Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2013.
18:07
Danas A

"Pogrešio sam što se nisam sreo sa Zukorlićem"

"Od decembra 2006. se nisam sreo sa gospodinom Zukorlićem. To smatram svojom velikom greškom. Svako traganje za rešavanjem problema, bez učešća dve upravljačke strukture - Mešihata i Rijaseta, nije moguće. Toga sam svestan, a trebalo bi i on da bude. I ovu priliku koristim da ga pozovem da sednemo i da sva sporna pitanja rešimo na islamski način. To je naša obaveza", rekao je za Danas reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić na pitanje da li se sreo sa muftijom Muamerom Zukorlićem posle razlaza.

Reis ul ulema IS Srbije Adem Zilkić
 

On je dodao da "čvrsto veruje da smo na skorom dohvatu mira“ između dve islamske zajednice.

- Personalno niko nije vredan u odnosu na veru. Pomirenje ne treba i ne sme da ima nijedan uslov, osim pomirenja koje mora da prate određeni ustupci i kompromisi. Onog trenutka kada se izmirimo, onda smo pedeset odsto problema rešili. Zbog jedinstva IZ, čemu sam posvećen ovih pet i po godina, spreman sam da napustim i zemlju Srbiju, samo da dođe do pomirenja i ujedinjenja IZ - kaže Zilkić i dodaje da su u ovom momentu odnosi potpuno zamrznuti, "jedino nema konfliktnih situacija i sukoba koji su ranije postojali“.

Raskid sa Zukorlićem

Šta je bio pravi razlog za vaš razlaz sa muftijom Zukorlićem u oktobru 2007. godine?

- Sa Zukorlićevom politikom se ne slažem od 1998, kada je ušao u politiku formirajući Narodni kongres Bošnjaka Jugoslavije. Tada sam govorio da je to pogubno za IZ, ali sam bio usamljen. Godine 2000. već je ušao u izbornu proceduru kroz Narodni pokret Sandžaka, ušao je u potpuni sukob sa Strankom demokratske akcije. Svrstavajući se uz drugu političku opciju doprineo je gubitku života, ranjavanju ljudi i njihovoj invalidnosti. Ni tada, ni sada, a ni u budućnosti ne mogu da vidim takvu IZ, a posebno da je neko zloupotrebljava za lične interese, zbog prevlasti, ambicije itd.

Prema njegovim rečima, nema nikakvih inicijativa, "iako sam u nekoliko navrata slao pozive gospodinu Zukorliću da dođe do sastanka i da kroz dijalog dođemo do rešenja spornih pitanja“, ali "do danas odgovor nije stigao“.


Poslednjih meseci intenzivirana je priča o pomirenju dve opcije IZ. Peticiju o pomirenju potpisalo je više od 50 zaposlenih u IZ u Srbiji i tridesetak iz IZ na čijem ste čelu. Kakav je vaš stav o tome?

- Islamskoj zajednici treba jedinstvo. Tu nikakvu dilemu nemam ni ja ni službenici IZ Srbije. Ima svako pravo da traži da dođe do pomirenja, ali ta inicijativa je kontraproduktivna i pomirenju i ujedinjenju. Naime, miritelji su međusobno mirni, komuniciraju, ne žele dijalog sa stranama u sukobu. Oni ne teže ujedinjenju, nego potiranju obe IZ. Radi se o interesnoj grupi koja je zacrtala svoje ciljeve, da ovlada IZ na nekonvencionalan način, rušilačkim poduhvatima. Zbog toga se sve njihove aktivnosti dešavaju u tajnosti i, čak, izvan granica ove zemlje. Ne znam koliko je potpisalo peticiju iz Mešihata IZ u Srbiji, ali znam da je iz IZ Srbije toj ideji privrženo šest službenika. To nije nikakva tajna.

Ko pripada toj interesnoj grupi?

