Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 11.04.2013.
01:46
Vesti A

Srbi iz Australije: Gde nas je dovelo popuštanje Srbije?

Organizacija Srbi za pravdu i demokratiju iz Sidneja (Australija) poslala je u utorak, s potpisom predsednika Tihomira Novakovića, pismo predsedniku Republike Srbije povodom aktuelnih događanja oko Kosmeta. Isti sadržaj upućen je, osim na ruke šefa srpske države, i na druge relevantne adrese iz vlasti, ali i predstavnicima nacionalnih i stranačkih organizacija koje se protive otimanju Kosmeta. Pismo objavljujemo u celini.

Srbi iz Australije obratili se direktno predsedniku Tomislavu Nikoliću

"Poštovani gospodine Predsedniče!


Pozivajući se na izjave date u medijima od strane nekih vodećih ljudi u državi o razmišljanju o eventualnom prihvatanju ultimativnog zahteva od strane Zapada, a za nedvosmislenu i isključivu korist privremenih i protivustavnih institucija u Prištini, dozvolite da Vam s tim u vezi prenesemo otvoreno neslaganje i javno protivljenje srpske dijaspore Australije.


Srpska dijaspora kao integralni deo srpskog nacionalnog bića ne sme, ne može i neće se složiti ni sa kakvim i ni sa čijim aktom koji će značiti direktno i/ili indirektno priznavanje samoproglašenih institucija lažne tvorevine tzv. Republike Kosovo (u daljem tekstu RK). Prihvatanje uslova iz Brisela bi značilo legitimizaciju, NATO bombama, otete srpske vekovne teritorije. Jednom svojevoljno predana teritorija (i/ili ne dao Bog izdana ili prodana, a time i naroda koji polaže vekovno pravo na istu) je izgubljena zauvek.


Svi smo svesni ogromnih i neprincipijelinih pritisaka Zapada da Srbija prihvati "realnost" na terenu te da pusti KiM da ode. Zavarava se svako ko misli da će politikom popuštanja i ne dao Bog (na)puštanjem KiM prestati ultimatumi Srbiji i srpskom narodu.


U proteklom periodu od 1999, a i ne samo od tada, više je nego jasno koje su namere svetskih moćnika. Srbija je sve vreme popuštala i gde nas je to dovelo? Dovelo nas je do toga da se od nas eksplicitno traži da ukinemo i poslednje institucije države Srbije na KiM. Sledeći korak će, nema sumnje, biti zahtev ili novi ultimatum za dopuštanje stolice u UN za tzv. RK. Kad bismo to dopustili tražilo bi se priznavanje tzv. RK od strane Srbije itd.


Srbija je u svojoj bližoj i daljoj istoriji učinila previše ustupaka, a da i ne spomenemo koliko je žrtava podnela za Evropu koja joj sad ultimativno zahteva napuštanja svoje vekovne teritorije, a šta ne bi niko nikada i ni po kojim uslovima iz te Evrope učinio kad bi njihova teritorija bila u pitanju, a sve to zarad dobijanja "fikcije" - datuma otpočinjanja pregovora koji će voditi, praksa je dosad pokazala, novim uslovljavanjima i ultimatumima. S punim pravom se postavlja pitanje koliko je iskrena Evropa kad smo mi u pitanju. Koja je to država bila uslovljena na sličan način pri pristupanju EU? Svakako da Vam je poznat odgovor - slovom i brojkom - nijedna.


Gospodine Predsedniče, još uvek odzvanjaju reči Vaše zakletve u Skupštini Srbije, kao i obećanja datog srpskom narodu na KiM kao i, uostalom, vascelom srpskom (na)rodu ma gde on živeo da ćete sve svoje biće posvetiti borbi za očuvanje srpske teritorije, uključujući KiM. S tim u vezi, gospodine Predsedniče, mi Vas svesrdno pozdravljamo i podržavamo te se molimo svevišnjem Bogu da ne popustite duhom i da klonete pred ogromnim pritiscima koji ne jenjavaju, a sve se čini da isti neće prestatiti skoro. Očigledno Evropi nije stalo do nas i zašto se onda gurati tamo gde nas neće?


Ukoliko evropski pregovarači i posrednici prenebregavaju činjenicu da je KiM pravni, politički, duhovni i istorijski neotuđivi deo Srbije, nama onda ne preostaje ništa drugo nego da promenimo posrednika tj. vratimo ceo slučaj u UN gde imamo prijatelje i gde većina članica nije priznala protivustavnu secesiju KiM.


U to ime želimo da Vi, gospodine Predsedniče, na čelu državnog vrha umesto odobravanja briselskog ultimatuma kažete jasno i glasno veliko NE politici ucena i pritisaka i vratite slučaj pred UN gde imamo prijatelje i gde moramo insistirati na poštovanju i primeni Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.


Gospodine Predsedniče, niko nema mandat da potpiše kapitulaciju ili predaju celog i/ili jednog dela teritorija Republike Srbije - Ustav to zabranjuje. Oči vascelog srpstva su uprte u Vas i u državni vrh. Istrajte zajedno u borbi za srpske nacionalne interese i ne dozvolite da Vas iko i išta pokoleba u tome.


