Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.05.2013.
13:30
Beta A

Zakon dozvoljava tinejdžerkama da same idu na abortus

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o pravima pacijenata koji propisuje pravo pacijenata na dostupnost i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, u granicama materijalnih mogućnosti zdravstvenog sistema. Za taj zakon glasalo je 159 poslanika, a Zakon o zaštiti lica s mentalnim smetnjama koji definiše i prisilni smeštaj u psihijatrijskim ustanovama, usvojen je glasovima 146 poslanika.

Zakonom o pravima pacijenata propisano je da umesto u zdravstvenoj ustanovi, zaštitu prava pacijenata obezbeđuje lokalna samouprava koja će odrediti savetnika za zaštitu prava pacijenata i obrazovati Savet za zdravlje.

Utvrđeno je i da pacijent u ostvarivanju zdravstvene zaštite ima pravo na jednak pristup zdravstvenoj službi, bez diskriminacije u odnosu na finansijske mogućnosti, mesto stanovanja ili vrstu oboljenja. Pacijent ima pravo da blagovremeno dobije sve informacije o stanju svog zdravlja, zdravstvenoj službi i načinu na koji je koristi, u njegovom najboljem interesu, piše u zakonu.

Pacijenti će imati pravo na olakšavanje patnji i bola

Utvrđeno je da pacijent ima pravo na preventivne mere, kvalitet pružanja zdravstvene usluge, bezbednost, obaveštenje, slobodan izbor doktora i predloženih medicinskih mera, pravo na drugo stručno mišljenje, pravo na privatnost i poverljivost, pravo na pristanak za preduzimanje medicinskih mera, pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju i pravo na poverljivost podataka o svom zdravstvenom stanju.

Među pravima pacijenta su i pravo pacijenata koji učestvuju u medicinskom istraživanju, pravo deteta u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, pravo da pacijent na sopstvenu odgovornost napusti stacionarnu zdravstvenu ustanovu, pravo na olakšavanje patnji i bola, pravo na poštovanje pacijentovog vremena, pravo na prigovor i pravo na naknadu štete.

Predviđeno je da dete od 15 godina koje je sposobno za rasuđivanje može samostalno dati pristanak na predloženu medicinsku meru, a ako odbije tu meru, nadležni zdravstveni radnik dužan je da pristanak zatraži od zakonskog zastupnika deteta.

Dete koje napuni 15 godina ima pravo na poverljivost podataka u medicinskoj dokumentaciji, a slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, čak i ako se dete protivi, nadležni zdravstveni radnik dužan je da ih saopšti zakonskom zastupniku deteta.

Usvojen je i Zakon o zaštiti lica s mentalnim smetnjama koji definiše i prisilni smeštaj u psihijatrijskim ustanovama. Tim zakonom je utvrđeno da će se prevencija mentalnih smetnji, nega, lečenje i rehabilitacija osoba s mentalnim smetnjama prvenstveno obavljati u domovima zdravlja, a da će se lečenje u psihijatrijskim ustanovama sprovoditi samo kada je to jedini ili najbolji način da se
obezbedi odgovarajući medicinski postupak.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.05.2013. 17:54
Vredno se pospesuje pokolj nerodjene dece u Srbiji, sada su zakonom dozvoljena decoubistva i maloletnim devojcicama
Sreda 22.05.2013. 17:33
Pitanje je dokle će da ide pravo na olakšanje patnji i bola...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online