Subota 04.05.2013.
13:37
D. N. Petrović - Vesti

Turci smenjuju i Zukorlića i Zilkića

Muamer Zukorlić

- Zukorlić me napao i tukao samo zato što se zalažem za pomirenje u Islamskoj zajednici i što sam u grupi imama koja je pokrenula inicijativu za formiranje jedinstvene islamske zajednice, sve drugo su njegove izmišljotine - kaže efendija Makić.


Situacija je komplikovana i teška, a jednini koji bi mogli da nađu izlaz i objedine Islamsku zajednicu u Sandžaku su poglavari islamskih zajednica BiH i Turske Husein Kavazović i Mehmed Gormez, možda bi trebalo organizovati i neku vrstu referenduma na kome bi se muslimani u Sandžaku i Srbiji izjasnili: kakvu islamsku zajednicu želi i ko treba da bude na njenom čelu.

Tajni susret

U Sandžaku se ovih dana, na nekim portalima, pojavila i informacija da su se, uplašeni da ne budu pušteni niz vodu, u jednom selu kod Tutina sastali Zukorlić i Zilkić i da su razgovarali kako da se zajednički suprotstave "mladim imamima" i njihovoj inicijativi.
- Nikada se od raskola nisam sreo sa Zukorlićem mada sam ga više puta pozivao na razgovore radi zinalaženja rešenja za probeleme koji postoje u Islamskoj zajednici, mi smo 2007. godine odlučno i jasno rekli ne Zukorlićevoj samovolji, sada se bavimo džamijom, verskom poukom, hudbama, predavanjima, obrazovanjem i drugim stvarima koje su posao islamske zajednice - kaže Zilkić.

Iz tabora muftije Muamera Zukorlića i reisa Adema Zilkića stižu, međutim, tvrdnje da grupa nezadovoljnika, iz obe islamske zajednice, koje navodno predvode Mehmed Demirović, Jakub Leković, Bekir Makić, Nedžad Hasanović i još nekoliko imama, pokušava da formira treću islamsku zajednicu u Srbiji što, kako naglašavaju, nikako ne vodi pomirenju već novim podelama.


Strasti su se posebno uzburkale nakon što su pre nekoliko meseci u Turskoj boravili "mladi imami" iz Sandžaka, pripadnici obe islamske zajednice, koji su u Ankari primljeni na najvišem nivou, osim turskog reisa Mehmeda Gormeza, primio ih je i premijer Turske Taip Erdogan. Čim su se vratili u Sandžak neki političari, a posebno Sulejman Ugljanin, tvrdili su da su mladi imami nezadovoljni stanjem u islamskoj zajednici i da imaju pravo da se angažuju na njenom objedinjavanju.

Sama inicijativa, a i priznanje Ugljanina da je lično srećan što je Turska pristala da vodi glavnu reč u pomirenju, izazvala je oštre komentare Muamera Zukorlića i Adema Zilkića, koji ističu da se radi o šačici nezadovoljnika koji nemaju uporište "u džamiji" i među vernicima, ali imaju podršku nekih političkih krugova.

Špijuniranje

Situacija se toliko iskoplikovali da niko nikome ne veruje i svako svakoga prati. Pre dva dana portali Sandžak info i Sandžak pres, za koje se veruje da su bliski Zilkiću i Zukorliću objavili su fotografije, tajno smimljene, na kojima se vidi kako Muhamed Demirović, predsednik novo Svetionik, koga Turci vide kao budućeg reisa, dočekuje i ispraća povređenog Bekira Makića. Oni su ranije bili na suprotnim stranama, a sada su u inicijativnom odboru za formiranje jedinstvene islamske zajednice.

Kakve će poteze povući poglavari IZ Bosne i Turske teško je prognizirati, izvesno je da, posebno Turci, žele novu islamsku zajednicu koja će pod nekom vrstom njihove kontrole i odlazak Zukorlića i Zilkića, međutim, i glavni muftija i reis imaju puno sledbenika u Sandžaku i jaku strukturu iz sebe, uz Zilkića je i puno muslimana u Srbiji koji nisu Bošnjaci, pa će, tim pre, njegovo i Zukorlićevo uklanjanje ići još teže.

2024 © - Vesti online