Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.05.2013.
03:01
Beta A

Vernici SPC danas slave Uskrs

Vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) slave danas Uskrs, najveći hrišćanski praznik.

Danas je najradosniji hrišćanski praznik
 

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću. Po crkvenom učenju, Isus Hrist je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

U Uskršnjoj poslanici, patrijarh srpski Irinej je pozvao sve pravoslavne vernike da srcem i dušom ostanu uz stradalni narod na Kosovu i Metohiji i svim krajevima gde pravoslavni stradaju zbog svog imena i vere i istakao da pravda u Hristu uvek pobeđuje.

 

"Poslednja reč neće biti ljudska, već Božja. Utvrdimo svoj život u crkvi, na ljubavi i praštanju. Imajmo na umu da će Bog svima biti poslednji sudija i da će on meriti isključivo po merilima dobra, bogoljublja i čovekoljublja", rekao je patrijarh.

Irinej je istakao da zlo nastupa spektakularno, voli da se eksponira i napuni sve štampane i elektronske medije porukom "ja sam nepobedivo - život je besmislen jer ja u njemu vladam", ali da nečastivi ne shvata da Hrist svojom smrću pobeđuje smrt.

On je rekao da je Hrist smrću i vaskrsenjem pobedio ljudsku smrt i podario ljudima nepobedivu i neuništivu snagu kojoj ne mogu odoleti nikakve sile ovog sveta.

"Ta se snaga ne ispoljava kao zlo - samoreklamom i svetskom bukom, naprotiv, ona se pojavljuje u miru, trpljenju i prividnim slabostima dece svetlosti", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Uskršnja liturgija u Hramu Svetog Save

Uskršnja liturgija, koju služi patrijarh srpski Irinej uz sasluženje sveštenstva beogradskih pravoslavnih hramova, počela je nešto posle ponoći u Hramu svetog
Save na Vračaru. Liturgija povodom centralnog događaja hrišćanstva - Uskrsa, obavljena je u najvećem aktivnom pravoslavnom hranu u Evropi u prisustvu velikog broja vernika.

 

 

Osim sveštenstva i građana, liturgiji su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić.

Pre početka liturgije obavljena je večeranja služba na Veliku subotu, a pre dolaska u Hram svetog Save litija (povorka sveštenstva i građana) je obišla tri kruga oko osvetljenog hrama što je, na simboličan način, označilo prelazak Isusa Hrista iz tame u svetlo i pobedu života nad smrću.

Srpski patrijarh je svim pravoslavnim vernicima poželeo da Uskrs proslave radosni u slozi, miru i ljubavi.

"U vaskrslome Hristu pravda uvek pobeđuje. Njime i u njemu ona će pobediti i u naše dane. Ako je vaskrsli Hristos sa nama i mi sa njim, onda ko će protiv nas? Sa ovim mislima i željama, mi vas pozdravljamo najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse", rekao je srpski patrijarh Irinej.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.05.2013. 06:43
Hristos voskrese da kaze svima, da zivot vecni posle smrti ima! Da u Raj udje dusa cista, koja na zemlji strada za Hrista. Hristos voskrese!!!
Nedelja 05.05.2013. 08:02
Srećan Uskrs svima koji danas slave ovaj praznik, da ga provedu u miru sa svojim porodicama.
Nedelja 05.05.2013. 09:05
Правим верницима је сваки дан Варкрс.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online