Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 16.05.2013.
20:31
Danas A

Patrijarh: Ne kažnjavam vladiku Atanasija

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Irinej izjavio je da bivši episkop zahumsko-hercegovački Atanasije nije kažnjen time što nije pozvan na zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, čiji je početak zakazan za 21. maj.

Vladika Atanasije nije pozvan na zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC

Irinej je za sutrašnje izdanje lista Danas rekao da se, prema pravilima rada Sabora, umirovljeni episkopi pozivaju samo kada za to postoji potreba.

Tako je patrijarh negirao neke navode da je nepozivanje Atanasija "neka vrsta disciplinske mere" zbog govora koji je vladika održao prošlog petka u Beogradu na mitingu protiv briselskog sporazuma.

Poglavar SPC je naveo da "ukoliko na Saboru bude tema u kojima umirovljeni episkopi mogu da doprinesu, mogu biti pozvani za zasedanje", što važi i za vladiku Atanasija, koji je trenutno u Saboru SPC jedini sa statusom "penzionisanog" arhijereja.

U sedistu SPC Danasu je rečeno da o datumu zasedanja Sabora, predlogu dnevnog reda i pozivima arhijerejima odlučuje Sinod SPC - petočlana izvršna crkvena vlast, kojoj predsedava patrijarh. Konačan dnevni red usvaja sam Sabor, po pravilu, prvog dana zasedanja, pri čemu postoji mogućnost da raspravlja i o temama koje Sinod nije predložio.

Neće kazniti ni Amfilohija

Prema crkvenim kanonima, umirovljene vladike nemaju pravo da prisustvuju Saboru, te ne postoji potreba za zabranom nečijeg dolaska.

Atanasije je ranije prisustvovao Saborima SPC, ali isključivo uz poziv patrijarha, naveo je Danas.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.05.2013. 20:50
Kada je trebalo da obavi prljavi posao oko Artemija vrseci desant na Gracanicu bio je dobar, a sada kada je poceo da govori istinu o (ne)delu ove vlasti, odjednom nije podoban, odlucio je tako nedostojni.
Četvrtak 16.05.2013. 22:48
Атанасије, звани Таса, као и Амфилохије, Џомић и Григорије и још неколико њих су познати и најјачи екуменисти у СПЦ који је руше изнутра ! Имају слике када су ишли на поклоњење папи у Ватикан. А Григорије се већ јавно изјашњава као бискуп. Боже, спаси нас екуменистичког зла!!!
Četvrtak 16.05.2013. 23:39
Ova informacija je potpuno netačna i obmanjuje javnost.SINOD je u martu donio odluku da pozove vladiku Atanasija na SABOR 21 maja.Medjutim SINOD je na svojoj sjednici u utorak od 14 maja "PROMIJENIO"odluku da se vladika Atanasije nepoziva na SABOR protiv te odluke je jedino bio clan SINODA episkop Budimljansko nikšićki g.Joanikije.Dva Irineja su se prepala Prisustva vladike Atanasija i njegovog svjedočenja istine.Nazalost SPC je vec duze vremena u dubokoj krizi jer "vjeciti" portparol i clan Sinoda ep.backi Irijej pokusava da zastiti nedostojne vladike pedofile koji sramote Crkvu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online