Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.04.2013.
06:28
Danas A

Grubješić: Želimo trajno rešenje za Kosovo

Verujem da će dogovor Beograda i Prištine biti postignut. Srbija je u potpunosti opredeljena za dogovor i za pronalaženje trajnog rešenja, ističe Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva URS, u razgovoru za beogradski list Danas.

Verujem da ćemo postići sporazum s Prištinom: Suzana Grubješić, potpredsednik Vlade
 

"Cenu višegodišnje neodlučnosti, odugovlačenja i guranja problema pod tepih već plaćamo", napominje Grubješićeva odgovarajući na pitanje koja će biti cena za državu i građane eventualnog nepostizanja dogovora s Prištinom.

Uspeh dijaloga biće i uspeh EU

Koliko su realne šanse, ukoliko ne postignemo dogovor s Prištinom pod okriljem EU, da se pregovori nastave posredovanjem SAD?
"EU sada ima šansu da pokaže na delu sopstveni kapacitet i da doprinese pronalaženju rešenja koje će pomoći uspostavljanju dugoročne stabilnosti u regionu. Zapadni Balkan je deo evropskog prostora i evropske odgovornosti. Uspeh dijaloga biće i uspeh spoljne politike EU i to svakodnevno govorim evropskim zvaničnicima".

Da li je ispravan utisak, na osnovu vaših i Dinkićevih izjava, da je URS bio spreman da se načini dogovor s Prištinom, odnosno da se prihvati predlog EU? Da li ste se za to zalagali u okviru Vlade i na sastancima državnog vrha?

"Vlada Srbije je ušla u politički dijalog s predstavnicima kosovskih vlasti sa iskrenom željom da se postigne dogovor i od toga nismo odstupili. URS je od početka podržavao napore i nameru Vlade Srbije da se dođe do prihvatljivog rešenja koje je moguće sprovesti na terenu. Mi nemamo dilemu da je za Srbiju važno da krene napred, da prestane da igra ulogu večitog Kalimera i to smo više puta ponovili. Nema više ni vremena ni prostora za politiku koja zagovara čekanje nekih boljih vremena za rešavanje kosovskog pitanja".

Ima li razlike u stavovima u vezi s Kosovom i EU unutar vladajuće koalicije SNS-SPS-URS, odnosno između Vlade i predsednika Tomislava Nikolića? Deluje da je Nikolić"tvrđi" u stavovima.

"Unutar vladajuće koalicije ne postoje razlike o nužnosti nastavka dijaloga s Prištinom, i taj zaključak donet je jednoglasno na sednici Vlade Srbije. Ja sam potpredsednica Vlade, a ne politički analitičar, i ne bavim se procenama ko je tvrđi, a ko mekši u stavovima"

.

Zašto niko iz URS - Dinkić ili vi - nije bio na sastanku kod patrijarha Irineja u ponedeljak, uoči sednice Vlade o pregovorima s Prištinom? Da li ste bili pozvani?

"Nisam bila pozvana na taj sastanak".


Šta mislite o ponašanju opozicije, pre svih DS?

"Ni Šerlok Holms ne može da otkrije šta je politika Demokratske stranke. Ostale stranke opozicije su jasno i bez kalkulacija iznele svoje stavove sa kojima možete da se složite ili ne".


Može li se govoriti o jasnim rokovima za dogovor, ako želimo datum početka pregovora sa EU u junu? Da li je to 22. april, kada zaseda Savet ministara spoljnih poslova?

"Nijedan datum nije dan de, ali su zaključci Saveta iz 2011. i 2012. godine jasni - bez vidljivog i trajnog napretka u odnosima s Prištinom neće biti otvaranja predpristupnih pregovora sa Srbijom. Vidljiv napredak je većučinjen, jer ova vlada sprovodi sve sporazume iz takozvanog tehničkog dijaloga, a kroz politički dijalog traži rešenje za višedecenijski problem".

Ako ne dobijemo sada datum, postoji li šansa da u junu Srbija dobije nešto kao "zamenu" za datum?

"Ne isključujem mogućnost davanja utešne birokratske nagrade, ali nama je kao društvu potrebna jasna perspektiva i šansa da se kroz pregovore o pristupanju reformišemo i modernizujemo, kao što su to uradile i druge države pre nas".

Kada bismo mogli da dobijemo sledeću šansu za dobijanje datuma, ako ne bude u junu?

"U najboljoj varijanti to je kraj godine, ali je realno očekivati da se čitav proces odloži i prebaci za narednu godinu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.04.2013. 00:05
pa da svi zapalite na ibicu i dignete sve 4 kao i do sad prodate i ovo malo a vi kao kabadahije da neradite primate ne plate vi to tako zovete platurine i parice se slivaju ,ostrvo java te zove,alo mozak nisu samo ljudi na kosovu ,kosovo je mnogo vise uvek ces se baviti time uvek ili se penzionisi kozo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online