Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 16.04.2013.
00:23
Danas A

Nikolić u nemilosti Zapada?

Govor Tomislava Nikolića u Generalnoj skupštini UN predstavlja veliku prepreku za Srbiju u njenoj težnji da ostvari brži napredak ka članstvu u EU, piše beogradski list Danas.

Nije po volji Zapada zbog govora o Hagu u Njujorku: Tomislav Nikolić, predsednik Srbije
 

"Nikolićevo obraćanje dalo nam je temeljan uvid u način na koji on kao predsednik razmišlja i to umnogome umanjuje svaku nadu da će biti postignut suštinski dogovor Beograda i Prištine. Na kraju krajeva, on je šef države, a njegov govor nije bio korak napred ni u jednom domenu koji je trenutno značajan za evropske aspiracije Srbije", kažu za list Danas.

"Strani zvaničnici će izbegavati Nikolića"

"Ostaje da se vidi u narednim danima kakve će biti posledice takve retorike, ali postoji verovatnoća da će zapadni zvaničnici gledati da izbegnu susrete s predsednikom Nikolićem, što ne bi bilo dobro imajući u vidu činjenicu da se trenutno nalazimo na svojevrsnoj klackalici. Naime, ukoliko pregovori Beograda i Prištine daju određene rezultate, put Srbije ka EU će biti otvoreniji, ali potrebno je da srpski zvaničnici pažljivo vagaju svoje reči", komentariše Aleksandra Joksimović.

Prema rečima sagovornika lista Danas iz evropskih ambasada: "Osećanje da je Nikolić ostao retrogradan preovlađuje među diplomatama i ministrima inostranih poslova država članica Unije".

Komentarišući saznanja lista Danas o nezadovoljstvu Zapada retorikom srpskog predsednika, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović ukazuje na to da se u diplomatiji "vaga svaka reč koja se javno izgovori, naročito kada se radi o pomirenju u regionu".

"U predizbornom periodu Zapad je imao određene rezerve prema Tomislavu Nikoliću, što je bilo razumljivo s obzirom na njegovo političko delovanje i retoriku iz prošlosti, a kada je stupio na funkciju dat mu je izvestan kredit i sticao se utisak da se uspostavlja poverenje između njega i EU, što se sada dovodi u pitanje", kaže ona.

Joksimovićeva ocenjuje da je Nikolićev govor u UN "bio oštriji nego što to Zapad može da razume, zbog čega se pojavila sumnja koliko je on iskreno posvećen cilju nastavka evropske integracije Srbije".

Podsetimo, predsednik Nikolić je prošle sedmice na debati u UN, koju je organizovao predsedavajući Generalne skupštine Vuk Jeremić, žestoko kritikovao Haški tribunal, ocenjujući da taj sud "nije pomogao, već samo odmogao pomirenju u bivšoj Jugoslaviji".

POVEZANE VESTI

Utorak 16.04.2013. 00:34
Sto si vise u nemilosti Zapada sve si vise u milosti Srba, pa biraj.
Utorak 16.04.2013. 00:27
Refinansirao covek dobijeni kredit kod Rusa :).Uzgred njemu su gradjani Srbije dali kredit i ima da postuje njihovu volju!!!!
Utorak 16.04.2013. 01:01
Nama ne trebaju misljenja Cede Jovanovica, Aleksandre Joksimovic,One drogirane, koja stalno udara kontru svemu sto je srpsko. Zasto takvi ljudi imaju toliko mesta u novinama i TV programima. Stvarno su nekorisni i nezanimljivi. Ne verujem da novine treba da sluze prvokaciji. Konacno je neko rekao ono sto su svi razumeli i znali oduvek. To je jedino pravo. Sve ostalo je Ceda, Drogirana, Aleksandra Joksimovic i ima ih jos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online