Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.04.2013.
14:26
Beta A

Evropski parlament razmatra dogovor BG i PR

Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File sutra će u Luksemburgu podneti ministrima spoljnih poslova Evropske unije izveštaj o sporazumu Beograda i Prištine i napretku u evropskim reformama Srbije i Kosova.

Ketrin Ešton i Štefan File podneće poslanicima EP izveštaj o sporazumu
 

Šefovi evropskih diplomatija će "izveštaje primiti na znanje", rekli su zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, uz napomenu da bi evropski ministri možda mogli dati i neku ocenu u zaključcima zasedanja.

Oni su naglasili da će odluku o tome da li će Srbiji biti određen datum pregovora o članstvu s EU, a Kosovu o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, doneti u junu Evropski savet, a to su šefovi država ili vlada evropske dvadesetsedmorice.

U petak parafirani sporazum Beograd-Priština naišao je na odobravanje svih čelnika Evropske unije, a opšti stav je bio da to "otvara put daljoj evropskoj integraciji Srbije i Kosova".

Sutra bi vlasti u Beogradu i Prištini trebalo da obaveste EU da li su prihvatile sporazum o "opipljivoj i postojanoj normalizaciji međusobnih odnosa", što je, uz napredak u reformama, bio bitan uslov koji je Evropski savet u decembru postavio da bi se dalo "zeleno svetlo" za početak pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

Evropski zvaničnici u Briselu su napomenuli da se očekuje da sporazum Beograd-Priština opipljivije počne i da se primenjuje, da se sprovode raniji dogovori i nastavi više tehnički dijalog o drugim pitanjima, poput telekomunikacija i energetike.

To bi u junu omogućilo, kako je rečeno, da vođe EU imaju "jasnu sliku" o napretku Srbije i Kosova u sprovođenju kako nužnih reformi, tako i sporazuma o uređivanju odnosa, pa bi tad usledila i odluka o početku pregovora s Beogradom i Prištinom.

Na pitanje da li bi posebni, dodatni uslovi za pokretanja pregovora o članstvu sa Srbijom koje je postavila Nemačka, mogli uticati na konačnu odluku vođa EU, izvori u Briselu su rekli da jedino mogu podsetiti na to da se takve odluke u EU donose uz saglasnost svih država članica.

Oni su, međutim, primetili da je reagovanje nemačkog ministra spoljnih poslova Gida Vestervelea na sporazum Beograd-Priština bilo veoma povoljno. Evropski komesar za proširivanje Štefan File i visoka predstavnica Ketrin Ešton će šefovima diplomatija EU sutra obrazložiti takođe izveštaj o napretku Makedonije u evropskim reformama. Makedonija takođe očekuje da počne pregovore o članstvu s EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.04.2013. 15:31
Kako kazu EU siledzije, sporazum je, dakle, sporazum o "opipljivoj i postojanoj normalizaciji međusobnih odnosa"!!! Ovakve formulacije srpska vlast prihvata bez pogovora. A onda srpsku javnost farba lazima o nepriznavanju "Kosova". Zona sumraka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online