Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 17.05.2013.
08:15
Danas A

Dačić od crne liste do Bele kuće

Višednevna poseta srpskog premijera Ivice Dačića Vašingtonu jasno je pokazala da je on stekao veliko poverenje Amerike, ocenjuju sagovornici dnevnog lista Danas, predstavnici zapadnih diplomatskih krugova u Beogradu i stručnjaci za međunarodne odnose.

Premijer Srbije Ivica Dačić sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom
 

Kako navode, Dačić je u protekle četiri godine uspeo da se pozicionira kao kredibilan sagovornik i Amerikanaca i EU, a najveći uspon nesumnjivo je ostvario nakon formiranja vlade u julu 2012. „Otkako je stupio na premijersku funkciju, on je postao pouzdan partner ne samo za SAD, već i za EU“, objašnjavaju diplomatskih izvori Danasa.

Simić: Razotkrivanjem kriminalnih klanova Dačiću skočio rejting

Kao glavni uzrok za skok rejtinga Ivice Dačića u SAD, Simić navodi njegovo angažovanje u vezi s razotkrivanjem aktivnosti kriminalnih klanova, nakon što je pre pet godina preuzeo MUP Srbije.

"Povlačenjem konstruktivnih poteza Dačić je dobio značajnu podršku sa obe strane Atlantika“, kaže Predrag Simić.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, kaže za Danas da je potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji je preksinoć razgovarao sa srpskim premijerom, uputio veoma značajne poruke. "Činjenica je da su SAD spremne da aktivno lobiraju kod Evropljana da Srbija dobije zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u Uniji na narednom samitu Evropskog saveta“, ukazuje ona.

Prema rečima Joksimovićeve, takva podrška može da predstavlja "prelomni tas na vagi" kada je reč o davanju zelenog svetla Srbiji na samitu u Briselu, a „ohrabruje i najava SAD da će pružiti aktivnu podršku Beogradu u privlačenju investicija".

Ocenjujući "razvojni put" Ivice Dačića, koji se do kraja 2009. kao nekadašnji blizak saradnik Slobodana Miloševića nalazio na takozvanoj crnoj listi Vašingtona, Joksimovićeva ističe da je on "relativno dugo sticao kredibilitet".

Joksimović: Korak po korak nova vlast stiče kredibilitet

Aleksandra Joksimović naglašava da razgovor predsednika Srbije Tomislava Nikolića s američkim potpredsednikom u Rimu, tokom martovske inauguracije novog pape, takođe predstavlja dokaz da "korak po korak nove vlasti stiču kredibilitet i u SAD i u ostatku međunarodne zajednice", pre svega zbog spremnosti da nastave evropske integracije i da primene sporazum s Prištinom.

"Predsednik SPS je dobio poverenje Amerikanaca dok je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Mirka Cvetkovića, jer je adekvatno sarađivao s relevantnim institucijama u SAD. U predizbornom periodu prošle godine Vašington je ocenio da promena vlasti u Srbiji ne bi uticala na osnovni kurs, iako je, naravno, postojala izvesna rezerva da će socijalisti i naprednjaci ispuniti svoja glavna obećanja iz kampanje", navodi Joksimovićeva.

Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, komentariše za Danas da su Amerikanci stavili svima do znanja da snažno podržavaju Dačića i njegovu vladu.

"Čestitke Bajdena zbog postizanja dogovora o normalizaciji odnosa s Prištinom upućuju na zaključak da je briselski sporazum ključan za ocenjivanje uspeha srpske vlade", ističe Simić.

U saopštenju koje je Bela kuća izdala posle sastanka Dačića s Bajdenom i zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom navodi se da su SAD posvećene "jakom i rastućem bilateralnom partnerstvu sa Srbijom". "Premijer Dačić i njegova vlada su pokazali liderstvo i čvrstinu uverenje preduzimajući važan korak - postizanje briselskog sporazuma s Kosovom“, saopštio je Vašington.

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 11:27
Čini mi se da je i doktorirao u toj nauci.
Petak 17.05.2013. 08:21
Gospodari i sluge.
Petak 17.05.2013. 08:44
Nije Dacicu skocio rejting zbog razotkrivanja kriminalnih klanova vec zbog potpisivanja briselskog sporazuma.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online