Četvrtak 16.05.2013.
20:31
Danas

Patrijarh: Ne kažnjavam vladiku Atanasija

Vladika Atanasije nije pozvan na zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC

Irinej je za sutrašnje izdanje lista Danas rekao da se, prema pravilima rada Sabora, umirovljeni episkopi pozivaju samo kada za to postoji potreba.

Tako je patrijarh negirao neke navode da je nepozivanje Atanasija "neka vrsta disciplinske mere" zbog govora koji je vladika održao prošlog petka u Beogradu na mitingu protiv briselskog sporazuma.

Poglavar SPC je naveo da "ukoliko na Saboru bude tema u kojima umirovljeni episkopi mogu da doprinesu, mogu biti pozvani za zasedanje", što važi i za vladiku Atanasija, koji je trenutno u Saboru SPC jedini sa statusom "penzionisanog" arhijereja.

U sedistu SPC Danasu je rečeno da o datumu zasedanja Sabora, predlogu dnevnog reda i pozivima arhijerejima odlučuje Sinod SPC - petočlana izvršna crkvena vlast, kojoj predsedava patrijarh. Konačan dnevni red usvaja sam Sabor, po pravilu, prvog dana zasedanja, pri čemu postoji mogućnost da raspravlja i o temama koje Sinod nije predložio.

Neće kazniti ni Amfilohija

Prema crkvenim kanonima, umirovljene vladike nemaju pravo da prisustvuju Saboru, te ne postoji potreba za zabranom nečijeg dolaska.

Atanasije je ranije prisustvovao Saborima SPC, ali isključivo uz poziv patrijarha, naveo je Danas.

2024 © - Vesti online