Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 04.05.2013.
12:18
politika.rs A

"Igranje sa strpljenjem Zapada može da bude pogubno"

Neprihvatljivo je da, uslovno rečeno, bude bilo kakvih represivnih mera nad predstavnicima Srba sa Kosova. Ušli smo u jedan lavirint iz koga postoji samo jedan izlaz, a to je dogovor sa Srbima, kaže za "Politiku" Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, komentarišući neke spekulacije da će zbog nepristajanja na primenu Briselskog sporazuma biti smenjeni pojedini predsednici opština sa severa KiM

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju
 

"Pored toga što neke stranke pokušavaju da otvore sebi prostor za delovanje izazivajući jednu ekstremnu situaciju zlonamernim i pogrešnim tumačenjem onoga što je dogovoreno, postoji i jedno neracionalno stanovište pojedinih predstavnika Srba sa KiM, naročito sa severa, koji olako shvataju mogućnost teških posledica sa kojima bismo se suočili. Na tome grade jedan potpuno nepopustljiv stav, umesto da se zajedno sa vladom posvete mogućnostima da se sporazum poboljša u fazi primene.

Na koga mislite kada kažete da politički zloupotrebljava situaciju?

Na DSS, SRS, Dveri…Oni ne mogu politički da deluju u normalnim uslovima, potrebne su im neke incidente i ekstremne situacije. Oni radikalizuju ljude i zlonamernim tumačenjima sporazuma još više podstiču opravdan strah i zebnju Srba, posebno na severu.

Šta su bili ključni kontraargumenti Srba koji su razgovarali sa državnim vrhom?

Pojedini od njih se maltene podsmevaju kada im se kaže da Srbija može da bude suočena sa negativnim posledicama, odnosno da može da bude kažnjena.

Ekonomski?

Prevashodno mislim na ekonomske posledice. Da li su nam potrebne teže posledice? Takođe preti opasnost od jednostrane akcije Prištine. Kad im se to kaže oni odgovaraju: "Ma dajte kakva ’Oluja’”. Šta će se desiti ako specijalne jedinice Rosu uđu u Dom zdravlja ili školu u Gračanici, u Štrpcu i kažu od danas nema više nastave na srpskom, primenjivaće se zakoni Kosova. Ko to može da spreči? Samo dijalogom možemo da sprečimo Prištinu da preduzme jednostrane akte. Dalje poigravanje sa strpljenjem Zapada može da bude pogubno. A naročito na severu. Istovremeno, ne uviđa se dovoljno ono što može da bude pozitivno. Premijer je rekao da se neće prestati sa finansiranjem institucija, one treba u okviru zajednice da budu preimenovane, preformatirane. Problem je jedino što bi bile u okviru ustavnopravnog okvira Prištine. To jeste problem, ali se u funkcionisanju ne menja u suštini ništa.

Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić su najavili da će početi primena sporazuma bez obzira na stav Srba?

Neki delovi mogu da počnu da se sprovode, ali onda je pitanje kakav će biti odnos između Beograda i Srba na KiM ili bar onih na severu.

Da li Vučićeva poseta Kosovu može nešto da promeni?

Može, ukoliko ne bi bio unapred pripremljen neuspeh posete od onih kojima nikako ne odgovara dogovor Beograd i Srba na KiM, posebno na severu. Ako neko pripremi svoje jurišnike koji će izazivati svađu, gde će biti upućivane psovke, gde će se plasirati budalaštine o izdaji i predaji Kosova, onda nema uspeha. Pitanje je da li su ti ljudi spremni da čuju argumente ili samo da plasiraju svoje viđenje stvari. Mi ulazimo u situaciju da se celoj državi nameću stavovi pojedinih stranaka i strančica koji svoje uske interese žele da zaštite tako što će ugroziti celu državu. I to postaje neprihvatljivo. U toj situaciji Beograd ne može adekvatno da štiti Srbe.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 12:36
Ušli smo u jedan lavirint iz koga postoji samo jedan izlaz... КО САВ ЈЕ ТЕРАО ДА СЕ ХВАТАТЕ ОПЕТ У КОЛО СА ЗАПАДОМ ??? ДАЈ МИ ТО САМО ОДГОВОРИ ИЗДАЈНИЧЕ РОДА СВОГА, ПА ПОСЛЕ ЛЕЛЕ, КУКУ, ЈАО... !!! ЗАШТО НАМ СВЕ ОВО РАДИТЕ ТО НИКАДА НИКОМЕ ИЗГЛЕДА НЕЋЕ БИТИ ЈАСНО !!!
Subota 04.05.2013. 15:02
Gledao sam slucajno neke njegove emisije pre oko godinu dana.Pa to je sasvim suprotno od ovoga sto prica.Kakvi pregovori sa Pristinom,kakav zapad,kakva EU covek je samo govorio kako treba da se okrenemo Rusiji i da udjemo u savez sa Rusijom i nekim bivsim republikama iz SSSR-a,jer nam jedino taj savez garantuje suverenitet i teritorijalni integritet.
Subota 04.05.2013. 16:31
Moje pitanje za Drecuna glasi: Ako nam Zapad toliko zla čini što nas terate U EU? Sve vi to činite samo da biste ušli u EU od čega će imati koristi političari koji će pomagati kolonilalizaciju Srbije (poput Čede Jovanovića) narodu sigurno bolje neće biti. EU je propala samo vi to još nevidite. Ako će Zapad da istera Srbe sa Kosova nemorate vi to raditi umesto njih. Kada ćete svatiti da od Zapada ništa dobro neće stići u Srbiju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online