Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Srbijo, nismo Kosovari!

Mada je, nakon posete severu Kosova, Aleksandar Vučić izjavio da je postignut napredak u razgovoru sa predstavnicima srpskih opština, da će uslediti novi sastanci i da očekuje primenu Briselskog sporazuma, na terenu je sve ostalo po starom - Srbi su odlučno protiv primene Sporazuma.

Aleksandar Vučić sa Srbima na severu KiM


- Nećemo integraciju u nezavisno Kosovo i ne možemo da se odreknemo Srbije i prihvatimo ustav i zakone Kosova, jaz je tu dubok i neprmostiv - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok. Dodaje da Vlada Srbije i međunarodna zajednica treba da shvate da se jedan narod silom ne može naterati da prihvati život u nezavisnom Kosovu.


- Spremni smo da tražimo novo rešenje, ali, samo onda kada oni koji odlučuju shvate da niko nema pravo da jednom narodu silom nemaće političko rešenje - ističe Ristić.

Da su Srbi protiv sporazuma moglo se jasno videti i na sednici u Kosovskoj Mitrovici gde, uprkos tvrdnjama Vučića da je sporazum brana od Velike Albanije i da je u ovom trenutku najbolje rešenje za Srbe na severu i kompletan srpski narod, ni jedan od odbornika nije podržao briselski papir.

Neće proći: Slaviša Ristić

Čak je i Bojan Jakovljević, predsednik Pokrajinskog odbora SNS i poslanik naprednjaka u Skupštini Srbije izašao za govornicu i rekao da je on od početka protiv primene sporazuma, i da je to jasno rekao na svim stranačkim skupovima, na Odboru za KiM i na sednici Skupštine Srbije. Za razliku od nekih drugih odbornika, koji su zviždali Vučiću i vređali ga, Jakovljević je pozvao učesnike sednice na civilizovan način saslušaju potpredsednika Vlade Srbije a potom iznesu svoje argumente.


U kritici, kao što se i očekivalo, prednjačili su odbornici iz DSS-a i naročito radikali koji su često prelazili crtu pristojnog ponašanja da bi na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme izravnavali svoje račune sa Vučićem i naprednjacima.


- Nije mi se svidelo to što su neki pogrdama "čašćavali" Vučića, ali ni Vučićev pokušaj da sve svodi na "stanačke zađevice", što se obrušio na Marka Jakšića i što nije mogao da odgovori na mnoga pitanja. On nije u pravu kada tvrdi da su protiv sporazuma samo minorne stranke i nedogovorni predstavnici opština. Protiv briselskog akta je svaki normalan Srbin na severu Kosova. Ko je lud da podrži sporazum koji nas otkida od Srbije i direktno, bez obzira što Vučić tvrdi da ovde nikada neće zgaziti albanska čizma, vodi u Veliku Albaniju - kaže Dragan Virijevićiz okoline Leposavića. On primećuje i da Vučić sve vreme tvrdi kako neće biti primene sile, a "između redova" stalno preti.

Verbalni rat sa Jakšićem

Tokom razgovora sa odbornicima četiri opštine sa severa Kosova, Aleksandar Vučić optužio je poslanika DSS Marka Jakšića da stoji iza napada na njega.
- Vidim da su neki naučili od Albanaca mnogo, skupili decu da viču - ubij Vučića. Treba da se stidite, rekao je Vučić.
- Ovo je faktički pravljenje albanske države uz blagoslov Srbije. Svi znamo da je ceo ovaj sporazum protivustavan i zato mora da ide pred Ustavni sud, rekao je Jakšić. Vučić ga je upitao zašto pokrajinski izbori nisu sprovedeni kad su predstavnici Srbije, među kojima je bio i Jakšić, bili s Tačijem na pregovorima u Beču, a ministar za KiM bio takođe kadar DSS Slobodan Samardžić.
- Tada ste vedrili i oblačili ovde na KiM. Sve zločince albanske pustio je Koštunica, a ne Nikolić, rekao je Vučić i ponudio Jakšiću da razmene kompletnu imovinu.

Vučić "zaboravio" na jug

Kristalno jasno: Zvonko Mihajlović

Srbi južno od Ibra i dalje čekaju sastanak sa potpredsednikom Aleksandrom Vučićem. Iako se šuškalo da će i oni biti u nedelju u Kosovskoj Mitrovici, niko ih nije pozvao.

S obzirom da su lokalne srpske televizije prenosile sastanak vicepremijera sa odbornicima četiri opštine sa severa KiM, Zvonko Mihajlović, predsednik opštine Štrpce, kaže da je na osnovu argumenata koje je čuo - "uvereniji nego ikada da je sporazum loš".


- Vučićeva objašnjenja su tanka i neutemeljena. U pravu smo što smo odbili sporazum, jer je on loš za budućnost Srba, kaže on. Mihajlović veruje da je sastanak u Mitrovici bio "dobro pripremljen".


- Nezapamćeno veliki broj ljudi je obezeđivao Vučića. To je jasna demonstracija sile, da se pokaže ko koordinira službama bezbedosti i da se na taj način preti. Ako je Vučić hteo da čuje glas naroda, zašto nije ušao među narod, nego se okružio obezbeđenjem, kaže Mihajlović.


On dodaje da ga raduje što su predstavnici Srba sa severa ostali jedinstveni iako su neki iz SPS i SNS pokušali da naprave rascep.


Predsednik opštine Obilić Goran Dančetović kaže da je jednim delom razumeo ono što je Vučić objašnjavao na sastanku u Mitrovici, ali da ima još puno toga nejasnog.


- Briselski sporazum je prilično "širok", a izvesno je da će ga Albanci nad nama južno od Ibra tumačiti kako hoće, i to nas jako plaši. To smo hteli da kažemo Vučiću, nadam se da će se udostojiti da nas primi, jer smo se mi 14 godina borili da ne budemo predstavnici Srba na Kosovu, nego deo srpskih institucija i države Srbije. To je velika razlika, kaže Dončetović.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.05.2013. 07:19
Не може се говорити о напретку у односима Владе Републике Србије и Срба са севера КиМ ако се њихов однос своди на притисак који београдски званичници врше на представнике Срба са севера КиМ да у целини прихвате одредбе Бриселског споразума. Постављамо следећа питања : Шта је званични Београд мислио да ради када је без консултација и пристанка Срба са севера КиМ потписао споразум у Бриселу који не одговара Србима са севера КиМ ? Да ли је званични Београд одувек рачунао на то да механизмима државне принуде у свако доба може да присили Србе са севера КиМ на апсолутну послушност ?
Sreda 15.05.2013. 08:16
Свака вам част, драги Срби и на КиМ и овде, рекли сте јасно све. КиМ је најболније питање са којим се наш народ срео у најтежим часовима своје новије историје, до којих је доведен управо овима који вам, и нама свима, покушавају да исперу мозак и памћење како би заборавили њихов "учинак" деведесетих година. Сада, због "датума" кренули су у самоспасавање жртвујући последње остатке Ослободилачких ратова српског народа, наших прадедова и дедова. А највећа иронија је да их је на власт довео управо Коштуница ! Жалосно је да смо остали сами пред распомамљеним шиптарским експанзионизмом и глобалистичким аждајама .на челу са САД
Sreda 15.05.2013. 12:10
судбина земље црније, одавна није у нашим рукама ,,, ко преживи причаће..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online