Gospodine Predsedniče, srpsko rasejanje je sa Vama i uz Vas i polaže svu nadu u Vaše državničke sposobnosti te veruje da ćete znati i umeti zaštititi srpske interese na KiM, i ne samo na KiM.

Uključite i rasejanje u rešavanje Kosmeta

Dozvolite, gospodine Predsedniče, da Vam predložimo da umesto prihvatanja neprihvatljivog i ponižavajućeg, i onog što se prihvatiti ne može i ne sme da se obezbedi, bez obzira da li pregovore o statusu KiM vodi stručnjak ili političar, da se ne samo pregovarači, već i Vlada Srbije i svi njeni organi, pridržavaju pravila struke razrešenja konfliktnih situacija i pravila reklamacionog postupka (kada u razrešenju spora između pregovarača ne učestvuje objektivni sudija, a u ovom slučaju više nego pristrasna - Evropska zajednica, koja otvoreno podržava secesioniste) te da se u tom smislu:


- odustane od tvrdnje da ova Vlada mora da trajno reši status KiM, već treba raditi da ova Vlada pronalazi rešenja prihvatljiva za sve aktere jer postizanje brzog rešenja u sadašnjim konstelacijama snaga i političkih faktora ide naruku secesionistima, a ne nikako u korist Republike Srbije,


- ne insistira na tome da Republika Srbija mora pošto-poto da uđe u evrointegracione procese, već da se stavi do znanja Evropskoj zajednici da postoje granice ispod kojih Republika Srbija ne može, ne sme i neće da ide. Republika Srbija treba da stavi do znanja Evropskoj zajednici da joj je stalo do dobrih odnosa ne samo sa Zapadom nego i sa Istokom: na taj način će se otupeti oštrica Zapada koja je već duži period okrenuta isključivo protiv Republike Srbije,


- poštuju principi sadržani u prvobitnoj platformi o KiM, a posebno princip da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno" u svakoj fazi pregovora između privremenih nelegalnih institucija Prištine sa Beogradom,


- smesta prekine i ukloni integrisano upravljanje administrativnih prelaza koje prištinska strana tumači kao granične prelaze, a ubiranje dažbina koristi za nekakve razvojne fondove Severa kao demonstrativni oblik korupcije i kompromitacije organa na Severu Kosova i Metohije,


- preispitaju sve odluke prethodne i sadašnje Vlade, te da se one odluke i dogovori koji su u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije proglase ništavim,


- obezbedi da svaki postignuti sporazum i/ili dogovor mora biti kompatibilan i saglasan sa Ustavom Republike Srbije,


- da insistirate da se Vlada Srbije bavi prevashodno privrednim oporavkom Srbije jer samo privredni oporavak Srbije može biti osnov za rešavanje drugih vitalnih pitanja, pa i statusa KiM, i da ne dopustite da se u formulisanju pozicije Srbije za razrešenje postojećeg protivustavnog stanja na KiM polazi "od realnog stanja na terenu" jer je to izraz koji služi u svrhu zanemarivanja etničkog čišćenja srpskog naroda jer ako Vlada Srbije ne može da poboljša faktičko stanje, Vlada Srbije može i mora da brani pravno stanje i Ustav Srbije, i da insistira na primeni Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne da legalizuje otcepljenje delova Srbije,


- da se predsedničkom Uredbom konstatuje to što je očigledno svima da je kao posledica NATO bombardovanja deo Srbije na KiM okupiran i da se armijama koje imaju svoje jedinice na prostoru KiM odredi adekvatna suma (u milijardama evra) kao naknada za dosadašnje korišćenje tog prostora,


- da se u raspravu o rešavanja statusa KiM uključi i rasejanje".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.04.2013. 02:43
Decko ne pricaj kojesta, ko je igdje pobjegao? Veci dio srpske dijaspore u AUS je iz RSK i RS, dosli poslije 1995., znaci nakon gubitka domovine. Za razliku od mnogih koji su 1991-1999 splavarili i bancili po Beogradu, mnogo australijskih Srba je krvarilo za Srbiju, RSK i RS i svakako imaju visa prava da prozivaju lopatara i ostale izdajnike od kojekakvih BGD kosmopolita i janjece brigade, i ostalih koji "nisu bjezali". Da ne pricam da srpske klubove po Australiji ne puni Dino Merlin i Tereza Kesovija. Pozdrav i mom kumu koji vjerno prati voe gluposti, skidaj se sa neta i poigraj se sa malim nesreco jedna :)
Četvrtak 11.04.2013. 02:31
...odlicna opomena Ausraliskih srba, Tomo, na milione ima nas u dijasporu, ovo je prva opomena koja se tice KiM. da u nikom slucaju ne priznate nezavisnost kosova republik, supritno tome,vlada srbije, tretirat ce se izdajnicom.
Četvrtak 11.04.2013. 02:05
sta vam prvo padne na pamet kad procitate ovaj tekst? mi koji smo pobegli vam govorimo! mada znam da nije u potpunosti korektno to reci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online