Ponedeljak 06.05.2013.
00:42
Beta

NVO: Ko će da odgovara za Hrtkovce?

Vojvođanski klub podseća da se Vojislavu Šešelju u Hagu sudi i zbog Vojvodine
 

"Pravna država sve vreme nije činila ništa na rasvetljavanu i procesuiranju inspiratora i vinovnika tih procesa. Kome je u interesu da se ovi sramni dogadjaji zaborave?", upitao je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Predsedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom sudi se, između ostalog, i po optužnici za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.

Pre 21 godine, 6. maja, u Hrtkovcima je na zboru građana, u prisustvu Vojislava Šešelja, pročitan spisak 17 "nepodobnih" građana hrvatske nacionalnosti, koji su pod pretnjama ubrzo morali da se isele, a 20 porodica hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova.

Pretilo se telefonom: "Ustašo, seli se ili biraj dete koje ti je draže!", meštani su nalazili zaklanog psa sa porukom: "Seli se, šta čekaš?", nož zaboden u vrata sa sličnom porukom, dolazilo je do tuča mladića koji su došli i onih koji su rođeni u Hrtkovcima, maltretiran je lokalni župnik.

Meštanin Mijat Štefanac pronadjen je mrtav u ataru izmedju Hrtkovaca i Nikinaca. Mesna vlast na čelu sa Ostojom Sibinčićem, koji je umro 2008. godine, i istomišljenikom Trivom Ivkovićem promenila je u jednom momentu naziv sela u "Srbislavci", ali je policija ubrzo uklonila tablu.

Vojvođanski klub je naveo da se proterivanje Hrvata nije odvijalo samo u Hrtkovcima, već i u Slankamenu, Golubincima, Kukujevcima i drugim mestima u Sremu i u jugozapadnoj Bačkoj i dodao da se procenjuje da je tada ubijeno 25 Hrvata.

2024 © - Vesti online