Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 23.04.2013.
07:43
Beta A

"Moskva podržava naš stav o Kosovu"

Srbija ima punu podršku Rusije u rešavanju konačnog statusa Kosova, a sporazum parafiran u Briselu je bajpas do tog konačnog rešenja, izjavio je sinoć premijer Srbije Ivica Dačić.

Imamo punu podršku Rusije: Ivica Dačić u zagrljaju s Vladimirom Putinom
 

Rusija podržava srpski stav kada je reč o konačnom rešenju i tu podršku ne uslovaljava, rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije (RTS), a povodom razgovora koje je pre poslednje runde dijaloga vodio u Moskvi.

Dačić: Priča da će Rusija da interveniše na Kosovu je fantazija

"Priče o tome da je Rusija mogla vojno da interveniše na Kosovu je samo fantazija u nečijim glavama, rekao je Dačić i dodao da u Moskvi nije bilo reči o tome da se vojni kontigent uputi na Kosovo jer je to za njih neprihvatljivo zbog NATO komande".

Prema njegovim rečima u Rusiji je bilo reči o vojnoj saradnji, modernizaciji vojske ili što je još važnije o strateškom partnerstvu, političkim konsultacijama i ekonomskoj saradnji.

Dačić je dodao da ima obećanje ruskog predsednika Vladimira Putina da će o tome razgovarati sa predsednicima SAD i Nemačke i drugih uticajnih evropskih zemalja. On je ocenio da je sporazum koji je parafiran u Briselu bajpas do kanačnog rešenja Kosova i da je trebalo da se dve realnosti na terenu uvedu u naznake pravnog okvira.

"U Rusiji smo pričali o strateškoj podršci Rusije konačnom statusu Kosova, a o toj najvažnijoj stvari o konačnom rešenju u Briselu još nije bilo reči. Ova podrška Moskve se ne odnosi na pitanja koja su bila u toku, a koja su se ticala privremenih rešenja, koja nemaju vezu sa konačnim rešenjima", kazao je Dačić i ponovio da je Beograd bio spreman da priča o tom glavnom pitanju ali da je to Prišitna odbijala jer je za nju to završeno pitanje.

"Kada govorimo o konačnom rešenju, jasno je da ono ne moze biti bez UN, to je naš jedini adut, sve ostalo su organizacije koje ne zavise od nas.... i zato su nam potrebne političke konsultacije na visokom nivou (sa Rusijom)", kazao je Dačić i podsetio da Rusija nikada nije usporila evropski put Srbije, ali je protiv ucena koje dolaze iz EU.

Nismo u stajnu sami da blokiramo put Kosova ka UN, ali možemo uz pomoć naših prijatelja Rusije i Kine, ponvio je Dačić i dodao da je to jedini adut Srbije.

Pročitajte još:

* "Stav o prodaji Kosova za datum je lakrdija"

* Dačić uporedio sebe s caricom Milicom

Dačić je dodao i da je bolje da sprečimo neku buduću kosovsku "oluju" nego da kasnije držimo parastose.

"Ova Vlada preuzima odgovornost, svako može lično da se žrtvuje, ali niko nema pravo da žrtvuje ceo narod. Ceo srpski narod je žrtvovan proteklih sto godina", podsetio je on i dodao da smo vodili bitke za koje smo unapred znali da ne možemo da ih dobijemo. Možda će nas mrzeti, ali kasnije generacije će nas poštovati", rekao je Dačić i dodao da je važno da idemo pravim putem.

Dačić je ponovio da je Beograd u Briselu dobio garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne sme da dođe na sever. Kako je naveo buduća kosovska vojska "ili bilo koja druga formacija" neće moci da uđe na sever i da su garancije dali generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, u prisustvu visoke predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Može da dođe na sever samo uz pristanak Kfora, odnosno NATO i to u slučaju katastrofa, i to samo uz pristanak Srba. Veću garanciju nismo mogli da izmislimo", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.04.2013. 07:48
Овај Дачић је огрезао у лажима. Нити је то неки бајпас како он каже већ корак до коначног признавања Косова. Нити па Русија подржава ваш став о Косову. Без обзира што причају да је влада стабилна, она ће се урушити. Ево почело је од Вулина.
Utorak 23.04.2013. 08:33
Интересантно како у овим ТВ емисијама, где се говори о потписаном споразуму нема никога ко се противи том споразуму, па да и друга страна изложи своју аргументацију и укрсте ставове о корисности споразума, шта је могла Русија, а шта не, шта је нудила Русија, а шта не.... Овако видимо политичаре који, уз вајкање и пренемагање, бране споразум, без контрааргумената друге стране, која као да не постоји.Сви добро знамо да постоји и да је бројна, као и да није сведена на пар ''минорних'' партија и покрета. Наша политичка елита, иначе, своди друштво на политичке партије и ниподаштава мишљење осталих грађана (већине), осим НВО бабства. Своди се на то ''морало се'' и тачка.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online