Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 03.05.2013.
01:35
J. L. Petković - Vesti A

Udri brigu na pečenje

Dok radnici po svetu protestuju, Srbi roštiljaju i praznuju uz pečenje. Prvi maj, Praznik rada, umesto sa transparentima na vrelim ulicama, tradicionalno je dočekan po šumama i gorama u hladu Srbije.

Prava radnika udarnički su odbranili roštiljanjem, alkoholom i pesmom. Srbi kažu, nama je najgore, ali ovo je jedini slobodan dan koji možemo da provedemo sa porodicom bez ikakvih obaveza - ima vremena za proteste.

- Drugi dan je za nezadovoljstvo, ovaj dan ćemo prvo za sebe da iskoristimo. Da se malo prikupi energija - kaže Slaven Đurić koji je odlučio da Prvi maj provede sa porodicom na beogradskom Košutnjaku. Cepkajući drva za roštilj seća se kako su nekada bili berićetni prvomajski uranci, ali kaže, šta je tu je.

- Puno se radi, malo se zaradi. Al, opet dobro je da se ima posao. Ovaj praznik nam dođe da kupimo po  nešto na odloženo plaćenje i izađemo iz kuće. Ranije je bilo više para, čovek je mogao da sebi priušti više, sada se manje ima, kriza je učinila svoje - dodaje on.
 

Koštutnjakom su se i ove godine razmileli kamperi, a znak zabranjeno paljenje vatre niko nije ni primetio. Šatori, muzika, i miris roštilja u vazduhu, dozvali su i trubače koji su na taj dan našli zgodno da zarade koju paricu. Većina Beograđana, došla je pre svega da izvede decu iz uzavrelih beogradskih stanova.

- Čujem da su po svetu protesti. Kod nas je najgore, ali niko ne štrajkuje, svi idu da jedu. Al, ovo je prvi put da ne radim za Prvi maj i da je jedan deo porodice mogao da se skupi. Za mene je ovo samo jedan slobodan dan, i ništa više. Kada sam bio klinac išao sam sa roditeljima na uranke, ali se izgubio taj pojam Prvog maja i ta ideologija. Sada samo radimo - kaže Miodrag Mladenović.

- Srbija nema razloga da slavi - kaže zaštitnik građana Saša Janković jer je ove godine rekordna nezaposlenost i uskraćivanje zagarantovanih prava radnicima. On dodaje da inspekcije i sudovi nemaju dovoljno snažan odgovor na kršenje prava radnika zbog čega se zaštitniku građana svakodnevno kolektivno obraćaju radnici, iako on nema nikakva ovlašćenja da kontroliše privatne poslodavce.

- Radnici ostaju bez pravičnih naknada za rad, što je Ustavom garantovano pravo, bez uplaćenih poreza i doprinosa, što je zakonska obaveza poslodavaca i suočavaju se sa nemogućom dilemom - da li prijaviti poslodavca i rizikovati gubitak kakvog-takvog posla, ili raditi obespravljen - ističe Janković.

Ipak, samo nekoliko stotina članova sindikata i radnika je juče izašlo na ulice Beograda, zahtevajući bolja prava i položaj za zaposlene, kao i odgovornost ministara za loše stanje u zemlji. Jedan od ciljeva protesta je bio da se prekine apatija, ali broj protestanata nije bio ni blizu da zaustavi saobraćaj u centru grada i više nego usputno skrene pažnju.

- Dali smo dosta vremena Vladi, kako vidimo samo predsednik (Ivica Dačić) i prvi potpredsednik Vlade (Aleksandar Vučić) rade, svi drugi ministri ne vode nigde, opada broj zaposlenih, i neko za to mora da snosi odgovornost - rekao predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.
 

Dačićev venac Tucoviću


Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i predsednik beogradskih socijalista Aleksandar Antić položili su venac na spomenik Dimitrija Tucovića na trgu Slavija u Beogradu. Polaganju venca prisustvovale su pristalice i članovi SPS-a koji su nosili zastave stranke i majice sa likom Dačića. Premijer Srbije, istakao je da se posle 100 godina od smrti lidera srpskih socijaldemokrata Dimitrija Tucovića Srbija suočava sa istim socijalnim problemima, te da je mali broj zaposlenih osnovni problem razvoja Srbije, što dokazuje činjenica, kako je naveo, da na jednog penzionera ide jedan zaposleni.

 

U Zagrebu protest 15.000 ljudi

 

Od bivših jugoslovenskih republika, pozivima Sinidikata u Hrvatskoj odazvalo se najviše ljudi. Oko 15.000 građana, uglavnom članova učestvovalo je u protestnoj šetnji centrom Zagreba protiv politike hrvatske vlade. Protest pod sloganom "Menjate smer" podržale su opozicione stranke, među kojima i najveća, Hrvatska demokratska zajednica, ali i brojna udruženja građana, udruženja ratnih veterana, kao i Katolička crkva u Hrvatskoj.


