Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.05.2013.
14:16
D. N. Petrović - Vesti A

Vojska leči gorštake

Od 2009. godine lekari Druge brigade Kopnene vojske Srbije koriste svaku priliku da budu sa žiteljima zabitih sela u okolini Bajine Bašte, Požege, Prijepolja, Sjenice, Tutina, Novog Pazara...

Istočni Mojstir
 


U okviru akcije "Vojni lekar na selu" i ove prvomajske praznike iskoristili su da budu sa stanovnicima Zapadnog i Istočnog Mojstira, zabitih sela u tutinskoj

Pregledali decu i trudnicu


- Pacijenti su nam uglavnom starci, najčešće oboleli od kardiovaskularnih i reumatsko-degenerativnih bolesti. Naši vojni lekari pregledali su i decu, čak i jednu trudnicu - priča Ivan Jovanović, lekar-oficir Druge brigade Kopnene vojske.

opštini, rasutih visoko iznad Ibra.


U ovim po površini ogromnim i lepim selima, sada mahom ispražnjenim, ostali su samo starci i retki mladi ljudi koji su tradicionalno odani svojoj zemlji i iznad svega vole i poštuju svoju - vojsku. A i vojska se trudi da im pomogne kad god može.
Škole i zadružne domove privremeno pretvaramo u - ambulante, samo za jedan dan pregledali smo 50 žitelja Donjeg i Gornjeg Mojstira, imali smo i dvadesetak kućnih poseta.


- Došla sam da izmerim pritisak i da mi lekari poslušaju srce. Dobro je što su vojni, oni su najbolji i u njih imam najviše poverenja. Rekli su mi da srce još dobro radi, ali da je pritisak povišen i da moram da pijem lekove. Muči me i išijas, pa su mi dali i injekciju. Ostavili su mi i nekoliko kutija tableta i rekli da će ponovo doći. Nadam se da ćemo se ubuduće češće sretati - kaže starica Rada Marašević, koja zbog godina i udaljenosti od grada lekara nije srela punih devet godina.

SAMO ZA JEDAN DAN: Ambulanta u školi
 


- U našem selu Vojska Srbije odavno ima bazu iz koje kontroliše ogroman prostor na granici opština Tutin i Istok. Sarađujemo izvanredno. Vojska nam je gradila puteve i vodovod, pomagala oko snabdevanja. Evo, sada su nam doveli i lekare. Ova akcija je pravi pogodak, samo bismo voleli da vojni lekari dolaze češće, jer mnogo naših žitelja nema mogućnosti da se leči. Neki umru, a pre toga, iako teško bolesni, godinama ne odu lekaru - priča Marko Bojović iz Istočnog Mojstira.


Crveni krst iz Tutina pomaže siromašnim 


Predstavnik sela Fahir Nukić hvali akciju vojske i ima samo jednu zamerku.

- Nije zamerka, već predlog: da dođu češće, bar dva-tri puta godišnje, a posebno zimi kada su putevi neprohodni, a mi zavejani. Vojska ima terenska vozila, ima svoje lekare, ima i lekova i jedina može, kad smo odsečeni od ostalog sveta, da nam pomogne. Nekada je u Istočnom i Zapadnom Mojstiru vrvelo od ljudi, bilo je ovaca i krava, važili smo za dobre stočare. Lepo smo živeli i od eksploatacije šuma i rezanja građe. Sad to nema ko da radi, sve je otišlo uglavnom zbog bespuća - kaže Nukić i naglašava da bar stotinak žitelja oba Mojstira živi i radi u inostranstvu.


Područje oba Mojstira je u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i Metohiji, na korak je i granica sa Crnom Gorom. Saradnja sa meštanima puno znači pripadnicima Druge brigade u borbi protiv ilegalnih prelazaka, šverca i svih oblika kriminala.
 

Pošli i opštinari


Sa vojnim lekarima u Istočni i Zapadni Mojstir došli su i predstavnici Crvenog krsta u Tutinu, koji su najsiromašnijim domaćinstvima doneli pakete sa namirnicama. U selima su boravili i poljoprivredni stručnjaci koji su meštanima objašnjavali kako da registruju poljoprivredno domaćinstvo i kako da konkurišu za povoljne poljoprivredne kredite.


Potpukovnik Zdravko Dabižljević, načelnik Grupe za civilno-vojnu saradnju, kaže da će vojska i vojni lekari i ubuduće posećivati najzabitija sela i pomagati meštanima kojima je pomoć najpotrebnija.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Petrin korak vredan života
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online