Ponedeljak 22.04.2013.
20:18
Beta

Itar-Tas: Srbija u EU kad prizna Kosovo

EU neće primiti Srbiju sa nerešenim teritorijalnim pitanjem
 

Agencija u komentaru navodi da "ne čudi što su i u Prištini i u mnogim zemljama postizanje sporazuma ocenili kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova".

U suštini, Beograd se složio da u zamenu za dobijanje ograničene autonomije za srpske opštine, ne blokira pokušaje albanske vlasti Kosova da uđe u EU i druge međunarodne organizacije, piše Itar-Tas.Agencija ocenjuje da se "dogodilo upravo to što je rekao Hašim Tači" - dokument de jure predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Postavljajući pitanje o tome "šta je nateralo Srbiju da potpiše toliko očegledno nepovoljan sporazum", agencija navodi da se čini da su tu ulogu imala tri faktora.Prvi je međunarodni pritisak bez presedana na Beograd, drugi su ekonomski interesi i krajnja nužda Beograda da dođe od stranih investicija, navodi agencija.

Treći faktor zbog kojeg je, po oceni ruske agencije, Beograd pristao na sporazum, jeste "onaj koji se obično prećutkuje", a to je da je "Srbija krenula u pregovore kao država koja je izgubila rat sa NATO 1999. godine".

Polazeći od toga, mnogo šta postaje jasno: pobednicima ne sude, a gubitnici, u ovom slučaju Srbija, "plaća delom svoje teritorije za nerazumnu politiku Slobodana Miloševića". Pritom je ona uspela da iscenjka ne najgore uslove od svih mogućih - i za sebe i za kosovske Srbe, ocenjuje Itar-Tas.

Agencija navodi da Srbija sada treba da dosta brzo dobije obećani datum početak pregovora o prijemu u EU. Ali, ukazuje Itar-Tas, iako zvanično u Briselu o tome ne govore, diplomatski izvori ne kriju da Srbija može da završi pregovore i da stupi u EU samo ako zvanično prizna Kosovo.

Razlog za to je, po Itar-Tasu, jednostavan: bez priznanja Kosova od strane Beograda, on ne može biti primljen u EU, pošto se u EU ne mogu istovremeno nalaziti dve države sa nerešenium teritorijalnim pitanjima, piše u komentaru. Itar-Tas zaključuje da će počevši pregovore s Beogradom, EU nastaviti da vrši oštar pritisak da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online