Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.05.2013.
10:41
Radio Slobodna Evropa A

Balkan dobija regionalnu policiju?

Balkan će uskoro dobiti BALPOL, balkansku policiju koja bi se bavila suzbijanjem kriminala, korupcije i ilegalnih migracija, izveštava Radio Slobodna Evropa. Inicijativa je potekla od šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića koji je o svom predlogu upoznao i komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea.

Umrežena policija protiv umreženog i dobro organizovanog kriminala
 

Inicijativa šefa crnogorske diplomatije već je dobila zeleno svetlo komesara Štefana Filea koji je, kako saznaju podgoričke novine "Dan", podržao inicijativu okupljanja zapadnobalkanske šestorke po ugledu na ranije oprobane i uspešne regionalne modele saradnje u Evropi. Novi koncept regionalne saradnje obuhvatio bi Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Ako inicijativa šefa crnogorske diplomatije bude realizovana, otvorila bi prostor i snaženju regionalne saradnje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kroz jačanje postojećih regionalnih inicijativa u toj oblasti. Dok ostaje da se vidi na kakve reakcije policija regiona će naići Lukšićeva inicijativa u crnogorskoj opoziciji prilično su oprezni u komentarima na predlog o objedinjavanju policija Balkana.

"Ključno pitanje koje treba postaviti povodom inicijative gospodina Lukšića oko regionalne saradnje šest zemalja Zapadnog Balkana jeste da li je to njegova lična inicijativa ili je tu inicijativu razmatrala Vlada Crne Gore", rekao je član parlamentarnog Odbora za bezbednost iz SNP-a Vasilije Lalošević.

Međutim, on ocenjuje da je u ovom trenutku pitanje da li je ta priča iskrena i da li je ova inicijativa u stvari kopija već postojećih regionalnih organizacija.

Analitičar Andrija Đukanović za "Dan" kaže da bi bilo dobro da se formira balkanska policija zbog bolje koordinacije u regionu. Međutim, čini mu se da se gomilaju službe, razne vrste agencija, a da krajnji rezultat ipak izostaje.

Ekspert za oblast bezbednosti iz Srbije Zoran Dragišić smatra da je inicijativa o formiranju balkanske policije zanimljiva, ali da bi prethodno bilo važno institucionalno urediti jednu takvu organizaciju.

"Kriminalne organizacije na Balkanu sarađuju mnogo bolje nego balakanske države. Moguće je da bi upravo pokušaj objedinjavanja balkanskih policija na jednoj čvršćoj institucionalnoj osnovi bio odgovor na ovaj veoma snažan regionalni organizovani kriminal", ocenjuje Dragišić.

On, međutim, navodi i neke ograničavajuće faktore koji bi mogli negativno da utiču na budući rad BALPOL-a. "Kao i u svemu, problem Balkana su veoma slabe države, vrlo visok nivo korupcije i nepoverenje koje postoji između balkanskih država. To su ograničavajući faktori da ova inicijativa zaživi na pravi način ali ona je u svakom slučaju veoma zanimljiva i vredna svake pažnje", ocenjuje Dragišić.

Balkanska policija ili neki drugi model udruživanja policija regiona bio bi krupan korak ka snažnijem obračunu sa kriminalom koji je trenutno mnogo bolje regionalno umrežen, ocenjuje profesor na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu Mirsad Abazović. Abazović za Slobodnu Evropu kaže da bi inicijativu crnogorskog šefa diplomatije trebalo podržati.

"Na žalost, države regiona su prilično razmrežene, a nosioci svih kriminalnih radnji su vrlo dobro umreženi i tu razmreženost država vide i koriste kao svoju prednost. Međusobna sradnja kakva je do sada bila, nije dovoljna jer je na nivou jedne voluntarističke taktike vlada, političkih opcija pojedinaca i tako dalje", podseća on.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.05.2013. 12:18
Njemačka je odlučila da sa ulaskom Hrvatske u EU, bude i granica zapadne civilizacije, a svi ostali ostaju balkanski regioni !
Sreda 29.05.2013. 11:07
Odose Hrvati i Slovenci, sad treba da cuvamo muslimane. E da ima pameti, pa uz bracu Ruse u situaciji BI pakla da se rese vekovni problemi na Balkanu.Dogovor sa keltsko-slavenskim narodom Slovenaca i semitima Grcima bi dobrodosao. Stalno se resava Srbija koja je inace sve manja. Isto poreklo i geni od Draca do Knina, a koljemo se radi interesa masonerije vec ceo vek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online