Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 06.05.2013.
00:42
Beta A

NVO: Ko će da odgovara za Hrtkovce?

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da se danas navršava 21 godina od kada je u sremskom mestu Hrtkovci započelo proterivanje nesrpskog, a pre svega hrvatskog stanovništva iz Vojvodine i upitala zašto do danas niko u Srbiji za to nije odgovarao.

Vojvođanski klub podseća da se Vojislavu Šešelju u Hagu sudi i zbog Vojvodine
 

"Pravna država sve vreme nije činila ništa na rasvetljavanu i procesuiranju inspiratora i vinovnika tih procesa. Kome je u interesu da se ovi sramni dogadjaji zaborave?", upitao je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom sudi se, između ostalog, i po optužnici za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

Pre 21 godine, 6. maja, u Hrtkovcima je na zboru građana, u prisustvu Vojislava Šešelja, pročitan spisak 17 "nepodobnih" građana hrvatske nacionalnosti, koji su pod pretnjama ubrzo morali da se isele, a 20 porodica hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova.

Pretilo se telefonom: "Ustašo, seli se ili biraj dete koje ti je draže!", meštani su nalazili zaklanog psa sa porukom: "Seli se, šta čekaš?", nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, dolazilo je do tuča mladića koji su došli i onih koji su rođeni u Hrtkovcima, maltretiran je lokalni župnik.

Meštanin Mijat Štefanac pronadjen je mrtav u ataru izmedju Hrtkovaca i Nikinaca. Mesna vlast na čelu sa Ostojom Sibinčićem, koji je umro 2008. godine, i istomišljenikom Trivom Ivkovićem promenila je u jednom momentu naziv sela u "Srbislavci", ali je policija ubrzo uklonila tablu.

Vojvođanski klub je naveo da se proterivanje Hrvata nije odvijalo samo u Hrtkovcima, već i u Slankamenu, Golubincima, Kukujevcima i drugim mestima u Sremu i u jugozapadnoj Bačkoj i dodao da se procenjuje da je tada ubijeno 25 Hrvata.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.05.2013. 00:47
neka Vojvodjanski klub ode u hrvatsku i pita Gotovinu zasto niko nije odgovoran za 250000 proteranih Srba.....tek onda mozemo da pricamo
Ponedeljak 06.05.2013. 00:45
Oce li biti nekad neka pro drzavna NVO?
Ponedeljak 06.05.2013. 05:25
Samo nekoliko meseci pre toga, novembra 199, odigrao se pokolj Srba u Gospicu, mnogih namamljenih pozivima da se vrate. Kamo srece da se tamo radilo o nekoliko ubijenih pasa i telefonskim pozivima. Za organizaciju pokolja nad "oko 50" civila (tacan broj se i danas ne zna, manipulise se koliko je medju njima bilo Srba). Organizatori Oreskovic i Norac (koji je i licno ubio jednu zenu) su osudjeni na 15/12 godina u Hagu. Seselj zbog "huskanja i verbalnog delikta" je 10 godina u pritvoru. Treba ispitati sta se dogodilo u Hrtkovcu svakako, jer je i proterivanje neduznih ljudi iz domova zlocin, ali i cime se NVO u sustini bavi vesto vadeci ovo iz konteksta i sta je svrha njihovog delovanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online