Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 19.04.2013.
10:02
Beta A

Apel NVO i javnih ličnosti: Spasite autonomiju Vojvodine

Predstavnici nevladinih organizacija, javne ličnosti i intelektualci uputili su sinoć apel javnosti, u kojem su upozorili da se nad Vojvodinom sprovodi "politika nasilja", da je na delu pokušaj zatiranja autonomije te pokrajine i ocenili da takvo ponašanje može imati nesagledive posledice.

Nad pokrajinom se sprovodi političko nasilje, kažu NVO iz Vojvodine
 

Skup pod nazivom "Razgovor o Vojvodini", koji je organizovala koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, održan je u prostorijama Medija centra Vojvodine a prisustvovalo mu je više od stotinu predstavnika civilnog sektora, javnih ličnosti i
intelektualaca.

"Ko stoji iza pretnji smrću Bojanu Pajtću"?

Sa skupa je upućen i apel nadležnim organima da pod hitno otkriju i saopšte javnosti ko stoji iza plakata na kojima se nalaze pozivi na smrt predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i "njegovih poslušnika".

Učesnici skupa su osudili i najnovije udare na medijske slobode u Vojvodini u listovima "Dnevnik" i "Pančevac".

"Republička vlast i političke stranke i organizacije okupljene oko nje moraju odmah da odustanu od proizvodnje krize u Vojvodini. U protivnom, snosiće punu odgovornost za destabilizaciju političkih i bezbednosnih prilika u Vojvodini i njene posledice. Rešavanje
političkih nesporazuma mora se odmah vratiti u institucije sistema", navodi se u zajedničkom apelu, koji je usvojen na kraju skupa.

Učesnici su ocenili da Predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine po svom sadržaju nije mogao da bude nikakav povod za organizovanje mitinga "Stop razbijanju Srbije", kao ni za "medijsku hajku" koja se sprovodi protiv predstavnika legitimno izabrane pokrajinske vlasti zbog navodnog secesionizma.

"Smatramo da su ciljevi organizatora mitinga sasvim drugačiji i da je u pitanju i borba za vlast ali i borba protiv autonomnosti Vojvodine i njenih specifičnosti, kao i skretanje pažnje javnosti sa teške ekonomske situacije i pregovora koji se vode o Kosovu", piše u apelu.

Oni su kritikovali i pokrajinsku vlast, za koju su kazali da u prethodnom periodu nije imala aktivan stav u zaštiti prava i interesa Vojvodine, ali su je pozvali da ne poklekne pod političkim i medijskim pritiscima i da usvoji Deklaraciju.

Učesnici su ocenili da je Ustav Srbije iz 2006. godine generator niza problema u kojima se nalazi ne samo Vojvodina nego i cela Srbija, zbog čega je pod hitno potrebno pokrenuti inicijativu za donošenje novog Ustava, koji će uvažiti želje i zahteve građana Vojvodine.

Upućen je apel i predstavnicima institucija Evropske unije i Saveta Evrope da se odrede prema aktuelnim događajima u Vojvodini, kako bi se sprečilo stvaranje duboke krize koja može da izazove nesagledive posledice.

POVEZANE VESTI

Petak 19.04.2013. 10:27
Невладине организације су зло Србије .Такви као они и разбиајју државу,Како се нису јавили за Косово а види сада се јављају.Њима под хитно забранити рад
Petak 19.04.2013. 12:09
Аутономаши више нису аутономаши.Сада се залажу за то да Војводина буде Република и почели су да иду по селима и сакупљају потписе подршке.У мом селу Колут су скупили потписе од несрба којих је 10%.Проблем је што су активисти Срби и то из Крајине који су барем у наведеном месту највеће присталице једне јединствене Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online