Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 10.05.2013.
07:12
Beta, Politika A

Đurić: Priština umanjuje ovlašćenja srpske zajednice

Šef tima za primenu sporazuma sa Prištinom Marko Đurić izjavio je da je Priština isključiva u svojim viđenjima briselskog sporazuma i da dve strane različito tumače suštinu nekih njegovih odredbi.

Marko Đurić

"Glavne tačke razmimoilaženja su način formiranja zajednice srpskih opština i koncept integracije u bezbednosnom i sektoru pravosuđa", rekao je Đurić u intervjuu za beogradsku Politiku.


Prema njegovim rečima, srpska strana neće dopustiti da sporazum, kroz različite interpretacije toga kako bi trebalo da bude sproveden, vremenom postane loš po Srbe.


"Druga strana je, za sada, veoma isključiva u svojim stavovima i viđenjima i tu nastaje jaz koji posrednici ne uspevaju da premoste", rekao je Đurić i izrazio uverenje da će se vremenom doći do zajedničkog rešenja.


Upitan da li očekuje pritiske, Đurić je naveo da očekuje "nove ideje i predloge, kao i skori nastavak dijaloga".


"Predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini pokušavaju da relativizuju specifičnosti i ingerencije koje su sporazumom priznate srpskoj zajednici na KiM. To je nešto na šta mi sasvim sigurno nismo spremni da pristanemo", istakao je Đurić.


Đurić je dodao i da je srpska strana pokrenula i pitanje položaja Srpske pravoslavne crkve kao i poštovanja imovinskih prava Srbije i njenih građana na Kosovu.


"To su sve teme koje neminovno dolaze na dnevni red i koje moraju da budu razmotrene u najskorije vreme", rekao je Đurić.


Upitan da li je bilo govora o novom sastanku dveju radnih grupa, Đurić je rekao da će nakon analize prethodne runde razgovora u narednim danima biti odlučeno kako će izgledati format sledećeg sastanka.


"Što se srpske strane tiče, uspeh daljih razgovora zavisiće isključivo od usklađenosti eventualno ponuđenog plana implementacije sa slovom i duhom sporazuma koji su nedavno prihvatile obe strane", dodao je Đurić.

POVEZANE VESTI

Petak 10.05.2013. 08:30
Normalno, samo smo mi dali veca prava zajednicama ispred interesa drzave. Samo kod nas moze da svaka zajednica ima svoju drzavu.
Petak 10.05.2013. 11:44
Madagarski pingvin igra igru ono kao "mi nesto ne damo, borimo se za neka prava, nedajemo Siptarima" kada su u pitanju nevazne sitnice, a ono u pozadini osnovna nacela nezavisnosti siptarske drzave vec potpisana i usvojena u tkzv. parlamentu gde je opozicija jos jedino DSS, "a la" Berlin 1934. Jedina briga je kako podvaliti Srbima na Kosovu, jos jednom ih prevariti i dobiti konacno uplacenu zavrsnu ratu u Bazelu za prljavi ali dobro obavljeni posao.
Petak 10.05.2013. 09:13
Nejasno je to vaše slijepo vjerovanje neprijatelju, šiptarima i stranim " GARANTIMA " !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online