Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.05.2013.
07:45
Danas A

Stranke izdale “jatake i sponzore“

Većina parlamentarnih stranaka, koje su ispunile zakonsku obavezu i svoje godišnje finansijske izveštaje objavile na svojim internet sajtovima, napravile su ozbiljnu grešku jer su istovremeno učinile javno dostupnim privatne podatke građana, svojih donatora, piše Danas.

Srbija - zemlja u kojoj je zakonodavac, odnosno parlament, najveći nepoštovalac zakona
 

Srpska napredna stranka, Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije, Liberalno demokratska partija, Socijaldemokratska stranka Srbije i Jedinstvena Srbija su u izveštajima za 2012. objavile na internetu jedinstvene matične brojeve i adrese stanovanja ljudi koji su im dali novčane priloge, iako to, prema propisima Agencije za borbu protiv korupcije, nije trebalo da urade. U slučaju da političke stranke od tih građana nisu pribavile pisanu saglasnost za objavljivanje tih privatnih podataka postoji mogućnost da su time prekršile Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, o čemu bi trebalo da se izjasne nadležni organi.


Pozitivne primere poštovanja propisa daju Demokratska stranka Srbije, Savez vojvođanskih Mađara i Srpski pokret obnove, koji su objavili samo ime, prezime i mesto prebivališta onih koji su im priložili novac.


Tatjana Babić, direktorka Agencija za borbu protiv korupcije, za Danas je objasnila da su stranke dužne da dostave Agenciji svoje finansijske izveštaje i da ih objave na svojim sajtovima, ali ne i sa privatnim podacima građana.


- Iako Agencija raspolaže svim podacima o donatorima, zarad našeg rada, mi ih prilikom postavljanja na internet zatamnimo. Političke partije nisu imale nikakvu obavezu da ih javno objave, a Pravilnikom o evidencijama priloga i imovine u godišnjim izveštajima i izveštajima o izbornoj kampanji jasno piše koji podaci se ne objavljuju javno - kaže Babićeva.


Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da su stranke ovaj put bile “preterano revnosne“ u objavljivanju svojih finansijskih podataka, jer su učinile dostupnim i nešto što ne samo da nisu imale obavezu, već nisu ni smele.


- Zakon o finansiranju političkih aktivnosti ne uređuje eksplicitno šta će od podataka iz izveštaja biti objavljeno, već je to učinjeno u Pravilniku Agencije. U njemu piše da se objavljuje ime i prezime i mesto prebivališta davaoca priloga, dok se ne objavljuje adresa i JMBG - kaže Nenadić.


Prema njegovim rečima, objavljivanje podataka o ličnosti bez saglasnosti tih lica i bez jasnog zakonskog osnova predstavlja kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.


- Da li je Zakon prekršen ili ne zavisi od toga da li su stranke pribavile saglasnost za objavljivanje tih podataka - navodi Nenadić. On dodaje da bi bilo dobro da su stranke u Srbiji bile jednako revnosne u ispunjavanju i drugih zakonskih obaveza, kao što je objavljivanje podataka o većim prilozima tokom godine.


Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, komentarišući za Danas ovakav potez stranaka, kaže da je ovo posao za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.


- Mislim da to nije trebalo da urade, jer je to lični podatak koji bi trebalo da ostane u trouglu donatora, partije i Agencije. Neki građanin bi zbog objavljivanja ličnih podataka možda mogao da doživi ozbiljne probleme - upozorava Vuković.
 

Saglasnost

Kada je reč o potezu stranaka, Vladimir Vodinelić kaže za Danas da treba proveriti da li su ti ljudi, svi do jednog, dali svoj pristanak.

- Ako jesu, onda tu nema problema. Ako nisu, to sigurno nije u redu, jer moguće je da političke stranke imaju obavezu da podatke o donacijama i donatorima dostave Agenciji za borbu protiv korupcije, ali ne i široj javnosti. Ta javnost u objavljivanju podataka ima meru - zaključuje profesor Vodinelić.

Vladimir Vodinelić, profesor Pravnog fakulteta Union, za Danas kaže da u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti piše da su podaci o ličnosti svi oni koji omogućavaju da se nedvosmisleno neko lice identifikuje.


- Jedinstven matični broj (JMBG) je takav podatak. Da bi bilo koji podatak o ličnosti mogao biti objavljen potrebno je ispuniti određene uslove. Jedan je da je samo lice, koje je gospodar svojih podataka, sa tim saglasno. Međutim, nije sve volja lica, i njegova saglasnost nije uvek neophodna. Lični podatak se može objaviti bez pristanka ako za to postoji zakonski osnov - objašnjava Vodinelić.


On kaže da u obradi podataka o ličnosti postoji princip “ciljne vezanosti“.


- Podatak koji je prikupljen o nekom licu može se upotrebiti samo za svrhu za koju je podatak pribavljen. Na primer, ako policija po nalogu istražnog sudije prikupi lične podatke o nekome ona ne može te podatke da da nekom drugom - navodi Vodinelić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online