Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 21.04.2013.
01:10
J. L. Petković - Vesti A

Sever odbija izdaju

Beograd i Priština u petak su postigli i parafirali sporazum. Ipak, Srbi na severu Kosova to neće prihvatiti! Njihovi predstavnici poručili su državnom vrhu da ne potpisuje sporazume koji su štetni za Srbe i dodali da niko od njih neće učestvovati u sprovođenju dogovora koji su suprotni Ustavu Srbije.

Srbi sa severa Kosocva ne prihvataju sporazum koji su u petak potpisali Ivica Dačić i Hašim Taći u Briselu
 

- Niko na severu Kosova ne želi da učestvuje u sprovođenju eventualno postignutog sporazuma u Briselu. Neka (premijer Srbije) Ivica Dačić dođe, uzme sporazum koji će eventualno potpisati u Briselu i neka ga zajedno sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem sprovede na Kosovu - rekao je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

Krstimir Pantić

Iako im je dan ranije direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin "preneo uveravanja da da niko neće uraditi ništa što nije u skladu s Ustavom, Rezolucijom i interesima našeg naroda", na sednici skupština opština sa severa Kosova održanoj juče Zvečanu navodi se da odbornici potvrđuju svoju odluku iz februara prošle godine - da neće pristati na institucije Kosova i "odlučno izjavljuju da ostaju u sastavu Republike Srbije".


- Srpski narod i građani Republike Srbije su jedini nosioci suvereniteta i niko nema pravo da suprotno njihovoj volji potpisuje sporazume i druga akta o uspostavljanju vlasti nepriznate države na delu teritorije Republike Srbije - navodi se u zaključcima.
Odbornici su odlučili da počnu prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma kako bi se građani Srbije izjasnili da li su za, kako se navodi, "očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije".

Čekaju da pripreme narod

Bivši državni sekretar Oliver Ivanović kaže da i Priština i Beograd nisu dovoljno pripremili javnost za rezultat pregovora, ali da veruje da će sporazuma biti i da će on biti dobar ako Srbe sa severa Kosova ne tera u velikoj meri u prištinske institucije.


- Više je nego očigledno da Srbija ne može da odustane od toga da zdravstvo i školstvo budu potpuno u sistemu Srbije, a da se Priština informiše o tokovima novca. Drugo pitanje policije i pravosuđa na severu je nešto na čemu Srbija insistira jer se bezbednost Srba na severu ne može obezbediti drugačije osim da se kroz regionalnu komandu i kroz viši sud na ovom istom prostoru omogući neka pravna i fizička sigurnost - kaže Ivanović.


Nećemo u nezavisno Kosovo!

- Ostajemo pri stavovima da niko nema pravo da išta dogovara mimo saglasnosti Srba sa Kosova i Metohije, nema pravo da nas gura u nezavisnu državu Kosovo. Mi želimo da se nađe najprihvatljivije rešenje za sve građane na severu Kosova i Metohije, ne samo za Srbe, već i za sve lojalne državi Srbiji - rekao je načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

 

Skupština daje konačnu reč

Po povratku državnog tima iz Brisela, o sporazumu mora da se izjasni Vlada Srbije, koja će najverovatnije imati sednicu u ponedeljak, a nakon toga i Skupština. U nedelju će biti održan i Glavni odbor SNS-a, koji bi trebalo da se izjasni o tom pitanju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.04.2013. 01:22
Podrazavam i smatram da su u pravu nashi ljudi na Kosovu i Metohiji!!!
Nedelja 21.04.2013. 10:56
Nije da branim Vladu, zestoko sam protiv nje, jer Srpski narod gladuje u Srbiji a Kosovo je odavno prodato ljudi.Zamajavaju nas sa Kosovom da skrenu pricu sa bede! A znate li ko je prodao Kosovo?Upravo SRBI SA KOSOVA.Trljali su ruke i smejali se kada su im siptari placali za zemlju iznose da ti se zavrati u glavi.Dosli ovde u Srbiju i svi redom pootvarali firme. Setimo se! I sada posto su prodali zemlju sta mi kao trebamo?Ova sacica jadnika i pravih patriota u Mitrovici ne moze sada da kroji kapu.Na zalost upravu je Taci : "ti si meni prodao petosoban stan - ja ga isplatio u celosti a sada si mi oteo jednu sobu a tvoji mi prete da ce da mi uzmu ceo stan ponovo". Jel to tako ide?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online