Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 17.05.2013.
11:20
Beta A

"Ako pregovori zapnu, pozvati UN"

Srbija će, ako razgovori ne budu išli dobrim tempom, a Evropa bude privilegovala samo prištinsku stranu, pokušati da pronađe drugi način da taj problem efikasnije reši, verovatno posredstvom UN, izjavio je ministar rudarstva Srbije Milan Bačević.

Ministar rudarstva Srbije Milan Bačević
 


"Verujem da bi to mogle da budu UN, ali isto tako u ovom trenutku imam poverenje u EU... U ovom trenutku mandat za nastavak razgovora ima Brisel, ali ne bih imao ništa protiv da se UN uključe u rešavanje tog problema ako bi to bilo efikasnije i brže", rekao je Bačević.

Navodeći da je Priština na različite načine dostizala i ostvarivala davno postizane ciljeve uz pomoć moćnih zaštitnika, Bačević je za beogradske medije rekao da se "stvar sada radikalno promenila, jer je srpski pregovarački tim te moćne zaštitnike albanske strane uspio da ubedi da postoji i druga istina".

"Očekujem da EU i drugi zaštitnici, koji su tokom čitavog pregovaračkog procesa stajali iza albanskih ciljeva, sada izvrši pritisak na Prištinu da i oni konačno počnu da poštuju ono što su prihvatili. Očekujem da albanska strana ne bude više privilegovana kao što je to do sada bio slučaj", rekao je Bačević.

Bačević, koji je i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, istakao je da ne očekuje postavljanje nikakvih novih uslova iz EU ili nekih drugih zemalja koje pokazuju interes za razgovore Beograda i Prištine.

Na pitanje da li ruski partneri zamjeraju srpskim zbog kašnjenja početka radova na gasovodu "Južni tok" od čak godinu dana, Bačević je odgovorio da Rusi nemaju šta da zamere jer ni oni nisu do kraja završili projekte, isto kao ni Srbi.

"Izrada projektne dokumentacije se privodi kraju. Na sastancima u Moskvi dogovorili smo se da 'Gasprom' finansira realizaciju celog projekta kroz našu zemlju, a Srbija će svoj ugovoreni udeo da vraća iz tranzitnih taksi. Tako tokom izgradnje gasovoda nećemo imati troškove, a zaposlićemo gotovo celu građevinsku operativu", rekao je Bačević.

On je napomenuo da izmena i dopuna prostornog plana za gasovod neće dodatno usporiti početak gradnje "Južnog toka" i dodao da je to uobičajeni postupak koji nije posledica lošeg plana, nego se time omogućavaju bolji prostorni uslovi da se trasa gasovoda brže projektuje.

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 11:22
E ovaj mi baš uliva "poverenje"!
Petak 17.05.2013. 12:14
Cela vlada, svi ministri, i za rudarstvo i penzionere(uups "zaposljavanje mladih"), i za "pruge i tunele", i za diareje i aflotoksin, za sega-mega trend obrazovanje, svi, ama bas svi, jedino govore o tkzv. "Sporazumu" (u sustini diktat-direktiva), jer osim ovog NEDELA, nista drugo za godinu dana nisu ni uradili.
Petak 17.05.2013. 14:25
5 октобра 2000 године ДОС је причао само да се скине СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ и да дође ДЕМОКРАТИЈА одма ћемо зивети као у рају . ДОС је довео Американце у Србију и сада смо ОКУПИРАНИ . КОСОВО и МЕТОХИЈА је ПОКРАЈИНА СРБИЈЕ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online