Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 26.05.2013.
21:35 >> 22:21h
B92, Beta A

Vlada usvojila plan implementacije

Vlada Srbije usvojila je danas plan primene briselskog sporazuma o Kosovu, saopšteno je iz Vlade. Premijer Srbije Ivica Dačić obavestio je o toj odluci visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Vlada ozvaničila dogovor Dačića i Tačija iz Brisela
 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izveštaj tima za izradu plana implementacije sporazuma postignutog u Briselu, kao i Plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kao dokument koji ne prejudicira status Kosova i Metohije, saopšteno je iz Vlade.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić obavestio je visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton o ovoj odluci, stoji u saopštenju.

U pismu upućenom Ketrin Ešton navodi se da Vlada Republike Srbije smatra da će usvajanje Plana implementacije kao i donošenje potrebnih izmena zakona neophodnih za sprovođenje Prvog sporazuma otvoriti vrata da politička sadržina višemesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces.

Vlada Srbije smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sever Kosova i Metohije, koje će biti izvršeno korišćenjem ovlašćenja Zajednice opština iz člana 9. sporazuma, dati vidljiv doprinos izgradnji poverenja i stabilizaciji ukupnih političkih i jačanju bezbednosnih prilika na čitavom području Kosova i Metohije. Vlada Srbije ukazuje da utvrđivanjem Plana implementacije Prvog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo sprovođenje ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama sprovođenja, navodi se u pismu upućenom visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Sednica vlade, koja je bila zakazana za 18 sati, počela je sa oko dva i po sata zakašnjenja. Premijer Ivica Dačić izjavio je sinoć da će pre sednice vlade telefonom razgovarati sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi bila razjašnjena neka sporna pitanja.

On je istakao da je bitna potvrda da su dosadašnji razgovori bili statusno neutralni.

"Za nas je veoma bitna stvar da neko slučajno ne protumači da ono što mi dogovoramo sada ima neko značenje u pogledu na statusna pitanja", izjavio je Dačić za B92.

Premijer je rekao da je bitno da se potvrdi da su briselski razgovori Beograda i Prištine statusno neutralni, da oni ne prejudiciraju budući status Kosova, nego da ćemo nastaviti razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da treba pokušati da se za Srbe na Kosovu i Metohiji dobiju još neke garancije oko ključnih pitanja vezanih za implementaciju briselskog sporazuma.

"Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade", rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 21:36
""Za nas je veoma bitna stvar da neko slučajno ne protumači da ono što mi dogovoramo sada ima neko značenje u pogledu na statusna pitanja", izjavio je Dačić .... HAHAHHAHHAAAHHHA a za nas je veoma bitna stvar da vi svi crknete kao pacovi.....?
Nedelja 26.05.2013. 21:57
Idaja u toku...a oni ispali heroji.... nasli resenje...sporazum... blago njima...blago njihovoj deci....
Nedelja 26.05.2013. 22:18
Odbijanje sporazuma je necivilizacijski cin. Ne ispostovati Tacija je greh a strah srba sa Kosova je sramota prema dobronamernim komsijama siptarima. Datum sporazuma treba proglasiti za Dan kada je Srbija rekla NE izolaciji od covecanstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online