Četvrtak 11.04.2013.
12:41
Beta

Bivši šef DB: Đinđić bio nemoćan pred JSO-om

Petrović je kao prvi svedok na suđenju osmorici pripadnika JSO za oružanu pobunu 2001. godine, kazao da je upozoravao Đinđića i tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića da ima ubica i kriminalaca među pripadnicima te jedinice.

Zoran Đinđić

"Ja sam i ranije upozoravao i njih, i javnost da u jedinici ima pet kriminalaca i ubica koji se kriju iza jedinice i koriste je", rekao je Petrović ne navodeći imena.

Petrović je kazao da je premijera obavestio da je jedinica otkazala poslušnost i upitao da li postoji neka druga jedinica koja bi mogla da reaguje.

"Na sastanku sa (Zoranom) Đinđićem, (Dušanom) Mihajlovićem i (Sretenom) Lukićem, premijer je upitao: 'Šta ako dođu u Vladu i izbace me?'. Rekli su mu:

Pobuna JSO-a 2001. godine

 

Pripadnici kasnije rasformirane Jedinice za specijalne operacije
Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Duško Maričić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Mićo Petraković i Veselin Lečić optuženi su za oružanu pobunu novembra 2001. godine. JSO je blokirao deo auto-puta Beograd-Niš kod Sava centra u Beogradu u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, navodi
se u optužnici.

'Premijeru, ne možemo ništa' ", dodao je Petrović.

On je odbacio tvrdnje pripadnika JSO da su bili obmanuti hapšenjem haških optuženika Predraga i Nenada Banovića i da su zbog toga organizovali protest 8. novembra 2001. godine.

"Na sastanku u štabu DB na Banjici, kojem su prisustvovali pripadnici jedinice i rukovodioci Beogradskog centra, napravljen je radni dogovor o hapsenju braće Banović, da se radi o opasnim ljudima koji su pripadnici vojnih ili paravojnih formacija i da postoji mogućnost da imaju oružje", rekao je Petrović.

Bivši načelnik DB je naveo i da sudu treba da utvrdi da li je reč o oružanoj pobuni, državnom udaru, sindikalnom štrajku ili protestu.

"U svakom slučaju, došlo je do otkazivanja poslušnosti JSO", naveo je Petrović i dodao da ga je o tome faksom obavestio komandant JSO Duško Maričić.

Petrović je rekao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i resor DB dobili nekoliko zadataka od Vlade Srbije među kojima su bili rasvetljavanje ubistva na Ibarskoj magistrali, novinara Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića, kao i lociranje i hapšenje haških optuženika.

"Objasnio sam im (pripadnicima jedinice) da je hapšenje obavljeno u
skladu sa zakonom i da je to radni zadatak vlade", dodao je Petrović.

Posle Petrovića, trebalo bi da svedoči njegov zamenik Zoran Mijatović.

2024 © - Vesti online