Slovenci spojili četiri praznika


I u Sloveniji pohod u prirodu. U celoj Sloveniji su uoči praznika rada zapaljene praznične vatre, a juče ujutru su građane budile prvomajske budnice. Na brdu Rožnik u Ljubljani građane je posetio gradonačelnik Zoran Janković, a na Javorovici nad Šentjernejem je uz Praznik rada svečano obeležen i Dan otpora protiv okupatora, ulazak Slovenije u Evropsku uniju (EU) i sećanje na pale borce 4. bataljona Cankareve brigade.

 

 

U REPUBLICI SRPSKOJ, ALI I ŠIROM BOSNE OBELEŽEN PRVI MAJ

VLAJKI: Mafijaši srećan vam praznik!

 

Kabinet potpredsednika Republike Srpske Emila Vlajkija "čestitao" je "lokalnopolitičkim i međunarodnim mafijašima" 1. maj zbog "zasluga" što su građane doveli u tešku ekonomsku i socijalnu situaciju. U saopštenju iz kabineta potpredsednika Srpske, među "zasluge", kako je navedeno, "đavoljeg trojstva", koje je od Dejtona do danas sastavljeno od dela vladajuće političke klase, mafije i dela međunarodnih protektora, pobrojani su i prisvajanje znatnog dela međunarodne pomoći, pljačka posredstvom privatizacije, nametanje korupcije celom društvu, "teranje" mladih i školovanih u inostranstvo. Među takvim "zaslugama" navedena je i proizvodnja socijalnog sistema čija je osnova "siva i crna ekonomija", podvrgavanje dobrog dela onih koji rade u "bezdušnom ropstvu", kao i dovođenje barem jedne petine stanovništva do "ruba gladi".


Ipak, to nije sprečilo građane RS da obeleže prvomajske praznike. Meštani Bijeljine tradicionalno su ga proslavili druženjem na izletištima uz reke Drinu i Savu, na letnjoj temperaturi iznad 30 stepeni. U organizaciji Socijalističke partije praznik rada svečano je obeležen na bazenima Banje "Dvorovi", dok je Narodna stranka "Radom za boljitak" na platou ispred Tržnog centra "Bingo" u gradu organizovala narodno veselje uz pasulj i ljuti paprikaš.

 

Ekonomska situacija u čitavoj Bosni i Hercegovini je sve teža, radnici ostaju bez posla, plate kasne ili bivaju smanjene, a broj penzionera u odnosu na broj zaposlenih stalno raste. Međutim, ni tamo radnici nisu zainteresovani za proteste. Predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović objasnio je zašto je to tako.


- Mi smo pokušavali pre tri godine da organizujemo protest povodom Prvog maja, mojim dolaskom na čelo sindikata. Radnici nisu došli na protest ni te ni naredne godine, pa smo ga prošle godine organizovali 26. aprila. Dakle, organizuj bilo koji drugi dan, samo ne 1. maja - pojasnio je on.  

 

NEOBIČAN STAV MAKEDONSKOG SINDIKATA

Radnike pozvali da ne izlaze na ulice

 

Iako je Makedonija prema stopi siromaštva u vrhu Evrope, a na dnu prema standardu i prosečnim platama, a radnička prava se sve više krate, Savez sindikata Makedonije svom članstvu i radnicima je i ove godine poručio da nema potrebe da izlaze na ulice, jer se svi ekonomski i socijalni problemi rešavaju preko socijalnog dijaloga sa Vladom?!


Uprkos ovakvom stavu Sindikata, protesta, ali u veoma malom obimu je bilo. Organizovale su ga nevladine Solidarnost i Lenka čiji su predstavnici rekli da se radnička prava u Makedoniji smanjuju, a da sindikalne organizacije u tom pravcu ništa ne preduzimaju.


- Upućujemo kritike korumpiranim sindikatima koji u uslovima velike nezaposlenosti i siromaštva, umesto da budu u prvim redovima u odbrani i zaštiti radničkih prava, vode socijalni "dijalog" sa vlašću, a na štetu radničkih prava - ističu u ove dve nevladine organizacije.


Oni podsećaju da je Makedonija sindikalno najneorganizovanija država. To je potkrepljeno podatkom da 75 odsto zaposlenih nije sindikalno organizovano i da je jedva 35 procenata zaposlenih zaštićeno granskim kolektivnim dogovorima, što znači da se smanjuju radnička prava.


Međunarodni dan rada se obeležava 1. maja u znak poštovanja prema žrtvama štrajka koji se 1886. godine održao u Čikagu. Od tada se na ovaj datum u celom svetu tradicionalno održavaju masovne demonstracije i protesti u cilju unapređenja prava radnika.

 

D. Lj. JOKSIĆ 

POVEZANE VESTI

Petak 03.05.2013. 01:44
Срби одавно размишљају стомаком.Нема више оног бунтовног народа који не трпи неправду,понижење и издају.Постали смо безлична маса којој је стало само до материјалног богатства. Одродили смо се од Бога и онда се чудимо зашто само нас спопадају све невоље.
Petak 03.05.2013. 07:35
Eto, da se ne kvari komformizam sitnih prohteva - danas imam šta da pojedem i popijem, sutra videću.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online