Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 24.04.2013.
10:04
Danas A

Momčilo Perišić ne odgovara za špijunažu?

Postupak protiv generala Momčila Perišića za špijunažu u korist SAD pokrenut 2002. godine najverovatnije je obustavljen, nezvanično saznaje list "Danas". Kako navodi taj list, predmet se nalazi u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Od 2005. godine, postupak je bio u prekidu zbog suđenja Perišiću u Haškom tribunalu.

General Momčilo Perišić
 

Nakon što je Perišića 28. februara ove godine Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo optužbi da je kao načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije bio odgovoran za ratne zločine koje je počinila Vojska Republike Srpske u Sarajevu i Srebrenici, očekivao se i epilog postupka za špijunažu u Beogradu.

U Prvom osnovnom sudu je rečeno da čekaju da stigne zvanični dopis iz Haškog tribunala o presudi Perišiću, pošto procesi pred ovim međunarodnim sudom, po Zakonu o saradnji, imaju prednost. Kada stigne taj dopis, biće zakazan nastavak glavnog pretresa, rečeno je u Prvom osnovnom sudu, piše Danas.

Međutim, u Haškom tribunalu rečeno je da takav dokument neće biti poslat.

"Čim je presuda izrečena i objavljena u javnosti, smatra se da ju je Tribunal doneo i pojedinačne institucije i organizacije se ne kontaktiraju da bi se potvrdila presuda", saopštila je pres-služba Haškog suda.

Takođe, prema naknadnim tumačenjima, s obzirom da je optužnicu protiv Perišića prvo podigao vojni tužilac, te da su vojna odeljenja suda pripojena tadašnjem Okružnog sudu, postupak za špijunažu "potpada" pod Viši sud.

U tom sudu Danasu su nezvanično rekli da je predmet u Višem tužilaštvu, gde pak nisu hteli ni da potvrde ni da demantuju informacije o ovom predmetu. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima lista, postupak će gotovo izvesno biti obustavljen, mada nije poznato sa kojim obrazloženjem.

Prema jednoj verziji, to bi moglo biti zastarevanje, jer će delo biti prekvalifikovano u odavanje državne tajne, koje zastareva posle 10 godina. Prema drugoj, tumačenje će se zasnovati na delove Zakona o Vojsci RS, koji krivično gonjenje "prepušta civilnom" pravosuđu.

Perišić se povodom optužbi za špijunažu izjasnio da nije kriv. Preksinoć se praktično prvi put pojavio u javnosti nakon dolaska iz Haga, na prijemu u Domu garde povodom Dana vojske, gde je bio u društvu s čelnicima pravosuđa, vojske i predstavnicima političkog vrha.

Optužnicom su sem Perišića, 2002. bili obuhvaćeni i potpukovnik Miodrag Sekulić i pripadnik specijalne vojne jedinice Vladimir Vlajković, kojima se na teret stavljalo odavanje vojne tajne i pomoć u tom delu. Protiv njih će postupak takođe biti obustavljen.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.04.2013. 10:29
U zemlji gde Ustavni sud ne postoji ,gde predsednik i vlada poklanjaju deo teritorije , spijuni i izdajnici se nagradjuju...
Sreda 24.04.2013. 12:13
рекох да се нећу јавити , али ... само овај пут морам да ДАМ коментар овога овде персону пЕРИШИЋА (са малим п) је Ацо требо да пресуди по кратком поступку, пЕРИШИЋ је директни кривац за ову ситуацију коју имамо сада и није ситна бУранија. ИЗДАЈНИК !
Sreda 24.04.2013. 10:53
Samo su razmenjivali recepte...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online