Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 18.05.2013.
12:31
Slobodna Evropa A

Engel: Srbija "de facto" priznala Kosovo

Zadovoljan sam briselskim sporazumom između Beograda i Prištine. Neće biti podele Kosova niti otcepljenja nekog njegovog dela i to je veoma važan princip, kazao je Eliot Engel, američki kongresmen, visokopozicionirani član Komiteta za spoljne odnose i jedan od istaknutijih zagovornika nezavisnosti samoproklamovanog Kosova.

Eliot Engel, američki kongresmen, visokopozicionirani član Komiteta za spoljne odnose i jedan od istaknutijih zagovornika nezavisnosti samoproklamovanog Kosova
 

Američki kongresmen za kosovski servis RSE ocenjuje da je nedavno postignuti briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine dobra pogodba. On takođe ističe da podela ili razmena teritorije nije put koji Kosovo treba da sledi, jer bi to proizvelo domino-efekat na Balkanu.

Međutim, prekoračen je vremenski rok za izradu plana implementacije briselskog sporazuma. Da li je proces normalizacije u opasnosti?

- Ne. Smatram kada je jedan takav proces normalizacije u pitanju, uvek će biti nečeg što će iskrsnuti na putu, uvek će biti prepreka, ali smatram da su obe strane odlučne za sporazum i njegovu primenu. Mislim da će sve biti u redu. Jasno je da je ovo ozbiljna situacija. Obe strane sumnjaju u to da li je ovo dobra stvar. Ali, mislim da je ovo neophodan korak koji se treba poduzeti i mislim da će funkcionisati. Evropska unija je tu, i SAD će uvek biti na strani naroda Kosova na svakom koraku, rekao je Engel, koji je istakao da su u pitanju poprilično teški pregovori.

1999. bila posebno teška...za kosovsku stranu?!

- Postojalo je višegodišnje neprijateljstvo. Godina 1999. je još uvek u svežem sećanju svih, naročito kod kosovske strane. Mislim da je ovaj sporazum neophodan. Sporazumom nijedna strana ne dobija sve ono što želi. Sporazum je kompromis, a kompromis podrazumeva da jedna strana dobije nešto što želi i da druga strana dobije nešto od onog što želi. I kao rezultat, nijedna strana nije u potpunosti zadovoljna, ali obe strane shvataju da je to u njihovom interesu, zato što mogu

"SAD moraju ostati uključene!"

Engel naglašava da SAD moraju ostati uključene u zbivanja na Kosovu, jer će u suprotnom ako se prepusti samo Evropi, Kosovo teško ostvariti svoje ciljeve.

napred, ostaviti prošlost ili se potruditi da ostave prošlost iza sebe i da se okrenu ka budućnosti. Za mene je to vrlo jednostavno. Da li narod Balkana želi i dalje da gleda u prošlost, gde je uvek bilo krvoprolića, ratova i vekovne mržnje ili želi da krene napred i da nastoji da izgradi bolji život radi svoje svetlije budućnosti, i budućnosti svoje dece. Mislim da je ovim sporazumom Kosovo na dobitku, zato što je Srbija po prvi put "de facto" priznala Kosovo i vlada u Prištini će uspostaviti kontrolu na celom Kosovu. Neće biti podele Kosova, otcepljenja nekog dela, i to je veoma važan princip. Prema tome, vlada Kosova je odgovorna za celo Kosovo, bilo za severnu Mitrovicu, južnu ili neki drugi njen deo. U zamenu za to, Srbi na severu Mitrovice će imati određeni stepen autonomije. Mislim da je to dobra pogodba, zato što ne smatram da je autonomija nešto najgore na svetu.

"Podela Kosova? Ne!"

Engelov kolega kongresmen Dana Rohrabacher je izneo ideju o razmeni teritorija Kosova i Srbije, kao načinu rešavanja konflikata. Engel se ne slaže s tim!

- Kosovo je na Balkanu, gde se ne zna gde je kraj. Ukoliko se granice Balkana pomere, ukoliko se podeli Kosovo, šta će se desiti ukoliko i Republika Srpska poželi da bude deo Srbije, šta će se desiti ukoliko delovi Makedonije žele da se promene, šta će se desiti sa Bosnom? Tome nema kraja i plašim se da za to ne bi bilo rešenja ni za 100 narednih godina. Ja bih radije prihvatio rešenje kao što je sporazum između Kosova i Srbije, i pokušao bih da izgradim put napretka ka budućnosti. Ukoliko počnete da pomerate granice, to će biti sigurna ulaznica za sukobe iz prošlosti. Bila bi ulaznica za različite strane koje se osećaju ugroženim i koje žele biti sa ove ili one strane granice. Kada bi postojala prilika da se razmene delovi Kosova sa Srbijom i pritom se ništa ne desi, onda bismo mogli reći, u redu, to je možda vredno razmišljanja. Ali, nemoguće je da se to desi bez posledica po ostale delove Balkana, tako da mislim da je ovo dobar predlog.

POVEZANE VESTI

Subota 18.05.2013. 13:58
Daj molim te, javi to Tomi, on još nije navodno upoznat....!!
Subota 18.05.2013. 14:16
Srbija nije priznala Kosovo niti to moze uraditi jer je Kosovo Srbija a onaj koji prizna automatski prestaje biti Srbin. Crkva bi trebala i anateme da udara takvima.
Subota 18.05.2013. 14:46
Napisaću ti finiju verziju odgovora. Pa slušaj brko, mi smo samo priznali da tamo živi preko milion i po šiptara i da ne znamo šta bi s njima, a nismo mi priznali da im damo Kosovo i nikad nećemo. Inače brkovi su ti kul, kao da si neki naš.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online