Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.10.2013.
22:19
Beta A

Ešton: Istorijski napredak, pregovori u januaru

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je izjavila u Luksemburgu da je sveukupni napredak Srbije ove godine bio istorijski i da EU želi da Srbija uspe na evropskom putu i da se najkasnije u januaru pokrenu pregovori o članstvu.

Srbija želi da zasluži članstvo: Ivica Dačić i Ketrin Ešton
 

Postoje neka pitanja oko izbora na Kosovu o kojima se mora još razgovarati, ali svi žele da ti izbori budu veoma uspešni i da na njima učešće bude masovono, rekla je Ešton posle zasedanja Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je predvodio srpsku delegaciju, rekao je da Beograd veruje da će pregovori o članstvu s EU početi do kraja ove ili najkasnije početkom iduće godine. Dačić je naglasio da to znači da "Srbija želi da zasluži to članstvo time što će izgraditi demokratsko društvo u koje će Evropa, figurativno rečeno, doći pre našeg ulaska u EU".

"Cilj srpske vlade će biti što brži ulazak u EU i time puna primena merila za unutrašnje reforme, isto kao i primena sporazuma Beograd-Priština i što veća normalizacija odnosa s Prištinom", objasnio je Dačić.

Dodao je da vlada takođe želi što bržu konsolidaciju ekonomskog i finansijskog sistema. Dačić je podvukao da je EU glavni trgovinski partner Srbije i da je uvoz i izvoz prema EU dostigao 13 milijardi evra.

Odgovarajući na pitanja novinara, evropski komesar Štefan File je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem i Eštonovom stavio do znanja da se o kvoti za izvoz hrvatskih cigareta u Srbiju po ulasku Hrvatske u EU razgovaralo već ranije u Briselu.

"Sad to treba i ozvaničiti", objasnio je File i dodao da je to "suštinski neutralan postupak i ne znači dalju liberalizaciju trgovine".

"Cilj je da trgovinska razmena održi na postojećoj ravni pre nego što je Hrvatska ušla u članstvo EU i mislim da smo sporazum postigli tačno u tom okviru", rekao je File.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 22:44
Штап и шаргарепа спремни, крчкају се нови услови, ништа ново, ништа страно... док се не формира Влада националног спаса, бићемо засипани лажима и обећањима, народ ће бити све сиромашнији, али зато је ту Фарма и Велики Брат да залуђују и затупљују, оба наведена накарадна, препуна неморала, шунда и кича ријалитија су ту да скрену пажњу и заокупирају масе небитним стварима и ликовима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online