičana, povelo je dva autobusa punih nekadašnjih komšija i sugrađana. Put od devet sati nije im teško pao i sa nestrpljenjem su čekali povratak u Zočište. Svecima su se molili, kažu, za opstanak srpskog naroda i povratak raseljenih.
 
- Nijedna vlast nam nije pomogla u nameri da se vratimo na svoja ognjšta, ali se mi uzdamo u Boga i ove svetitelje da ćemo taj dan dočekati - kaže Đokica Stanojević, predsednik Udruženja Đakovičana.
 
- Naši preci su na ovaj veliki praznik kretali iz svojih kuća iz đakovačke Srpske ulice i okolnih mesta, dok mi, njihovi naslednici, dolazimo ovde iz prihvatnih centara, putujemo po 500 kilometara kako bi nastavili tradiciju i poštovanje metohijskih svetinja. Veliki praznik Svetih vrača Kozme i Damjana za nas Đakovičane znači mnogo, i čak se 450 vernika prijavilo da krene na ovaj put. Od tog broja je samo 130 imalo je sreću da putuje - veli Stanojević.


Borba za slobodu

Vesti
Otac Stefan

- Dolazak u ovu svetinju dao nam je veći elan i želju da istrajemo, da se ispravi nepravda koja nam je naneta i da se borimo za slobodu koja nam je oduzeta, dodaje Stanojević koji se trudi da o svakom većem prazniku okupi svoje sunarodnike i dovede ih na Kosovo.

Snežana Hadži Nikolić u Zočište je došla iz Gračanice.

Ona i drugi meštani pravoslavci koji su se sa centralnog Kosova 14. jula uputili u Metohiju, ističu da je čast svakog hrišćanina da dođe u takvu svetinju.

Sveti vrači su njoj nadahnuće i daju joj snagu da istraje. Na slavu manastira su ove godine došli i zvaničnici Srbije i kosovskih institucija.

- Iako nas napadaju sa svih strana sve dok je ove i ostalih naših svetinja, poput Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana i drugih, oni su nemoćni - kazao je u besedi povodom manastirske slave, otac Mihajlo iguman Svetih arhangela kod Prizrena koji je sa monaštvom služio liturgiju u Zočištu.

Nada u državu

- Ovoliki broj ljudi na manastirskoj slavi je pokazatelj da naš trud na obnovi svetinje nije uzaludan. Nadamo se da ćemo obnovu svetinje privesti kraju uz pomoć srpske države i vernog naroda - kazao je otac Stefan iguman svetinje.


Albanci otimali monahe

Tokom rata 1998-1999. godine manastir je mnogo puta napadan, a leta 1998. godine ekstremisti su oteli sve monahe i desetinu odraslih meštana koji su zatražili utočište u manastiru. Na intervenciju Oebsa i Crvenog krsta oni su oslobođeni, ali se novinarskoj ekipi Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su tada krenuli da urade prilog o povratku otetih monaha od tada gubi svaki trag.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online