Petak 19.04.2013.
10:02
Beta

Apel NVO i javnih ličnosti: Spasite autonomiju Vojvodine

Nad pokrajinom se sprovodi političko nasilje, kažu NVO iz Vojvodine
 

Skup pod nazivom "Razgovor o Vojvodini", koji je organizovala koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, održan je u prostorijama Medija centra Vojvodine a prisustvovalo mu je više od stotinu predstavnika civilnog sektora, javnih ličnosti i
intelektualaca.

"Ko stoji iza pretnji smrću Bojanu Pajtću"?

Sa skupa je upućen i apel nadležnim organima da pod hitno otkriju i saopšte javnosti ko stoji iza plakata na kojima se nalaze pozivi na smrt predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i "njegovih poslušnika".

Učesnici skupa su osudili i najnovije udare na medijske slobode u Vojvodini u listovima "Dnevnik" i "Pančevac".

"Republička vlast i političke stranke i organizacije okupljene oko nje moraju odmah da odustanu od proizvodnje krize u Vojvodini. U protivnom, snosiće punu odgovornost za destabilizaciju političkih i bezbednosnih prilika u Vojvodini i njene posledice. Rešavanje
političkih nesporazuma mora se odmah vratiti u institucije sistema", navodi se u zajedničkom apelu, koji je usvojen na kraju skupa.

Učesnici su ocenili da Predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine po svom sadržaju nije mogao da bude nikakav povod za organizovanje mitinga "Stop razbijanju Srbije", kao ni za "medijsku hajku" koja se sprovodi protiv predstavnika legitimno izabrane pokrajinske vlasti zbog navodnog secesionizma.

"Smatramo da su ciljevi organizatora mitinga sasvim drugačiji i da je u pitanju i borba za vlast ali i borba protiv autonomnosti Vojvodine i njenih specifičnosti, kao i skretanje pažnje javnosti sa teške ekonomske situacije i pregovora koji se vode o Kosovu", piše u apelu.

Oni su kritikovali i pokrajinsku vlast, za koju su kazali da u prethodnom periodu nije imala aktivan stav u zaštiti prava i interesa Vojvodine, ali su je pozvali da ne poklekne pod političkim i medijskim pritiscima i da usvoji Deklaraciju.

Učesnici su ocenili da je Ustav Srbije iz 2006. godine generator niza problema u kojima se nalazi ne samo Vojvodina nego i cela Srbija, zbog čega je pod hitno potrebno pokrenuti inicijativu za donošenje novog Ustava, koji će uvažiti želje i zahteve građana Vojvodine.

Upućen je apel i predstavnicima institucija Evropske unije i Saveta Evrope da se odrede prema aktuelnim događajima u Vojvodini, kako bi se sprečilo stvaranje duboke krize koja može da izazove nesagledive posledice.

2024 © - Vesti online