Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 12.04.2013.
08:11
Nedeljnik A

Šifer: Milošević i Karadžić izgubili sve

Filozof koji je devedesetih podržavao Srbe, Danijel Šifer, izjavio je u intervjuu da se borio za srpski narod iz principa, radi slobode i pravde, ali to ljudi nisu shvatili, te je istakao da su ga Srbi razočarali. On je, takođe, dodao da su Slobodan Milošević i Radovan Karadžić izgubili sve.

Ne bih glasao za Nikolića: Danije Šifer

''Ja sam intelektualac koji je posvetio deo života odbrani jednog naroda, naroda koji su mediji i velike sile demonizovali. Kad se rat završio, kad je Milošević ostao bez vlasti, nije više bilo potrebe da ja, kao intelektualac, više budem u Srbiji. Jer je Srbija posle 5. oktobra postala normalna država. Nije više bilo potrebe da se borim za te ljude, kojima je devedesetih učinjena velika nepravda. Znate, ja sam se borio za Srbe samo iz principa. Zbog pravde i slobode. Ne zbog politike. A to Srbi nisu razumeli, i to me je veoma razočaralo. Srbi nisu razumeli da sam bio tamo isključivo kao intelektualac koji se borio za jedan narod kome je nanesena nepravda. Borio sam se u ime slobode, i ničega drugog'', rekao je Šifer u intervjuu za ''Nedeljnik''.

Iako je u javnosti predstavljan kao strani intelektualac koji se bori za ''srpsku stvar" on tvrdi da nikada nije bio Miloševićev čovek.

''Da je na čelu Srbije bio Zoran Đinđić, ili Vesna Pešić - a govorimo o pravim, iskrenim srpskim demokratama - ili Vuk Drašković, recimo, ponašao bih se isto, i sarađivao s njima. Nisam podržavao Miloševića, niti bio protiv njega. Nisam bio ni za Đinđića, ni protiv njega. Nisu me zanimali političari, samo narod'', tvrdi Šifer.

On kaže da sigurno ne bi glasao za Tomislava Nikolića na poslednjim izborima, ali i da je predvideo da će Karadžić i Milošević završiti u Hagu. On navodi da je Karadžića upozorio da će ''platiti umesto svih ostalih".

''I onda je sve to zaista došlo na naplatu. Milošević i Karadžić su izgubili sve. Izgubili su ratove, izgubili su medijski rat, izgubili su Krajinu, veliki deo Bosne, potom i Kosovo, izgubili su kredibiltet, vlast, čast...'', rekao je ovaj filozof.

Naša javnost je za njega saznala prvi put kada je doveo nobelovca Elija Vizela u Beograd da podrži Srbiju, ali pošto je i Vizel bio protiv nas, Šifer se osetio jako povređen.

Već 1993. uveliko se osećao Srbinom i jednom prilikom je otvoreno izrazio želju da dobije i neko mesto u vladi.

''Moj zahtev pred jugoslovenskom i srpskom vladom je da mi daju neku vrstu mandata, faktičkog autoriteta da zastupam srpski narod u svetu, pred EZ, parlamentom u Strazburu i međunarodnim strukturama koje odlučuju o sudbini tog naroda, sramno i nepravedno. Dakle, u interesu srpskog naroda, nezavisno od politike''. rekao je on.

Ipak, za tu funkciju je Milošević imao nekog drugog u planu.

Uz pomoć određenih državnih službi uspeo je da oženi izvesnu Danijelu, koja je doduše već bila u braku, i to sa jednim oficirom. Ona mu je rodila Aleksandra, ali je na kraju odveo tu ženu u Italiju, pošto ga je SPO kritikovao da je svoj angažman debelo naplatio, na šta se on smrtno uvredio.

Kada je oženio jednu Srpkinju, brzo je pronašao drugu i to pevačicu Gocu Božinovsku. Ali ni to nije dugo potrajalo, jer je filozof na kraju skončao u krilu dve godine starije grofice Nadin Pol Mišel Duit.

Danijel Šifer danas radi kao profesor na Kraljevskoj akademiji u rodnom Liježu, u Belgiji, i kolumnista najuticajnijih francuskih magazina.

POVEZANE VESTI

Petak 12.04.2013. 08:26
Šiferu, kao intelektualac, trebao bi shvatiti da Milošević i Karadjić nisu izgubili sve, nego su im siledjije oduzele sve !!! Velika razlika !
Petak 12.04.2013. 08:22
Filozof k`o filozof. Samo seru! Cuj da neki stranac dobije mjesto u vladi?!
Petak 12.04.2013. 09:40
Sačuvaj nas Bože od ovakvih "prijatelja". A sa neprijateljima ćemo se već nekako obračunati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online