Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 09.05.2013.
17:12 >> 20:20h
Beta A

"Članstvom u EU izgubićete deo nacionalnog suvereniteta"

Pristupanje Uniji je stvar slobodnog izbora, a deo pristupnog procesa je raspisivanje referenduma, na kojem će građani odlučivati da li žele članstvo, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer odgovarajući na pitanja srednjoškolaca iz cele zemlje.

"Evropa nije ni raj ni fatalnost ni obaveza već stvar slobodnog izbora. Deo pristupnog procesa je raspisivanje referenduma, na kojem će građani odlučivati da li žele članstvo"
 

Dežer i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić su se u Domu omladine, povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, suočavali sa brojnim pitanjima nekoliko stotina srednjoškolaca koji žive izvan Beograda.

Đake je pored ostalog zanimalo hoće li Srbija imati ista prava kao druge zemlje Unije kad joj se pridruži, da li su priznanje Kosova, ali i održavanje gej parade, uslov za prijem u članstvo, šta Srbija dobija a šta gubi prijemom u Uniju, i kako se evropski standardi mogu ispuniti sa srpskim platama.

Dežer je još u uvodnom izlaganju rekao da Evropa "nije ni raj ni fatalnost ni obaveza već stvar slobodnog izbora" i ukazao da je referendum deo pristupnog sporazuma.

"Živim u Srbiji, ne na Marsu"

Kasnije na to ukazala i Suzana Grubješić, kada je jedan učenik iz Pančeva postavio pitanje evropske budućnosti u situaciji kada "naši roditelji ne mogu da nađu posao" i kada se "gladuje". Na to pitanje - za koje je dobio vrlo buran aplauz publike - isti učenik je nadovezao pitanje "da li je za ulaz u Evropsku uniju potrebna gej parada" dok "naša prirodna bogatstva, priroda i deca odlaze" i da "samo idemo u propast".

Koliko su bitne evrointegracije kada naši roditelji ne mogu da nađu posao i kada se gladuje, pitanje jednog srednjoškolca
 

Grubješić je na to rekla da ona "živi u Srbiji" i "ne živi na Marsu", da "razume ljutnju i bes" ali i da "nema potrebe za takvim tonom". Potom je ukazala da je nezaposlenost od skoro 30 odsto najveći problem u zemlji, ali je ocenila "da se stvari polako kreću nabolje" i dodala da je Srbija "makar zvanično izašla iz recesije". Prema njenim rečima, Srbija mora postati uređena i sređena zemlja da bi neko došao u nju da investira, i promene se "neće desiti preko noći", ali bi popuštanje krize u evrozoni trebalo da se "prelije i na Srbiju", jer je ona vezana za EU, pošto u nju najviše izvozi i

Dežer: Čeka se odluka Brisela

Srbija je postigla veliki napredak u evropskim integracijama i sa optimizmom se može očekivati
28. jun, kada će zemlje članice Evropske unije odlučiti da li će
Srbiji odrediti datum za početak pregovora o članstvu, rekao je Dežer i dodao da je u procesu evropskih integracija Srbije ključna podrška građana.

"Godinu dana nakon dobijanja statusa kandidata za Srbiju sa optimizmom možemo očekivati novi važan momenat u evropskim integracijama Srbije - 28. jun kada će zemlje, članice EU doneti odluku da li će Srbiji dodeliti datum za početak pregovora", rekao je Dežer.

 iz nje najviše uvozi.

Grubješić je rekla i da je svesna činjenice da "skoro 50 odsto" građana smatra da ne treba ulaziti u EU, ali da se moraju sučeliti argumenti za i protiv članstva, i da će pre no što Srbija uđe u Uniju biti raspisan referendum. "Niko ne može Srbiju na silu da uvede u EU", dodala je.

A gej parada?

Dežer se osvrnuo na spominjanje gej parade izjavom da među fundamentalne vrednosti Evropske unije spadaju ljudska prava, uključujući slobodu seksualne orijentacije i rekao da uvek biva šokiran kad pročita statistike o deci koja se "osećaju kao homoseksualci a moraju da se skrivaju, nisu prihvaćena u porodici" pa pribegavaju i samoubistvima.

Na pitanja u vezi sa Kosovom, i da li je priznanje Kosova uslov za članstvo u EU, Dežer je izjavio da Unija "neće da unosi konflikte", da traži da se oni rešavaju i da je želja Brisela da "Beograd i Priština nađu način da normalizuju svoje odnose". Takođe je rekao da su pregovori "statusno neutralni" i da sama EU nema jedinstven stav u vezi sa nezavisnošću Kosova.

Na pitanja šta će Srbija izgubiti članstvom u EU, Dežer je odgovorio: "Izgubićete, iskreno, deo svog nacionalnog suvereniteta", ali je ukazao da u Evropskoj uniji vlada "podeljeni suverenitet".

Grubješić je rekla da će Srbija uneti u EU svoju "tradiciju, običaje i jezik" ali i da će morati da i pravljenje rakije podvrgne evropskim standardima.

"Ne sme da se laže za visinu prosečne plate"

Kada je jedna učenica spomenula razliku između evropskih standarda i srpskih plata, za koje je rekla da im je prosek "22.000 dinara", Grubješić je rekla da zvanične statistike pokazuju da je prosek 44.000 dinara, da one potiču od državnog statističkog zavoda, "a oni ne bi smeli da lažu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.05.2013. 17:37
Zašto se bavimo tim naklapanjima kada većina Srba ne želi da bude integrisana u tu nemačku uniju.
Četvrtak 09.05.2013. 20:23
Veliki pozdrav za SVU dečurliju koja je učestvovala na ovom ispiranju mozga ! Po pitanjima koja su postavljali, moram da kažem da me izuzetno raduje da i dalje postoji sveža i zdrava krv koja nije dozvolila da sedativi u njihovom krvotoku prorade !!! Svaka čast i živi i zdravi bili hiljadu godina ! I da Bog da jednom zauzmete važne pozicije u ovoj napaćenoj Srbiji... ako do tada bude i postojala..
Četvrtak 09.05.2013. 18:39
Много демагогије и спиновања! А када би их одвели на подручје праве дискусије, са реалним аргументима за и против, пали би у року од 15 минута! Јер реч фер код њих не постоји, они могу да функционишу само када су изнад некога, а речи искрено и праведно употребљавају само када је њима у корист! Е, ко вас не зна скупо би вас платио!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online