Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 17.05.2013.
00:45
Srna A

"Nezdrav odnos Srbije i Srpske"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da odnosi Srbije i Republike Srpske ne izgledaju zdravo, pre svega zbog nezdravog odnosa prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i parcijalnog odnosa prema tragediji u BiH, koji je koncentrisan samo na zločin u Srebrenici.

Neki mediji u Srbiji vode hajku protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kaže mitropolit Amfilohije

On je dodao da je i kriminalizacija predsednika Republike Srpske od pojedinih medija u Srbiji sastavni deo "priče o Kosovu".

"Isti gospodari koji diriguju ovakvo rešenje kosovskog pitanja, diriguju i rešavanje pitanja BiH, u čemu im smeta Republika Srpska", rekao je mitropolit Amfilohije za Radio televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, zvaničnici Srbije treba da puste Srbe, Hrvate i Bošnjake u BiH da postignu bratsko pomirenje, a ne da se u to mešaju i izvinjavaju. On je dodao i da se u BiH, s obzirom na ulogu visokog predstavnika, provodi nastavak aneksije, dok je Valentin Incko naslednik politike Benjamina Kalaja.

Govoreći o briselskom sporazumu Beograda i Prištine, mitropolit Amfilohije je ocenio da je to rezultat nasilja i posledica bombardovanja Srbije. On je rekao da se svojim stavom ne meša u politiku vlasti u Srbiji, ali da, kao čuvar vekovne tradicije, ima pravo da im kaže da ne krše ustav svoje zemlje.

"To nije pitanje politike, to je pitanje biti ili ne biti, odnosno narodnog bića, a crkva je dužna da kaže svoju reč kada je u pitanju narod. Ko njima daje pravo i monopol nad tim", zapitao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da je stav svih episkopa o pitanju Kosova i Metohije jedinstven i kristalno jasan, te izrazio bojazan da su načelnici srpskih opština na severu Kosova ugroženi, da će im vlast u Beogradu uskratiti pomoć ako ne prihvate briselski sporazum, iako to zvanični Beograd nije direktno rekao.

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 01:04
Podrzo bi te samo da si se malo manje vodjo sa papom, ovako, jos malo cu da razmislim.
Petak 17.05.2013. 09:33
Svaka čast, vladiko!Tako se govori!Evo primera za naše političare da nešto nauče.Kad bi naučili pola od ovog, mogli bi da se nadamo boljim danima.
Petak 17.05.2013. 10:45
Na mnogaja ljeta Mitropolite.Istinski si naslednik vladike Petra II Petrovica Njegoša koga je nas nobelovac Ivo Andric nazvao "tragičnim junakom kosovske misli"Nazalost dva Irineja i Sava Janjić su danas protiv Kosovskog zavjeta,ali "pokoljenja djela sude"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online