Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.04.2013.
06:53
Danas A

“Niko više neće paliti ambasade“

“Iako je situacija teška, ne očekujem bilo kakvu nestabilnost u Srbiji nakon 2. aprila i osme runde pregovora s Prištinom. Posvećeni smo mirnom rešavanju svih pitanja. Prištinska strana, doduše, stalno pokušava da stvori dozu nesigurnosti na terenu, ali mi apelujemo na međunarodnu javnost da obezbedi Srbima na Kosovu da se osećaju sigurno“ - rekao je za Danas Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke.

Nebojša Stefanović: Građanima ćemo obezbediti mir na ulicama
 


Stefanović ne očekuje ni eskalaciju nezadovoljstva onih političkih struktura u Srbiji koje su protiv rešavanja kosovskih problema, jer je “podrška tim ekstremima toliko minorna da osim jednodnevnog cirkusa ne može ništa drugo da se desi. Sledećeg dana biće sve mirno.


Očekujete li da će, u zavisnosti od ishoda dogovora, ponovo doći do paljenja ambasada u Beogradu?

- Naravno da to ne očekujem. Srbija je sada ozbiljna država i mi ćemo ispunjavati svoje međunarodne obaveze, ali ćemo i štititi sve u skladu s našim zakonima. Građanima ćemo obezbediti mir na ulicama. Verujte da će ova Vlada to učiniti.


Opozicija, ipak, tvrdi da nas po završetku briselskih pregovora očekuju parlamentarni izbori, čak početkom juna?

- Ne znam odakle ikome tačni datumi. Naprednjaci nisu razgovarali ni o kakvim izborima, a još manje smo utvrđivali datum. Neko u Srbiji izbore pokušava da nametne kao temu broj jedan. Ne mislim da se izbori neće dogoditi. Jednog dana hoće sigurno, ali u ovom trenutku mi ih ne želimo.


Ali, upravo su funkcioneri SNS proteklih dana govorili o izborima kao mogućoj varijanti?

- Te izjave su često bile isprovocirane pitanjima novinara. SNS nikada nije najavljivala izbore. Mi ih ne priželjkujemo, već smo posvećeni ostvarivanju rezultata. Uvek smo samo tvrdili da ako dođe do izbora, da smo za njih spremni i smatramo da će se oni desiti samo ako se pojavi potreba da se proveri legitimitet Vlade.


Čini se da, ipak, postoji pukotina između dve najjače stranke u vlasti?

- Ne postoji apsolutno slaganje između SPS i SNS, jer da postoji, onda bismo bili u jednoj stranci. Dok god bude dovoljno zajedničkih elemenata da radimo zajedno mi ćemo to činiti. Kada budemo smatrali da nema zajedničkog imenitelja, saopštićemo javnosti.

Premijer tvrdi da pojedine izjave koje se daju ne vode dovoljno računa o državnim i nacionalnim interesima?

- On bi morao da pojasni na koje izjave misli.


Pa, možda baš na onu vašu da bi Aleksandar Vučić trebalo da bude premijer?

- Istini za volju, ja sam na pitanje novinara ko bi za mene bio najbolji premijer rekao da bi to bio Aleksandar Vučić. Da mislim da je to Ivica Dačić bio bih član SPS. Ja i dalje smatram da je Vučić najbolje rešenje za predsednika Vlade Srbije, ali ne kažem da će se to desiti sutra. To je samo moj stav, a Vučić je bio jasan da mu ne pada na pamet bilo kakva zamena mesta.


Da li to znači da niste zadovoljni radom premijera Dačića?

- Bilo bi nekorektno da ja sada dajem ocenu rada premijera, ali mogu da vam kažem da je vlada koju predvodi Dačić neuporedivo bolja od prethodne, da je povukla jedan broj dobrih poteza.


Hoće li uslediti najavljivana rekonstrukcja Vlade?

- Nemam mandat da govorim o rekonstrukciji, jer ne znam ni da li će se ona dogoditi i šta će se tačno dogoditi. O tome će više reči biti na sednici Glavnog odbora SNS, koja bi trebalo da usledi nakon 2. aprila, jer predsednik naše stranke nije želeo pre okončanja briselskih pregovora da skreće pažnju s najvažnijeg pitanja na neka koja su u ovom trenutku makar za stepenik manje važna.
 

