Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 04.05.2013.
13:37
D. N. Petrović - Vesti A

Turci smenjuju i Zukorlića i Zilkića

Sukob muftije Muamera Zukorića i njegovog donedavno najbližeg saradnika Bekira Makića, u kome je deblji kraj (batine) izvukao efendija Makić, dodatno je uzburkao strasti u davno podeljenoj i poslednjih meseci vrlo uzavreloj Islamskoj zajednici Sandžaka.

Muamer Zukorlić

- Zukorlić me napao i tukao samo zato što se zalažem za pomirenje u Islamskoj zajednici i što sam u grupi imama koja je pokrenula inicijativu za formiranje jedinstvene islamske zajednice, sve drugo su njegove izmišljotine - kaže efendija Makić.


Situacija je komplikovana i teška, a jednini koji bi mogli da nađu izlaz i objedine Islamsku zajednicu u Sandžaku su poglavari islamskih zajednica BiH i Turske Husein Kavazović i Mehmed Gormez, možda bi trebalo organizovati i neku vrstu referenduma na kome bi se muslimani u Sandžaku i Srbiji izjasnili: kakvu islamsku zajednicu želi i ko treba da bude na njenom čelu.

Tajni susret

U Sandžaku se ovih dana, na nekim portalima, pojavila i informacija da su se, uplašeni da ne budu pušteni niz vodu, u jednom selu kod Tutina sastali Zukorlić i Zilkić i da su razgovarali kako da se zajednički suprotstave "mladim imamima" i njihovoj inicijativi.
- Nikada se od raskola nisam sreo sa Zukorlićem mada sam ga više puta pozivao na razgovore radi zinalaženja rešenja za probeleme koji postoje u Islamskoj zajednici, mi smo 2007. godine odlučno i jasno rekli ne Zukorlićevoj samovolji, sada se bavimo džamijom, verskom poukom, hudbama, predavanjima, obrazovanjem i drugim stvarima koje su posao islamske zajednice - kaže Zilkić.

Iz tabora muftije Muamera Zukorlića i reisa Adema Zilkića stižu, međutim, tvrdnje da grupa nezadovoljnika, iz obe islamske zajednice, koje navodno predvode Mehmed Demirović, Jakub Leković, Bekir Makić, Nedžad Hasanović i još nekoliko imama, pokušava da formira treću islamsku zajednicu u Srbiji što, kako naglašavaju, nikako ne vodi pomirenju već novim podelama.


Strasti su se posebno uzburkale nakon što su pre nekoliko meseci u Turskoj boravili "mladi imami" iz Sandžaka, pripadnici obe islamske zajednice, koji su u Ankari primljeni na najvišem nivou, osim turskog reisa Mehmeda Gormeza, primio ih je i premijer Turske Taip Erdogan. Čim su se vratili u Sandžak neki političari, a posebno Sulejman Ugljanin, tvrdili su da su mladi imami nezadovoljni stanjem u islamskoj zajednici i da imaju pravo da se angažuju na njenom objedinjavanju.

Sama inicijativa, a i priznanje Ugljanina da je lično srećan što je Turska pristala da vodi glavnu reč u pomirenju, izazvala je oštre komentare Muamera Zukorlića i Adema Zilkića, koji ističu da se radi o šačici nezadovoljnika koji nemaju uporište "u džamiji" i među vernicima, ali imaju podršku nekih političkih krugova.

Špijuniranje

Situacija se toliko iskoplikovali da niko nikome ne veruje i svako svakoga prati. Pre dva dana portali Sandžak info i Sandžak pres, za koje se veruje da su bliski Zilkiću i Zukorliću objavili su fotografije, tajno smimljene, na kojima se vidi kako Muhamed Demirović, predsednik novo Svetionik, koga Turci vide kao budućeg reisa, dočekuje i ispraća povređenog Bekira Makića. Oni su ranije bili na suprotnim stranama, a sada su u inicijativnom odboru za formiranje jedinstvene islamske zajednice.

Kakve će poteze povući poglavari IZ Bosne i Turske teško je prognizirati, izvesno je da, posebno Turci, žele novu islamsku zajednicu koja će pod nekom vrstom njihove kontrole i odlazak Zukorlića i Zilkića, međutim, i glavni muftija i reis imaju puno sledbenika u Sandžaku i jaku strukturu iz sebe, uz Zilkića je i puno muslimana u Srbiji koji nisu Bošnjaci, pa će, tim pre, njegovo i Zukorlićevo uklanjanje ići još teže.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 14:39
шта се овде турци мешају 1 ниј еим ово санџак , нека срби муслиманске вереисповести сами реше проблем међу собом ... !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online