Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 08.04.2013.
12:34
Lj. Ivanović - Vesti A

"Rusija neće svađu sa EU"

Srpski politički vrh našao se ponovo na mučnoj istorijskoj raskrsnici, u situaciji da pravi istorijske izbore oko Kosova bez saveznika. Ona je u svojoj sudbini ponovo usamljena, smatra spoljnopolitički analitičar Fjodor Lukjanov, čelnik organizacije Rusija u globalnim poslovima i član ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Fjodor Lukjanov, spoljnopolitički analitičar
 

Verujete li da bi pregovori o Kosovu mogli da se vrate pod okrilje Saveta bezbednosti UN?

- Mislim da nije ni u čijem interesu da se kosovsko pitanje vrati u Savet bezbednosti. Prvo, to je besmisleno, još jedno pitanje pat pozicije u samom Savetu gde bi sile blokirale jedna drugu. Drugo, na stolu Saveta je toliko puno važnijih pitanja, tako da bi Kosovo bilo veoma periferno. Tim pre što ne postoje tenzije oko ovog pitanja nigde osim u Srbiji.

Moskva ne ucenjuje

Da li bi sporazum s Prištinom ili njegovo odbijanje značio nekakav sukob sa Zapadom s jedne ili Rusijom s druge strane?
- Rusija nije deo igre oko Kosova. Moskva ne nastoji da dobije Srbiju kao saveznika na Balkanu i ne stavlja Srbiju pred takav izbor. To je isključivo stvar Srbije i odluka koje ona donosi i ne bi trebalo da meša Moskvu u objašnjenje svoje odluke. Rusija ima svoje poslovne interese u Srbiji nezavisno od pozicije prema Kosovu.

Da li je uopšte moguće postići oko Kosova fer rešenje koje bi zadovoljilo sve strane u procesu?
- Teoretski jeste, ako bi Priština i EU bili spremni da pokažu fleksibilnost. Ali, oni je ne pokazuju jer očekuju od Beograda da unilateralno kapitulira.


Na koji način srpska odluka može da utiče na odnos Rusije prema Kosovu i njene pozicije nepriznavanja nezavisnosti?
- Rusija će priznati nezavisnost Kosova, ali tek pošto to prethodno učini Srbija. Nikako pre. Ali, ako Beograd odluči tako, ne postoje više prepreke za Rusiju. Sa stanovišta ruskih posebnih interesa, to priznanje bi čak bilo i korisno jer bi onda Rusija obnovila svoje insistiranje na priznavanju nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije.


Da li je situacija u kojoj Srbija "bira" istinska dilema za jednu suverenu zemlju i koja je cena donete odluke?
- Srbija ima samo loše izbore. Ne vidim šansu da se Srbija udalji od EU, niti opciju da tom putu izgradi nekakvu alternativu, budući da nema velikih sila zainteresovanih za dugo prisustvo na Balkanu i da izazovu interese EU u tom delu Evrope.


Premijer Ivica Dačić je rekao kako "Srbija na Zapadu nema prijatelja ili saveznika, a da su prijatelji s Istoka daleko od procesa". Da li je Rusija zaista toliko nezainteresovana?
- Politički je Rusija na strani Srbije i ona će i dalje promovisati tu poziciju. Ali Rusija nema nameru da pokuša da vrati Srbiju u njenu sferu uticaja kroz nuđenje nečega što bi bila alternativa EU. Dakle, ne bih rekao da je Rusija nezainteresovana, ali trenutno nije motivisana da se sukobljava s EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.04.2013. 19:30
ne nasedajte na fore ovih analiticara,100 analiticara 100 razlicitih vidjenja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online