Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.05.2013.
07:45
B92 A

"Nikolić se drži ovlašćenja"

Gosti "Utiska nedelje" na B92: Miroslav Prokopijević, Dušan Pavlović i Dragomir Anđelković saglasili su se da se predsednik Nikolić, za godinu dana koliko je na toj funkciji, ponašao u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima.

U skladu sa Ustavom: Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
 

Ekonomista Miroslav Prokopijević je rekao da se Nikolić "nije mešao u sve i svašta kao prethodnik", i da se držao svojih nadležnosti. "Nekako su te cipele u kojima je, malo prevelike za njega", ocenjuje Prokopijević.

"Dačić slabiji od Vučića"

Pavlović ocenjuje i da bi na mestu premijera trebalo da bude najjača osoba, a da je to danas prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. On je ocenio da premijer Dačić prihvata rešenja koja mu nameće SNS, zato što ta stranka može u svakom trenutku da raspiše izbore, a da u toj "nekoj drugoj vladi može da ne bude Dačića", a dodao je i afere koje se vežu za premijera.

Istoričar Dragomir Anđelković napominje da ovlašćenja predsednika nisu velika, ali je dobro što se Nikolić drži svojih ovlašćenja. On pozdravlja to što se "na taj način stvari vraćaju u institucije".

"Ono što ne podržavam su krivudava istupanja", rekao je Anđelković i napomenuo da je od Nikolića očekivao dosledniji nacionalni stav, kao i da će biti manje fleksibilan kad je u pitanju KiM. On smatra da Nikolić ponekad ima gafove, i kao primer je naveo kada je za Srbe u BiH upotrebio naziv "Bosanci". On je ocenio da je to bilo nepotrebno unošenje razdora između RS i Srbije, i zamerio mu na nekim izjavama.

Profesor FPN Dušan Pavlović se saglasio da se predsednik Srbije ponašao se u skladu sa onim što su mu ustavna ovlašćenja, i da nije puno uradio. "Ali ne postoji garancija da se neki budući predsednik ne ponaša kao prethodni (Boris Tadić)".

Profesor Pavlović, koji je jedan od članova odbora Nove stranke koji je pisao njen politički program, napomenuo je da je jedna od ideja u tom programu, a koja se tiče reforme političkih institucija, da se predsednik bira u skupštini.

Profesor objašnjava da bi na taj način bio smanjen uticaj predsednika na Vladu. "Bilo ko, ko se bira direktno, smatra da mu je narod dao mandat da nešto bitno uradi", kaže Pavlović dodajući da bi biranje predsednika u parlamentu značilo i to da "svaki budući neće smatrati da ima mandat naroda da se meša". Predsednik Nikolić se ne meša, ali, kako je rekao Pavlović, to je incident i ne znači da će se neki sledeći isto ponašati. "Neophodna je Ustavna garancija", kaže Pavlović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.05.2013. 11:16
"Ono što ne podržavam su krivudava istupanja", hm, hm, pisu neki novi srpski recnik, "krivudava istupanja", a u stvari sinonim, prosto receno, za glupost!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online