Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 03.04.2013.
06:48
smedia.rs A

Deca i danas nestaju iz porodilišta!

Vest da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio Srbiji da plati roditeljima koji su izgubili navodno umrle bebe posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom, odjeknula je u u javnosti poput bombe.

Presuda iz Strazbura potvrdila da priča o "bebi aferi" nije bez osnova
 

Više od 3.000 parova čije su bebe nestale na putu od porodilišta do groblja nada se da će presuda iz Strazbura naterati državu da promeni zakone i tako otkrije istinu o “bebi aferi“.


Prva presuda iz Strazbura stigla je na ime Zorice Jovanović, koja se porodila 1983. u bolnici u Ćupriji, a tri dana kasnije saopšteno joj je da je njen sin umro. Nisu joj pokazali telo, nisu joj dozvolili da sahrani bebu, pa je Zorica kucala na sva vrata ne bi li isterala istinu na čistac. Na kraju, kakvo-takvo zadovoljenje pravde pristiglo je iz Strazbura.


Bez dokaza o smrti

Porodice koje su pod čudnim okolnostima ostale bez dece sumnjaju da su njihove bebe zaista umrle, jer im niko nije dostavio potvrdu o smrti i obdukcioni nalaz.


Unesrećeni roditelji nisu pozvani da identifikuju telo, niti im je dozvoljeno da sahrane svoju bebu po verskim običajima. Ono što bi se u svakoj normalnoj zemlji podrazumevalo - dobijanje čistih i jasnih dokumenata iz bolnice i matičnih službi - u Srbiji je postalo nepremostiva prepreka. Stoga nije ni čudo što mnogi roditelji veruju da njihova deca nisu umrla i da država, zapravo, prikriva vlastiti organizovani kriminal koji je započeo još u Titovo vreme, a traje i danas!


- Sve naše priče su slične: rodile smo živu i zdravu decu koja su za dan-dva navodno umrla i nismo mogli da ih preuzmemo - kaže za smedia.rs Rada Pantelić iz “Beogradske grupe“, koja je sedamdesetih godina ostala bez muškog deteta u “bebi aferi“. - Pre 12 godina pokrenuli smo priču o nestanku beba. Iako je u početku sve delovalo kao scenario za film, ispostavilo se da “bebi afera“ nije bez osnova. Ono što, međutim, zabrinjava je činjenica da deca i danas na čudan način “nestaju“ iz porodilišta!


“Policija nije uradila ništa“

Sagovornica portala smedia.rs objašnjava da je od 2001.godine do danas država uradila mnogo toga da nestanak beba iz porodilišta bude “papirološki pokriven“. Ali, ono što je trebalo da urade policija i tužilaštvo povodom starih slučajeva je izostalo.
 

Prvi javni slučaj - greška

Otkako je “bebi afera“ osvanula u javnosti, putem medija oglašavali su se roditelji koji su tvrdili da su pronašli svoju decu nestalu iz porodilišta.
Međutim, niko od njih nije bio spreman da ode na DNK analizu, osim porodice Manojlović iz Sokobanje. Kako je to bio prvi medijski propraćen slučaj u “bebi aferi“, Ministarstvo zdravlja finansiralo je DNK analizu bračnog para Manojlović i devojke za koju su tvrdili da je njihova kćerka oteta posle rođenja. DNK analiza pokazala je da pronađena devojka nije oteta kćerka porodice Manojlović.

Na inicijativu poslaničke grupe SPS-a, u leto 2005. formiran je Anketni odbor koji je trebalo da ustanovi da li je u Srbiji bilo krađe beba. Članovi Anketnog odbora predložili su niz mera koje je trebalo da sprovedu ministarstva policije, pravosuđa i zdravlja. Njihov zadatak bio je da, svako u svom domenu, traga za dodatnim informacijama koje bi rasvetlile aferu. Međutim, do željenih rezultata nije došlo.


- Radna grupa MUP-a dostavila nam je izveštaj o radu posle 16 meseci zakašnjenja, i to pošto smo se obratili Rodoljubu Šabiću - navodi Pantelić. - Ali, u tom izveštaju nije bilo ničega! Oni su naveli podatke do kojih smo mi, godinama tragajući, došli; nisu otišli ni makac dalje!


Po dobijanju prve presude iz Strazbura u vezi sa “bebi aferom“, poslanici u Skupštini najavili su da će biti formirana nova radna grupa koja će pomoći roditeljima da dođu do istine o svojoj deci. Na čelu tog tela biće poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovska.


Roditelji koji decenijama tragaju za istinom o svojoj deci koja su, kako kažu, nestala na putu od porodilišta do groblja, apeluju da je neophodna promena zakona.


- Sve dok iz Krivičnog zakona ne bude uklonjena stavka o zastarenju ovog krivičnog dela, do istine nećemo doći - poručuju predstavnici “Beogradske grupe“.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.04.2013. 09:20
Ja mislio da smo postali nehumano društvo od posledica ratovanja 90-ih , a ovaj članak i njen slučaj od 1983 mi govori da smo odavno takvih kako i jesmo danas ! Nisam neki vernik ali da bi đavo vladao u Srbiji, nebi on nam naneo toliko zlo kao što znamo sami sebe da nanosimo.
Sreda 03.04.2013. 07:40
Nateraće žene da rađaju decu po privatnim klinikama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online