Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 28.05.2013.
13:44

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

"Skinut greh sa srpske duše"

Pohranjivanje zemnih ostataka Petra Drugog Karađorđevića na Oplencu bilo je dostojanstveno, ali bez emocija, za razliku od kraljeve sahrane u Americi 1970, ocenio je za "Vesti" Slobodan Pavlović iz Čikaga, veliki srpski zadužbinar, dobrotvor i biznismen.

Slobodan Pavlović, biznismen, zadužbinar, dobrotvor iz Čikaga

- Na Oplencu je bilo svečanije, a u Americi je bilo mnogo suza i iskrene žalosti. Sećam se kraljeve sahrane u Čikagu, kao da je juče bila. Vest o njegovoj smrti brzinom munje se pronela među emigracijom. U rasejanju tada nije bilo nacionalno svesnog pravoslavnog Srbina koji nije duboko žalio za kraljem - priča Pavlović.


Kako je izgledala sahrana Petra Drugog Karađorđevića u Americi?
- Na večni počinak u naš manastir Svetog Save u Libertivilu ispratilo ga je više od 20.000 uplakanih sunarodnika, ali i ožalošćenih monarhista drugih nacionalnosti sa prostora bivše Kraljevine Jugoslavije, te Amerikanaca, kraljevih prijatelja i poštovalaca. Opelo mu je služio sveštenik Marko Todorović.


Viđali ste poslednjeg jugoslovenskog kralja dok je živeo u egzilu u Americi?
- Viđao sam ga povremeno. Sećam ga se kao tihog i smirenog čoveka, realnog u okolnostima u kojima je živeo. Malo je govorio, ali je mudro zborio.

Čeznuo za otadžbinom

Kad ste poslednji put videli kralja?
- Godinu dana pre njegove smrti, na jednom skupu u našoj srpskoj crkvi. Tada je ponovio koliko čezne za otadžbinom, da bi voleo da se vrati i pomogne svom narodu da uspostavi demokratiju. Rekao je i da se pribojava da on taj dan neće živ dočekati.

Je li, kao što neki tvrde, bio notorni alkoholičar?
- To su bile glasine koje su pronosili njegovi protivnici. Te glasine su u bivšoj SFRJ bile radosno dočekivane i još nadograđivane. Kao i svaki naš Srbin, ali i svaki čovek uostalom, i kralj Petar bi, kad sam ga viđao na srpskim skupovima u Americi, popio po koju dobru kapljicu, da nazdravi i da se sa ljudima razgovori. Pijanog ga nikad nisam video.


Da li je Petar Drugi bio nesrećan u egzilu?
- Svakako da srećan u tuđini nije mogao biti čovek koji je kao maloletan bio primoran da ode u inostranstvo, a kome je posle Drugog svetskog rata zabranjen povratak, oduzeto državljanstvo rođene zemlje, oteta očevina i dedovina.


Da li je tačno da kralj nije hteo da bude sahranjen u Srbiji?
- Kako je tada, 1970. godine, kad je već bio jako bolestan, mogao da poželi večni počinak u rodnoj grudi? I zato je želeo da bude sahranjen u manastiru Svetog Save u Libertivilu. Zato sam ovde na Oplencu, ne samo tužan, već i ponosan, jer ovo je jako važan dan za srpski narod. Ispravljena je jedna velika nepravda, skinuta je hipoteka greha sa srpske duše.

Široke ruke za zemljake

Nosilac Ordena Sv. Save prvog stepena Slobodan Pavlović je rođen 1938. u selu Popovi kod Bijeljine. U Ameriku se doselio 1965. iz Skoplja. Završio je Elektrotehnički fakultet i školu za menadžment i nekretnine u Čikagu. U SAD je 1975. proglašen za najuspešnijeg trgovca nekretninama. Finansirao je izgradnju mosta preko Drine, spajajući Srbiju i RS. Osnovao je kompaniju Drina River Bridge u Beogradu, a u RS univerzitet "Slobomir" i istoimenu firmu za izgradnju grada.

Utorak 28.05.2013. 13:52
Finansirao je izgradnju mosta preko Drine, spajajući Srbiju i RS. Osnovao je kompaniju Drina River Bridge u Beogradu, a u RS univerzitet "Slobomir" i istoimenu firmu za izgradnju grada. Скоро сам читао да је он ово ``финансирање`` дебело наплатио.
Utorak 28.05.2013. 16:43
Г.Павловић је прави српски патриота а ови критичери из сорошевих медији му не могу "ни пљунут" под прозор!
Utorak 28.05.2013. 17:35
Из искуства знам да су људи подељени у две категорије. Трећа категорија не постоји;људи припадају или једној или другој.Први подсећају на муву.Главна особина муве је да њу привлачи нечистоћа.Када се мува нађе у башти пуној цвећа прекрасног мириса,она га неће ни приметити и зауставиће се на некој нечистоћи коју нађе на земљи.Почеће да кружи унаоколо и осетиће се сасвим лагодно у смраду.Ако би мува могла да говори,а ви затражили да вам у башти покаже ружу, одговорила би:“Ја уопште не знам како ружа изгледа.Знам само где да нађем ђубре,тоалете и блато.” Постоје људи који подсећају на муву.Људи који припадају овој категорији навикли су да мисле негативно и у животу увек траже лоше...О.Пајсије
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online