Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 26.04.2013.
09:12
Srna, Glas Rusije A

"Nikolićeva izjava ide na ruku Hagu"

Izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o stradanju muslimana u BiH biće korišćena u Haškom tribunalu kao dokaz da je zaista bilo genocida u Srebrenici, tvrdi ruski istoričar Jelena Guskova.

Navukao gnev zbog intervjua i izvinjenja: Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
 

"Naravno, takva izjava sad ide na ruku Haškom tribunalu. Sada će reči Nikolića biti korišćene u Tribunalu kao dokaz da je genocida zaista bilo u Srebrenici", rekla je Guskova, koja je i senator Republike Srpske.

Guskova je za "Glas Rusije" ocenila da se Nikolić sada nalazi u veoma teškoj poziciji, zato što "ne misli tako kako je rekao".

Glas Rusija: Izjava odmah po formiranju Komiteta za zaštitu Ratka Mladića

"Glas Rusije" navodi da je ovakva izjava Nikolića za kanalu BHT došla odmah pošto je u Srbiji formiran Komitet za zaštitu bivšeg komandanta VRS generala Ratka Mladića, kojem se u Haškom tribunalu sudi za taj takozvani "genocid". U tekstu se podseća da je 2010.godine, kada je na čelu države bio Boris Tadić, parlament Srbije već prihvatio rezoluciju koja osuđuje stradanje u Srebrenici.

"Kada je tek stupio na funkciju, izjavio je da u Srebrenici nije bilo genocida, a zbog toga je pretrpio kritike sa Zapada, ali i od same BiH. Vidimo da su ova izvinjenja još jedan od preduslova za dobijanje datuma za pristupanje EU", smatra Guskova, koja je direktor Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Ona kaže da joj je žao što Nikolić nije reagovao na pitanje novinara, kada su govorili o pogibiji 8.000 muslimana u Srebrenici, kada se zna se da nije bilo toliko žrtava, što su dokazala i ispitivanja koja su vršena i u Srbiji, ali i u Moskvi.

"Žao mi je što je Nikolić obećao da će se pokloniti muslimanskim žrtvama Srebrenice, kada je sasvim blizu muzej srpskih žrtava. Zato, kako mi se čini, od početka je Nikolić trebalo da se prvo pokloni svojim zemljacima, a tek onda da ode na groblje u Srebrenici i da pobroji koliko tamo ima spomenika", rekla je Guskova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za BHT da mu je žao zbog svih zločina počinjenih nad Bošnjacima, uključujući i Srebrenicu. Nikolić se izvinio za masovno ubistvo bosanskih muslimana u Srebrenici 1995. godine, kao i za sve zločine koje su počinili Srbi u BiH. Nikolić je rekao da "na kolenima moli da se oprosti Srbiji za zločine koji su počinjeni u Srebrenici", iako je podvukao da se još, tek mora dokazati da je tu, zaista, reč o genocidu.

POVEZANE VESTI

Petak 26.04.2013. 09:23
Poruka od Srbina iz Srbije: Ma sta rekla ova ozaloscena figura vama iz Bosne ja vam kazem 1. da se mi Srbi nikome i nizasta ne izvinjavamo. 2. u Srebrenici ni "G" od genocida, pobijeni su Muslimani koji su napadali okolna Srpska sela i opet bi bilo isto. 3. Za nas su Srbi iz Bosne SRBI ! 4. Vestacka i nakazna tvorevina tzv. "BiH" ce se koliko sutra raspasti i mi to od srca zelimo i navijamo za to.
Petak 26.04.2013. 09:31
Ма не треба претеривати са значајем Николићеве изјаве!Што се тиче хашког казамата,они још Србе оптужили нису само за канибализам,тако да ова неспретна (или несретна,ако су га Немци натерали на то!?) изјава,нема никаквог утицаја на оптужница!Ово се смишљено ради да се "заборави" споразум о КиМ!А шта ћемо са Херцеговцима,јесу ли и они "босанци"?!
Petak 26.04.2013. 10:49
Томислав Николић је човек ситне памети и још ситнијег духа. Али, на жалост, није ни једини. Али је, на жалост, председник Републике Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online