Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 30.04.2013.
13:37
Dnevnik A

"Ovo je Merkelova tražila još 2011."

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić kaže da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela nemačka kancelarka Angela Merkel još u avgustu 2011. godine.

Ova Vlada nikada neće priznati Kosovo: Suzana Grubješić
 

"Nesumnjivo je da je uslove za normalizaciju odnosa s Prištinom u Beograd donela Angela Merkel još u avgustu 2011, ali se to pokušalo sakriti, što je izazvalo nemali diplomatski skandal i pogoršalo odnose Srbije s Nemačkom", rekla je Grubješić.
 

Ona je u intervjuu za novosadski "Dnevnik" istakla da su ti uslovi već u decembru iste godine postali deo zaključaka Saveta EU, pa su ponovljeni i u decembru 2012. godine.

Grubješić je istakla i da Srbija sa Nemačkom, kao najmoćnijom državom i privredom u EU, mora da ima najbolje moguće odnose ako želi da napreduje u bilo kom pogledu, a pre svega u ekonomskom.Potpredsednica vlade za evropske integracije izjavila je danas da do sporazuma u Briselu ne bi došlo da je od Srbije traženo da prizna nezavisnost Kosova.

Potpredsednica vlade navela je i da aktuelna vlada nikada nije i neće priznati nezavisnost Kosova, iako to nije "baš svima u Srbiji jasno".

"Da su to tražili od Srbije, do sporazuma s Prištinom ne bi ni došlo jer je svima jasno, mada nažalost ne baš svima ovde u Srbiji, da ova vlada nije priznala nezavisnost Kosova niti će, ali da će učiniti sve što može da obezbedi sigurnost i poboljša uslove za opstanak i povratak Srba na Kosovo, za njihovu imovinu i imovinu države Srbije, za zaštitu naših kulturnih, istorijskih i verskih dobara...", rekla je Grubješić.

Vlada Srbije je, kako je podsetila, jednoglasno prihvatila sporazum sa Prištinom, nakon čega je parlament ubedljivom većinom, sa samo 24 glasa protiv, usvojio Vladin izveštaj o dijalogu, pa "sve spekulacije o šumovima u vladajućoj koaliciji padaju u vodu pred tim činjenicama".

Na pitanje da li je aprilskI sastanak Saveta ministara EU po podnošenju Izveštaja EK i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nagoveštaj da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora s EU, Grubješić je odgovorila da nas je iskustvo naučilo da se ne treba obazirati na nagoveštaje, pa čak ni na obećanja, već isključivo na dela.

Međutim, kako je istakla, ovo je prvi put da je EK preporučila ministrima spoljnih poslova svih zemalja EU da se sa Srbijom otpočnu pregovori o članstvu, a i izveštaji o unutrašnjim reformama i o dijalogu s Prištinom su izuzetno povoljna za Srbiju.

Upitana da li se nakon odluke o dobijanju datuma u junu može očekivati i najavljena rakonstrukcija vlade, Grubješić je odgovorila: "Mi smo uvek spremni da razgovaramo o svim važnim pitanjima".

POVEZANE VESTI

Utorak 30.04.2013. 14:38
Četvrti rajh dao listu želja a naši lezilebovići izvršavaju sve što im se kaže. Nije problem Srbije što neće u EU, nego što nas vode ljudi koji imaju ubeđenje da ćemo propasti ako ne uđemo u EU.
Utorak 30.04.2013. 16:03
Nece biti nezavisno samo ce imati svoje institucije,sudstvo,vojsku,policiju,imace definisane granice,nesmetan put od strane Srbije ka EU i kako danas negde procitah dobice i svoju stolicu u UN.Ja ne znam sta jos ima nezavisna drzava a sto nema Kosovo prema briselskom sporazumu.Ajde sto lazete narod ali nemojte bar sebe lagati.
Utorak 30.04.2013. 17:40
to sto ona voli da joj se grubo utera , ne znaci da ce to da prija i nama ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online