Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 09.05.2013.
14:55 >> 16:54h
Beta A

Nikolić položio venac na Avali

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Obeležen je i Dan Evrope nizom manifestacija širom Srbije.

"Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali živote", upisao je Nikolić u spomen knjigu.

Obeleženi Dan pobede i godišnjica pogibije pilota

Polaganjem venaca i cveća u Valjevu obeleženi su 9. maj - Dan pobede i 4. maj - dan pogibije pilota Milenka Pavlovića tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Gradski odbor SUBNOR-a položio je vence na Spomenik borcima revolucije, na Vidraku, u liku partizanskog heroja Stevana Filipovića, obešenog u Valjevu 22. maja 1942. godine. Vojska Srbije položila je venac u Spomen parku na Petom puku, gde su 27. novembra 1943. streljani rodoljubi koje su četnici u Divcima predali nemačkom okupatoru. Pošta je odata i pilotu pukovniku Milenku Pavloviću (1959-1999) koji je u "migu 29" poginuo nad Valjevom 4. maja. Načelnik štaba 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, potpukovnik Brane Krnjajić rekao je da je Milenko Pavlović bio "najbolji među najboljima" i da se nikada ne sme zaboraviti ono što je Pavlović "uradio za srpski narod". Komemorativni skup kod pilotovog spomenika u blizni fabrike Krušik započeo je naletom vojnih aviona, a venci i cveće položeni su i na
spomen obeležje u obližnjem selu Bujačić, gde je Pavlović
okončao svoj let pre 14 godina.

Predsednik Srbije napisao je i to da bi svako ko u Srbiji odlučuje o državi i narodu trebalo da "svoje poslove obavlja pogleda uprtog u Avalu i spomenik podignut vama".

Na centralnoj ceremoniji povodom Dana pobede, na spomeniku Oslobodiocima beograda, vence su položili ministar prosvete Srbije Žarko Obradović, predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić, ambasadori više zemalja, predstavnici vojske i boračkih udruženja.

Obradović je rekao da je Srbija u Drugom svetskom ratu podnela velike žrtve i svojim učešćem u antifašističkoj borbi postala deo velike slobodarske tradicije na kojoj se temelji svet u kojem danas živimo.

U čestitki građanima Srbije i veteranima Drugog svetskog rata, premijer Srbije Ivica Dačić naveo je da je 9. maj jedan od najsvetlijih datuma svetske istorije. Dan pobede opominje da se čitava planeta nalazila na ivici kataklizme i obavezuje da se bude veran slobodarskim tradicijama i učini sve što je moguće da se osigura mirna i bezbedna budućnost Srbije, naveo je Dačić.

Dan pobede u Drugom svetskom ratu obeležen je i u mnogim gradovima u
Srbiji, manifestacijama na kojima je odavana počast žrtvama.

Povodom Dana Evrope, koji se takođe obeležava danas, potpredsednica
Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer razgovarali su o evrointegracijama sa 500 srednjoškolaca iz Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.05.2013. 16:59
""Ako ste vi mogli da savladate beskrupuloznu vojsku Hitlerove Nemačke, možemo i mi da obezbedimo bolji život onima za čiju slobodu ste dali živote", upisao je Nikolić u spomen knjigu. " ???? jel' neko obavestio ovu budalu KAD je podignut taj spomenik, i ŠTA on simbolizuje ?
Četvrtak 09.05.2013. 17:32
A zašto nije klečao kao pre neki dan u Izraelu dok je polagao venac? Zar su naše žrtve manje vredne?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online