Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 14.05.2013.
00:45
glasamerike.net A

"Pozicija Srbije bila jača pre sporazuma"

Politički analitičar Obrad Kesić u razgovoru za Glas Amerike kaže da je pozicija Srbije bila mnogo bolja pre sporazuma u Briselu i da Beograd čeka težak zadatak sprovođenja onoga što je potpisano.

Sporazum je odbačen od strane Srba sa severa Kosova: Obrad Kesić, politički analitičar
 

"Biće veoma teško da se taj složeni sporazum sprovede u delo. Taj sporazum kojim bi trebalo da se zaštite interesi i bezbednost građana Srbije na severu Kosova i širom Kosova i Metohije, jednostavno je odbačen od Srba na severu Kosova, koji su u suštini glavni predmet tog sporazuma, tako da je očigledno da Beograd namerava da taj sporazum silom nametne".

"Imajući u vidu da je ovo samo početak i da će razgovori o dodatnim sporazumima sigurno trajati nekoliko meseci ako ne i više, implementacija će takodje dugo da traje i, naravno, u ovom momentu glavno pitanje je koje su opcije za Srbe na severu Kosova".

"Iz njihove perspektive situacija ne izgleda dobro, jer im se s jedne strane govori da nemaju izbor i da nema alternative ovom sporazumu, a s druge strane oni dobro znaju kako žive i kako žive Srbi u enklavama, na jugu, gde su u potpunosti prihvatili autoritet institucija Prištine. Dakle, teško je predvideti kakve će posledice da budu s obzirom na pritiske i uslovljavanja od strane Beograda na Srbe na severu Kosova".

Da li mislite da će ovaj sporazum da ubrza evrointergracije Srbije?
"Ne verujem. Mislim da je to najveća mana ovog sporazuma, jer je ranija pozicija Srbije u odnosu na EU bila mnogo jača, iz tri razloga: Prvo, ništa od značaja nije moglo da se rešava bez saglasnosti Srbije. Sada Srbija rešava jedan od najvećih problema Evropske unije na prostoru Kosova i Metohije, a za uzvrat nije dobila ni datum, već uslovljavanje, tako da posle postignutog sporazuma sada je novi uslov - implementacija, što otvara veću mogućnost za pritisak i nove uslove koji će da izrastu u procesu implementacije".

"Drugo, Beograd se potpuno vezao ovakvom strategijom, pristupom i sporazumom za sudbinu Kosova. Znači Srbija idu u paketu u članstvo EU, sa Kosovom. Kada imamo u vidu da je Kosovo znatno manje napredovalo od Srbije, onda znamo da je to dodatno vreme koje će Srbija morati da čeka".

"I treće, ono što je jako loše jeste da Srbija sada nastupa u potpunosti u defanzivi. Ono malo momentuma i prostora koje je otvorila za sebe kada je rekla „ne“ prethodnom predlogu sporazuma, to je izgubljeno, i sada se potpuno vezala za implementaciju ovog sporazuma i za buduće runde pregovora", zaklučuje Kesić.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 02:31
....srbija nesme da nadzivi US-NATO zlocin nad srbijuj, zlocin koji je pocinjen nad srbiju i to sa osiromasen uraniju, nikad nece izici na videlo, pa su zato prodate duse vlade srbije i potpisale sporazum Brisel,Bg i Pristima, jer sve sto je srbija slabija, NATOa agresori nece videti Haski sud nit ce srbiju placati ratnu odstetu.
Utorak 14.05.2013. 01:52
Sve me ovo podseca na Srpsku Krajinu.Lideri Srba nisu hteli autonomiju,za koju su se dogovorili Milosevic i Tudjman,nisu hteli ni da se bore za nju, cekajuci Vojsku Jugoslavije da bi na kraju sacekali carobnjaka iz Oza,koji ih otera sa njihovih ognjista.A da je sve to bilo drugacije,Hrvatska ne bi mogla da udje u EU,jer bi imala nereseno pitanje jednog dela svoje teritorije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online