- To su oni službenici koje je gospodin Zukorlić udaljio iz IZ i oni službenici koji u Rijasetu IZ Srbije nisu našli sebe ili su videli da po nalogu nekih sa strane treba da izađu iz institucije i da iz dvorišta ili sa ulice deluju na instituciju. To nije dobro, ne zbog institucije, već što unosi dodatni nemir i što njihove aktivnosti dodatno produbljuju jaz koji postoji. Vernici su zabrinuti, žele da dođe do pomirenja, ali i prepoznaju da se ne ide onim tokom kojim treba, da energija koja se unosi u pomiriteljsku ideju ne daje rezultate, već podiže nivo konfliktnosti i sukobljenosti među vernicima, pa i među službenicima.

Da li je tačno da Turska ponovo pokreće inicijativu za pomirenje dva IZ u Srbiji?

- Interesne grupe o kojima govorim, sigurno su vođene zajedničkom projekcijom koja je nastavak prethodne inicijative Turske. Razlika je samo što je prethodnu inicijativu vodila zvanična državna diplomatija, a sada je to prepušteno zvaničnim verskim institucijama. Kruži priča da su se službenici ove dve opcije sreli sa Mehmedom Gormezom, ali to nije tačno. Oni su se sreli sa savetnikom za verska pitanja ministra spoljnih poslova Ahmeta Davatoglua i dobili instrukcije kako treba da deluju. U odnosu na prethodnu inicijativu, nema ništa novo. Samo je način izvođenja drugačiji. Svako mešanje sa strane, da li dolazilo iz Turske ili Sarajeva, ukoliko nije institucionalno i nema jednak pristup obema opcijama, ne forsirajući bilo koga u razgovorima, nije dobro.


Vrhovni poglavari muslimana u Turskoj i BiH, Gormez i Kavazović, prema dostupnim informacijama, dogovorili su se da stvore jedinstvenu IZ u Srbiji. Da li je na pomolu treća IZ?

- Ukoliko napori IZ Turske i IZ BiH dovedu do brisanja obe IZ pa ostane samo projekcija IZ koju nude, onda to ne bi bila treća opcija već ujedinjena IZ. To je nemoguće i sa pravnog, i sa šerijatskog, i sa pragmatičnog aspekta, jer su Mešihat IZ u Srbiji i Rijaset IZ Srbije institucije. Njihovo brisanje sa prostora izvan ove zemlje je nemoguće. Treća opcija bi bila najgore rešenje u ovoj situaciji.

Koji interes ima Turska da učestvuje u pomirenju IZ u Srbiji?

- Turska je najpozvanija da čuva sunitski pravac učenja u islamu. Sa tog aspekta, to vidim kao zabrinutost, težnju i želju IZ Turske sa najboljim namerama. Ukoliko se tim želi ostvariti uticaj na IZ Srbije, kao što ima uticaj na IZ u regionu, onda to ne bi bilo dobro.

Kakvi su odnosi IZ Srbije sa IZ Turske i BiH?

- Imali smo izvanrednu komunikaciju sa prethodnikom gospodina Gormeza. Sve projekte na obrazovnom i verskom planu realizovali smo sa Dijanetom. Ta saradnja je brzo išla uzlaznom linijom. Nažalost, kad je gospodin Gormez došao na poziciju res-ul-uleme, a zbog njegovih privatnih i školskih dana sa gospodinom Cerićem (bivši reis-ul-ulema IZ BiH - prim. aut.), taj vid bliskosti je prestao. Sama činjenica da je tome doprineo Cerić, znači da je nikakva saradnja sa IZ BiH. To delimično pravdam ustavnom pozicijom IZ BiH, jer njen Ustav IZ Sandžaka smatra svojom organizacionom jedinicom. Bilo je animoziteta, netrpeljivosti, nekorektnih i neadekvatnih odnosa. Očekivali smo da će dolaskom gospodina Kavazovića doći neko novo vreme. Nismo ga još videli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online