Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 22.04.2013.
20:18
Beta A

Itar-Tas: Srbija u EU kad prizna Kosovo

Ruska novionska agencija Itar-Tas danas ocenjuje da je Brisel, posle polugodišnjih pregovora, definitivno pritisnuo Beograd da pristane na kompromis o normalizaciji odnosa s Prištinom, a EU će primiti Srbiju u svoje redove tek kada prizna nezavisnost Kosova.

EU neće primiti Srbiju sa nerešenim teritorijalnim pitanjem
 

Agencija u komentaru navodi da "ne čudi što su i u Prištini i u mnogim zemljama postizanje sporazuma ocenili kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova".

U suštini, Beograd se složio da u zamenu za dobijanje ograničene autonomije za srpske opštine, ne blokira pokušaje albanske vlasti Kosova da uđe u EU i druge međunarodne organizacije, piše Itar-Tas.Agencija ocenjuje da se "dogodilo upravo to što je rekao Hašim Tači" - dokument de jure predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Postavljajući pitanje o tome "šta je nateralo Srbiju da potpiše toliko očegledno nepovoljan sporazum", agencija navodi da se čini da su tu ulogu imala tri faktora.Prvi je međunarodni pritisak bez presedana na Beograd, drugi su ekonomski interesi i krajnja nužda Beograda da dođe od stranih investicija, navodi agencija.

Treći faktor zbog kojeg je, po oceni ruske agencije, Beograd pristao na sporazum, jeste "onaj koji se obično prećutkuje", a to je da je "Srbija krenula u pregovore kao država koja je izgubila rat sa NATO 1999. godine".

Polazeći od toga, mnogo šta postaje jasno: pobednicima ne sude, a gubitnici, u ovom slučaju Srbija, "plaća delom svoje teritorije za nerazumnu politiku Slobodana Miloševića". Pritom je ona uspela da iscenjka ne najgore uslove od svih mogućih - i za sebe i za kosovske Srbe, ocenjuje Itar-Tas.

Agencija navodi da Srbija sada treba da dosta brzo dobije obećani datum početak pregovora o prijemu u EU. Ali, ukazuje Itar-Tas, iako zvanično u Briselu o tome ne govore, diplomatski izvori ne kriju da Srbija može da završi pregovore i da stupi u EU samo ako zvanično prizna Kosovo.

Razlog za to je, po Itar-Tasu, jednostavan: bez priznanja Kosova od strane Beograda, on ne može biti primljen u EU, pošto se u EU ne mogu istovremeno nalaziti dve države sa nerešenium teritorijalnim pitanjima, piše u komentaru. Itar-Tas zaključuje da će počevši pregovore s Beogradom, EU nastaviti da vrši oštar pritisak da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2013. 20:35
...Srbija, "plaća delom svoje teritorije za nerazumnu politiku Slobodana Miloševića".... Slobodan Milosevic je branio Kosovo,dao je zivot u Hagu braneci drzavu. Da je ostao na funkciji,Kosovo ne bih bilo nezavisno i VJ i Policija bih se vratila na Kosmetu. Ali uverili smo se,sta se desilo,kada dodju LOPOVI uz pomoc blesavih gradjana na vlast...
Ponedeljak 22.04.2013. 20:37
ВЕШЕ СЕ ГРАЂАНА ОКУПИЛО НА ИЗМУЧЕНОМ КОСМЕТУ НЕГО У БЕОГРАДУ !!!
Ponedeljak 22.04.2013. 20:31
Пријатељска сугестија да се оканемо ЕУ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online