Zvaničan stav SPS još nepoznat

Socijalisti su ovih dana nagovestili da su spremni za promenu gradske vlasti u Beogradu. Da li su i naprednjaci spremni?

- Još nisam čuo zvaničan stav socijalista, a što se nas tiče, mi odavno nismo zadovoljni radom gradske vlasti. Očekujem da će ova tema vrlo brzo doći na dnevni red i nadam se da će SPS ostati pri tom stavu. Promene su potrebne kako bismo sprečili enormno zaduživanje Beograda i javnih preduzeća koja uzimaju komercijalne kredite kako bi servisirala plate.

Koliko je tačno da će biti zamenjeni ministri iz SNS koji pripadaju Nikolićevoj struji?

- Besmislice su da postoji Tomina i Vučićeva struja u SNS. Njih dvojica sarađuju fenomenalno kao i uvek, i iz njihove saradnje su i nastali svi ovi dobri rezultati. I ja sam ponosan što pripadam SNS.


Kako gledate na optužbe opozicije da je Ministarstvo kulture dvojici funkcionera odobrilo stipendiju za doškolovavanje na Megatrendu?

- Nisam čuo za taj slučaj, ali sam principijelno protiv toga da bilo ko od nas ko je na funkciji ima ikakve privilegije od države. Mi koji smo na funkcijama imamo svoju platu i to je sasvim dovoljno.


Demokrate optužuju da naprednjaci sprovode selektivnu pravdu i politički revanšizam?

- Nema nikakvog revanšizma. Borba protiv korupcije i kriminala, koju je preduzeo Vučić, sve je samo ne selektivna. Svako ko se ogrešio o zakon odgovaraće i ta poruka je više nego jasna. Nije jasno samo zašto DS, koja je imala sve poluge vlasti, u borbi protiv korupcije i kriminala nije ostvarila učinak ni blizu onom koji se sada ostvaruje.


Opozicija ima primedbe i na vaš račun, tvrdeći da se ponašate u najmanju ruku kao zamenik šefa diplomatije?

- Svi moji susreti s predstavnicima drugih država imali su neki cilj i konkretnu korist za građane Srbije. Nisam primao diplomate, niti sam išao u posete da bih potrošio novac ili ugodno proveo vreme, već da bismo saznali šta to Narodna skupština može još da uradi kako bismo otklonili barijeru za veće investicije. Bez obzira što to do sada nije bila praksa, mislim da su se vremena promenila i da parlament ne može da se ponaša kao da je van sveta.


Koliko će kodeks ponašanja poslanika, koji se priprema, obesmisliti rad Skupštine, budući da se predviđaju sankcije i za izgovorenu reč van parlamenta?

- Još nisam video konačan tekst kodeksa, ali sankcije za ono što je rečeno van parlamenta su nemoguće i neustavne. Savetovao sam Administrativnom odboru da ne zaboravi da je poslanik slobodan jedino ako mu omogućite da se slobodno izrazi. Lično sam se uvek trudio da poslanicima obezbedim da u izlaganju pokažu svoju kreativnost.


Ali, Bojanu Đuriću iz LDP ste izrekli opomenu na spomen Megatrend univerziteta, zbog čega je najavio ustavnu žalbu?

- Opomenu sam izrekao zbog njegovog drskog i bahatog ponašanja u parlamentu i takvo ponašanje neću dozvoliti ni njemu, ni bilo kom drugom poslaniku. Što se njegove ustavne žalbe tiče - samo napred.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.04.2013. 08:07
“Niko više neće paliti ambasade“-zar ovo ne zvuči kao ono "Niko ne sme da vas bije";pa ipak dobišmo batine.
Ponedeljak 01.04.2013. 07:54
Сигурни сте ??? издадеде ли Србију и КОСОВО има да висите на теразијама сви до један !!!
Ponedeljak 01.04.2013. 09:27
Ovo postaje stravično od kada se kreteni bave politikom ! " oni " će apelovati na one koji su nas bombardovali u RSK, RS i na kraju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su okupirali dio naše teritorije da se gradjani ( Srbi ) na toj istoj okupiranoj teritoriji, osjećaju sigurno ! To što više neće živjeti u Srbiji, nego u drugoj državi, vas zabole i naravno niko više nikada neće paliti okupatorske ambasadae !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online