Nedelja 21.04.2013.
01:10
J. L. Petković - Vesti

Sever odbija izdaju

Srbi sa severa Kosocva ne prihvataju sporazum koji su u petak potpisali Ivica Dačić i Hašim Taći u Briselu
 

- Niko na severu Kosova ne želi da učestvuje u sprovođenju eventualno postignutog sporazuma u Briselu. Neka (premijer Srbije) Ivica Dačić dođe, uzme sporazum koji će eventualno potpisati u Briselu i neka ga zajedno sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem sprovede na Kosovu - rekao je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

Krstimir Pantić

Iako im je dan ranije direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin "preneo uveravanja da da niko neće uraditi ništa što nije u skladu s Ustavom, Rezolucijom i interesima našeg naroda", na sednici skupština opština sa severa Kosova održanoj juče Zvečanu navodi se da odbornici potvrđuju svoju odluku iz februara prošle godine - da neće pristati na institucije Kosova i "odlučno izjavljuju da ostaju u sastavu Republike Srbije".


- Srpski narod i građani Republike Srbije su jedini nosioci suvereniteta i niko nema pravo da suprotno njihovoj volji potpisuje sporazume i druga akta o uspostavljanju vlasti nepriznate države na delu teritorije Republike Srbije - navodi se u zaključcima.
Odbornici su odlučili da počnu prikupljanje potpisa za organizovanje referenduma kako bi se građani Srbije izjasnili da li su za, kako se navodi, "očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije".

Čekaju da pripreme narod

Bivši državni sekretar Oliver Ivanović kaže da i Priština i Beograd nisu dovoljno pripremili javnost za rezultat pregovora, ali da veruje da će sporazuma biti i da će on biti dobar ako Srbe sa severa Kosova ne tera u velikoj meri u prištinske institucije.


- Više je nego očigledno da Srbija ne može da odustane od toga da zdravstvo i školstvo budu potpuno u sistemu Srbije, a da se Priština informiše o tokovima novca. Drugo pitanje policije i pravosuđa na severu je nešto na čemu Srbija insistira jer se bezbednost Srba na severu ne može obezbediti drugačije osim da se kroz regionalnu komandu i kroz viši sud na ovom istom prostoru omogući neka pravna i fizička sigurnost - kaže Ivanović.


Nećemo u nezavisno Kosovo!

- Ostajemo pri stavovima da niko nema pravo da išta dogovara mimo saglasnosti Srba sa Kosova i Metohije, nema pravo da nas gura u nezavisnu državu Kosovo. Mi želimo da se nađe najprihvatljivije rešenje za sve građane na severu Kosova i Metohije, ne samo za Srbe, već i za sve lojalne državi Srbiji - rekao je načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

 

Skupština daje konačnu reč

Po povratku državnog tima iz Brisela, o sporazumu mora da se izjasni Vlada Srbije, koja će najverovatnije imati sednicu u ponedeljak, a nakon toga i Skupština. U nedelju će biti održan i Glavni odbor SNS-a, koji bi trebalo da se izjasni o tom pitanju.

2024 © - Vesti online