Nedelja 26.05.2013.
21:35 >> 22:21h
B92, Beta

Vlada usvojila plan implementacije

Vlada ozvaničila dogovor Dačića i Tačija iz Brisela
 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izveštaj tima za izradu plana implementacije sporazuma postignutog u Briselu, kao i Plan implementacije Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kao dokument koji ne prejudicira status Kosova i Metohije, saopšteno je iz Vlade.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić obavestio je visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton o ovoj odluci, stoji u saopštenju.

U pismu upućenom Ketrin Ešton navodi se da Vlada Republike Srbije smatra da će usvajanje Plana implementacije kao i donošenje potrebnih izmena zakona neophodnih za sprovođenje Prvog sporazuma otvoriti vrata da politička sadržina višemesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces.

Vlada Srbije smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sever Kosova i Metohije, koje će biti izvršeno korišćenjem ovlašćenja Zajednice opština iz člana 9. sporazuma, dati vidljiv doprinos izgradnji poverenja i stabilizaciji ukupnih političkih i jačanju bezbednosnih prilika na čitavom području Kosova i Metohije. Vlada Srbije ukazuje da utvrđivanjem Plana implementacije Prvog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo sprovođenje ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama sprovođenja, navodi se u pismu upućenom visokoj predstavnici EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Sednica vlade, koja je bila zakazana za 18 sati, počela je sa oko dva i po sata zakašnjenja. Premijer Ivica Dačić izjavio je sinoć da će pre sednice vlade telefonom razgovarati sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, kako bi bila razjašnjena neka sporna pitanja.

On je istakao da je bitna potvrda da su dosadašnji razgovori bili statusno neutralni.

"Za nas je veoma bitna stvar da neko slučajno ne protumači da ono što mi dogovoramo sada ima neko značenje u pogledu na statusna pitanja", izjavio je Dačić za B92.

Premijer je rekao da je bitno da se potvrdi da su briselski razgovori Beograda i Prištine statusno neutralni, da oni ne prejudiciraju budući status Kosova, nego da ćemo nastaviti razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da treba pokušati da se za Srbe na Kosovu i Metohiji dobiju još neke garancije oko ključnih pitanja vezanih za implementaciju briselskog sporazuma.

"Želimo te stvari da rešimo, a onda nije problem da se održi sednica vlade", rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online