Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.04.2013.
12:41
Beta A

Bivši šef DB: Đinđić bio nemoćan pred JSO-om

Bivši načelnik resora Državne bezbednosti Goran Petrović rekao je danas pred Specijalni sudom u Beogradu da je vlada ubijenog premijera Zorana Đinđića bila nemoćna pred Jedinicom za specijalne operacije (JSO) koja se pobunila novembra 2001. godine.

Petrović je kao prvi svedok na suđenju osmorici pripadnika JSO za oružanu pobunu 2001. godine, kazao da je upozoravao Đinđića i tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića da ima ubica i kriminalaca među pripadnicima te jedinice.

Zoran Đinđić

"Ja sam i ranije upozoravao i njih, i javnost da u jedinici ima pet kriminalaca i ubica koji se kriju iza jedinice i koriste je", rekao je Petrović ne navodeći imena.

Petrović je kazao da je premijera obavestio da je jedinica otkazala poslušnost i upitao da li postoji neka druga jedinica koja bi mogla da reaguje.

"Na sastanku sa (Zoranom) Đinđićem, (Dušanom) Mihajlovićem i (Sretenom) Lukićem, premijer je upitao: 'Šta ako dođu u Vladu i izbace me?'. Rekli su mu:

Pobuna JSO-a 2001. godine

 

Pripadnici kasnije rasformirane Jedinice za specijalne operacije
Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Duško Maričić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Mićo Petraković i Veselin Lečić optuženi su za oružanu pobunu novembra 2001. godine. JSO je blokirao deo auto-puta Beograd-Niš kod Sava centra u Beogradu u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, navodi
se u optužnici.

'Premijeru, ne možemo ništa' ", dodao je Petrović.

On je odbacio tvrdnje pripadnika JSO da su bili obmanuti hapšenjem haških optuženika Predraga i Nenada Banovića i da su zbog toga organizovali protest 8. novembra 2001. godine.

"Na sastanku u štabu DB na Banjici, kojem su prisustvovali pripadnici jedinice i rukovodioci Beogradskog centra, napravljen je radni dogovor o hapsenju braće Banović, da se radi o opasnim ljudima koji su pripadnici vojnih ili paravojnih formacija i da postoji mogućnost da imaju oružje", rekao je Petrović.

Bivši načelnik DB je naveo i da sudu treba da utvrdi da li je reč o oružanoj pobuni, državnom udaru, sindikalnom štrajku ili protestu.

"U svakom slučaju, došlo je do otkazivanja poslušnosti JSO", naveo je Petrović i dodao da ga je o tome faksom obavestio komandant JSO Duško Maričić.

Petrović je rekao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i resor DB dobili nekoliko zadataka od Vlade Srbije među kojima su bili rasvetljavanje ubistva na Ibarskoj magistrali, novinara Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića, kao i lociranje i hapšenje haških optuženika.

"Objasnio sam im (pripadnicima jedinice) da je hapšenje obavljeno u
skladu sa zakonom i da je to radni zadatak vlade", dodao je Petrović.

Posle Petrovića, trebalo bi da svedoči njegov zamenik Zoran Mijatović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.04.2013. 13:08
Nije mi jasno kako se u Srbiji još uvek veliča čovek koji je pozvao NATO da bombarduje Srbiju da bi došao na vlast. Time je indirektno učino štetu srpskom narodu od 100 milijardi dolara i to se i dan danas oseća.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online